Quesadillas

Quesadillas är ostfyllda tortillas som värms i stekpanna, på grillen eller i ugnen så att osten smälter. Sedan viks bröden dubbla till halvmånar och skärs i trianglar.

Grundreceptet är med ost och ev. chili. Quesadillas är goda som varma ostbröd till bla tex-mex, tacobuffé, soppa eller som till middag med grillad kyckling, gräddfilssås, tomatsalsa, guacamole och svarta bönor samt grönsallad.

Här har jag valt att fylla med chili, tärnad tomat, rödlök och avokado samt servera med grönsallad som enkel lunch.

Vidare kan man ha på extra chilisås, hackad färsk koriander, svarta bönor, salsa, gräddfil, majs, kokt ris, strimlad isbergssallad eller tärnad gurka.

Istället för röd spansk peppar kan du ta valfri chili ex. några droppar tabasco, några skivor jalapeno, några tsk Sriracha chilisås eller hot chipotle sås.

Quesadillas kan också serveras som snittar, tilltugg eller förrätt med guacamole och tomatsalsa.

Här har jag räknat 2 quesadillas (stora tortillas) per portion. Serveras de som tilltugg eller förrätt så räkna en tortilla per portion. Alternativ är att välja små tortilla bröd - räkna då 3 små tortillabröd per stor portion och 1,5 för tilltugg eller förrätt.

2 portioner quesadillas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 stora tortillabröd
  • 200 gram riven ost som cheddar, pizzost eller mozzarella
  • 1 röd spansk peppar
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 1 tomat

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader. Alternativ är att steka eller grilla quesadillas.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Tärna den.
  4. Skölj och tärna tomater. Skölj, dela och kärna ur chili samt finhacka den.
  5. Blanda riven ost, hackad chili och lök i en bunke.
  6. Strö över ett tunnt lager ost på varje tortillabröd.
  7. I UGNEN: lägg ut tortillabröden med osten på två eller tre ugnsplåtar.
  8. Värm dem tills osten smält, ca 5 minuter. Akta så de ej bränns.
  9. I STEKPANNA ELLER PÅ GRILLEN: värm tortillabröden med osten på medelvärme tills osten smält.
  10. VIDARE: Strö över resten av fyllningen som ex. hackad tomat och avokado.
  11. Vik dem dubbelt till halvmånar och tryck ihop dem.
  12. Till servering så skär du dem på en skärbräda i tårtbitar förslagsvis i fyra trianglar vardera med en vass kniv.
  13. Servera quesadillas varma med önskat tillbehör ex. grönsallad eller dipp som gräddfil, tomatsalsa och guacamole.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer