Helstekt rådjurssadel

Introduktion och förberedelse

Helstekt rådjurssadel du lagar med sadel eller ryggbiten av rådjur som stek i ugnen. Här med förslag på tillbehör och god sås på skyn.

Serveringsförslag

Varianter

  • Såsen kan du reda med 3-4 msk ljus maizenaredning istället för att laga den med vetemjöl och smör. Koka då upp stekskyn med fräst svamp och grädde samt red den genom att vispa i maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av som i receptet.

Kan förberedas innan

Du kan också förbereda rådjurssadeln och förvara kall samt sedan värma. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen.

Detta är ett bra knep om du lagar rådjurssadeln i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och sedan ge rådjurssadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.

Att dricka till

Vintips till blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).

6 portioner rådjurssadel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,5 kg rådjurssadel, färsk eller tinad
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • SVAMPSÅS: 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl steksky från rådjurssadeln
  • 3 dl grädde
  • 1 liter färska kantareller, champinjoner eller valfri svamp eller motsvarande torkad svamp förslagsvis trattkantareller
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk gelé som vinbärs- eller rönnbärsgelé
  • 3 msk torr sherry eller portvin (valfritt)
  • 2 msk messmör (valfritt)
  • TILLBEHÖR: 4 port kokt potatis, hasselbackspotatis, pressad potatis eller valfritt tillbehör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Putsa sadeln och skär bort hinnor och senor.
  3. Gnid in rådjurssadeln med salt och peppar.
  4. Lägg rådjurssadeln i en långpanna, ugnsform, ugnsfast stekpanna eller stekgryta med köttdelen upp.
  5. Stick in en stektermometer längs med benet i köttet.
  6. Stek rådjurssadeln i ca 1 timme i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur du vill. Kolla med stektermometer in vid benet. 55-60 °C ger rött eller blodigt kött. 60-65 °C ger medium rosa kött. 70 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
  7. Förbered tillbehör enligt ovan. ex. sätt ex på kokt potatis 25 minuter innan sadeln är klar och rensa grönsaker att koka någon minut innan du tar ut sadeln.
  8. Ta ut rådjurssadeln, lägg in i folie och låt stå en kvart.
  9. SÅS: Värm 4 dl vatten i en kastrull och häll det i ugnsformen där rådjurssadeln legat samt vispa ur till en steksky. Sätt åt sidan.
  10. Rensa och hacka svampen. Stek färsk svamp i en torr stekpanna så några minuter tills den släppt den mesta vätskan. Tillsätt sedan en tsk smör och låt den få lite färg och bli brynt.
  11. Smält smör i en såskastrull och tillsätt mjölet. Rör ihop och låt bli lätt brynt någon minut.
  12. Tillsätt svamp. Använder du torkad svamp smular du ner den nu.
  13. Sila ner stekskyn under omrörning. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme.
  14. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och starkvin samt eventuellt lite messmör om du gillar det.
  15. SERVERING: Skär sedan bort köttet (kotlettraden) längs med benet. Skär sedan de två längderna i tunna skivor mot köttfibrerna. Ett förslag är att lägga tillbaka det skivade köttet i sadeln på benet och sedan upp på fat. Eller servera köttet upplagt med grönsaker under på fat. Toppa med lite sås och bladpersilja som garnering.
  16. Servera rådjurssadeln med önskade tillbehör som potatis, sås, grönsaker och gelé.
E-mail
Medel: 4.2 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 424 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-30

Tillbehör och liknande recept: