Hembakta vetetortillas
Introduktion och förberedelse
Hembakta tunna tortillabröd till wraps och Tex Mex buffé. Vetetortillas gräddas i stekpanna.
Baka egna tortillas - de blir goda, nygräddade och utan konserveringsmedel och andra tillsatser.
Baka dem gärna samma dag som de ska serveras.
De blir extra goda om du värmer dem i en form täckta med folie i ugnen till servering. Detta är smidigt om ni är flera och har dukat upp exempelvis en tacobuffe med kött eller utan kött.
De kan också frysa in och tinas till servering.
Räkna 3 per tortillabröd portion eller fler om ni är hungriga. 2 kan också räcka om man inte är så hungrig. Och en del kanske bara äter en.
Alternativ
Ett alternativ till vetetortillas är att baka äkta mexikanska majstortillas med majsmjöl istället för vetemjöl. Prova ex. majstortillas med pulled beef och annat gott.
Tillagning
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke eller matberedare.
- Tillsätt vatten och olja samt blanda ihop till en deg. Tillsätt ev. lite mer vatten så att degen är fast men ändå klibbar i kanten och mjuk nog att knåda ut till platta tortillas.
- Låt stå i kylen i 30 minuter.
- Dela degen i tolv bitar och forma till bollar.
- Platta ut bullarna och kavla dem till tunna tortillas ca 15-20 cm i diameter. Eller använd en tortillapress.
- Sätt på en eller flera stekpannor. När de är varma (lite över medelvärme) så gräddar du varje vetetortilla en minut på varje sida. Låt dem svalna mellan en eller två kökshanddukar.
- Servera ljumma i en brödkorg inslagna i en kökshandduk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 300 kcal