Helstekt rådjurssadel
Helstekt rådjurssadel du lagar med sadel eller ryggbiten av rådjur som stek i ugnen. Här med förslag på tillbehör och god sås på skyn.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Putsa sadeln och skär bort hinnor och senor.
- Gnid in rådjurssadeln med salt och peppar.
- Lägg rådjurssadeln i en långpanna, ugnsform, ugnsfast stekpanna eller stekgryta med köttdelen upp.
- Stick in en stektermometer längs med benet i köttet.
- Stek rådjurssadeln i ca 1 timme i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur du vill. Kolla med stektermometer in vid benet. 55-60 °C ger rött eller blodigt kött. 60-65 °C ger medium rosa kött. 70 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
- Förbered tillbehör enligt ovan. ex. sätt ex på kokt potatis 25 minuter innan sadeln är klar och rensa grönsaker att koka någon minut innan du tar ut sadeln.
- Ta ut rådjurssadeln, lägg in i folie och låt stå en kvart.
- SÅS: Värm 4 dl vatten i en kastrull och häll det i ugnsformen där rådjurssadeln legat samt vispa ur till en steksky. Sätt åt sidan.
- Rensa och hacka svampen. Stek färsk svamp i en torr stekpanna så några minuter tills den släppt den mesta vätskan. Tillsätt sedan en tsk smör och låt den få lite färg och bli brynt.
- Smält smör i en såskastrull och tillsätt mjölet. Rör ihop och låt bli lätt brynt någon minut.
- Tillsätt svamp. Använder du torkad svamp smular du ner den nu.
- Sila ner stekskyn under omrörning. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme.
- Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och starkvin samt eventuellt lite messmör om du gillar det.
- SERVERING: Skär sedan bort köttet (kotlettraden) längs med benet. Skär sedan de två längderna i tunna skivor mot köttfibrerna. Ett förslag är att lägga tillbaka det skivade köttet i sadeln på benet och sedan upp på fat. Eller servera köttet upplagt med grönsaker under på fat. Toppa med lite sås och bladpersilja som garnering.
- Servera rådjurssadeln med önskade tillbehör som potatis, sås, grönsaker och gelé.
Serveringsförslag
- Gott till rådjurssadel är kokt eller pressad potatis; kokt delikatesspotatis med knippmorötter; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller ugnsrostad potatis.
- Vidare passar en gräddig svampsås på skyn enligt receptet nedan.
- Som grönsakstillbehör passar kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor.
- På bilden har jag kokta knipp- eller vårmorötter och gröna bönor frästa i vitlök, rödlök samt olivolja.
- Gelé som vinbärsgelé, aroniagelé eller rönnbärsgelé passar också till rådjurssadel.
Varianter
- Såsen kan du reda med 3-4 msk ljus maizenaredning istället för att laga den med vetemjöl och smör. Koka då upp stekskyn med fräst svamp och grädde samt red den genom att vispa i maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av som i receptet.
Kan förberedas innan
Du kan också förbereda rådjurssadeln och förvara kall samt sedan värma. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen.
Detta är ett bra knep om du lagar rådjurssadeln i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och sedan ge rådjurssadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.
Att dricka till
Vintips till blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Uppskattat näringsvärde per portion: 424 kcal