Quesadillas

Quesadillas är ostfyllda vete- eller majstortillas som grillas, steks i stekpanna eller värms i ugnen så att osten smälter. Vidare kan man ha i chili, tärnade tomater, avokado, rödlök med mera. Sedan viks tunnbröden dubbla till halvmånar och skärs i trianglar.

Grundreceptet är med ost och lite chili. Här har jag valt att fylla med chili, tärnad tomat, rödlök och avokado samt servera med grönsallad som en huvudrätt. Passar också till tex-mex, tacobuffé, soppa eller som till middag med grillad kyckling, gräddfilssås, tomatsalsa, guacamole och svarta bönor samt grönsallad.

Quesadillas kan också serveras som snittar, tilltugg eller förrätt med guacamole och tomatsalsa samt nachos eller tortillachips.

Här har jag räknat 2 quesadillas (stora tortillas) per portion. Serveras de som tilltugg eller förrätt så räkna en tortilla per portion (som sedan blir tre bitar). Alternativ är att välja små tortilla bröd - räkna då 3 små tortillabröd per stor portion och 1,5 för tilltugg eller förrätt.

Varianter:

  • Fyll med extra chilisås av valfri het sort, hackad färsk koriander, svarta bönor, salsa, gräddfil, majs, kokt ris, strimlad isbergssallad eller tärnad gurka.
  • Istället för röd spansk peppar kan du ta valfri chili ex. några droppar tabasco, några skivor jalapeno, några tsk Sriracha chilisås eller hot chipotle sås.
  • Ta i vitost eller fetaost tillsammans med annan riven ost.
  • Om man vill kan man ha salsa och tortillachips eller nachos till också - det blir en liten förrätts- eller tilltuggsbuffé.
  • Överkurs är att baka hembakta majstortillas eller vetetortillas. Samt göra hemgjord mozzarella.

Att dricka till:

Förslag är att servera Quesadillas med mexikansk dryck som kall ljus lageröl med en klyfta lime; mexikansk bål som aqua de limon eller cocktail typ fördrink som Margaritas om de serveras som tilltugg innan maten eller vid grillning.

2 portioner quesadillas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 stora tortillabröd
  • 200 gram riven ost som cheddar, pizzost eller mozzarella
  • 1 röd spansk peppar
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 1 tomat

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175 grader. Alternativ är att steka eller grilla quesadillas.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Tärna den.
  4. Skölj och tärna tomater. Skölj, dela och kärna ur chili samt finhacka den.
  5. Blanda riven ost, hackad chili och lök i en bunke.
  6. Strö över ett tunnt lager ost på varje tortillabröd.
  7. I UGNEN: lägg ut tortillabröden med osten på två eller tre ugnsplåtar.
  8. Värm dem tills osten smält, ca 5 minuter. Akta så de ej bränns.
  9. I STEKPANNA ELLER PÅ GRILLEN: värm tortillabröden med osten på medelvärme tills osten smält.
  10. VIDARE: Strö över resten av fyllningen som ex. hackad tomat och avokado.
  11. Vik dem dubbelt till halvmånar och tryck ihop dem.
  12. Till servering så skär du dem på en skärbräda i tårtbitar förslagsvis i fyra trianglar vardera med en vass kniv.
  13. Servera quesadillas varma med önskat tillbehör ex. grönsallad eller dipp som gräddfil, tomatsalsa och guacamole.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.