Rådjursstek med potatisgratäng
Rådjursstek med potatisgratäng och en enkel sås på balsamvinäger samt en grönsallad.
Tillagning
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Ta bort ev. nät från steken. Putsa bort hinnor och senor med en vass kniv. Bind upp steken runt om med bomullssnöre.
- Bryn steken runt om i en stekpanna eller stekgryta i smör. Lägg över steken i en ugnsform eller behåll den i stekgrytan.
- Krydda rådjurssteken med chili, hackad persilja, salt och peppar.
- Sätt i en stektermometer.
- Sätt in rådjurssteken i ugnen.
- Stek rådjurssteken i ca 1 timme och 15 minuter. Rådjurssteken ska ha runt 56 grader i innertemperatur.
- Förbered potatisgratängen: Skala och skiva potatisen tunt, gärna med mandolin. Lägg i en stor kastrull.
- Skala och pressa i vitlök.
- Tillsätt mjölk och grädde samt salt. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
- Koka potatisen i 10 minuter. Rör då och då. Akta så det ej bränns.
- Smörj sex portionsformar eller en stor gratängform med smör.
- Fördela potatisen i formarna eller lägg i en stor gratängform. Strö över riven ost.
- Ta ut rådjurssteken och låt vila inslagen i folie i 20 minuter.
- Sätt in potatisen och höj värmen till 200 grader.
- Sås med balsamvinäger: Koka upp vinäger, soja och socker.
- Red av med maizenan under omrörning till den tjocklek du önskar.
- Håll varm och smaka av såsen med ev. socker, salt och vit- eller svartpeppar.
- Skär upp steken i så tunna skivor du kan och lägg upp på fat till servering. Garnera gärna med lite sås.
- Servera rådjurssteken med balsamvinägersås och potatisgratäng samt gärna en grönsallad till.
Serveringsförslag
Passar till festlig middag.
Varianter
- Istället för sås med balsamvinäger kan du ha rödvinssås eller kantarellsås till rådjurssteken.
- Vidare kan man ersätta chilikryddningen med rosmarin, timjan samt späcka steken med vitlök om man önskar.
- En annan klassisk variant är att krydda med några krossade enbär.
Tips
Är steken förpackad i nät så kan du behålla det på om du vill eller binda upp den med eget steksnöre
Uppskattat näringsvärde per portion: 768 kcal