Grillade rådjurskotletter med svampsås

Grillade rådjurskotletter med svampsås smaksatt med torkade trattkantareller. Här med kokt potatis och morötter, vaxbönor, grönsallad med tomater och gelé på röda vinbär. Rådjurskotletterna går också att steka på spisen i stekpanna eller grillpanna. Då kan man göra såsen direkt i pannan sedan vilket ger god smak.

Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta. Räkna 4-8 rådjurskotletter, ca 160 - 200 gram per portion då de består av en stor del ben.

Istället för torkad svamp kan du ta 250 gram färsk matsvamp av valfri sort ex. champinjon eller kantarell.

4 portioner grillade rådjurskotletter med svampsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram rådjurskotletter
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 kvistar färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • Svampsås: 50 gram smör
  • 1 dl torkad svamp som trattkantarell
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 12 potatisar av valfri sort
  • 4 medelstora morötter
  • 150 gram vaxbönor eller andra bönor ex. haricots verts
  • 60 gram grönsallad
  • 12 cocktailtomater
  • 1 burk rödavinbärsgelé till servering

Tillagning

  1. Vänd rådjurskotletterna i olivola, salt, peppar samt rosmarin.
  2. Tänd grillen.
  3. Borsta och putsa potatis. Skala den om de har fult skal.
  4. Börja koka potatis mjuk ca 15-20 minuter.
  5. Svampsås: smält smör och rör i mjölet.
  6. Tillsätt mjölk och grädde och rör ut det under tiden det kokar upp.
  7. Tillsätt smulad torkad svamp, soja samt smaka av med salt och svartpeppar. Låt såsen sjuda på svag värme och rör då och då fram till servering.
  8. Skala och dela morötterna på längden. Koka dem fem minuter.
  9. Koka bönorna mjuka i ca 5 minuter. Häll av grönsaker och håll dem varma.
  10. Grilla rådjurskotletterna så att de får färg ca 2-3 minuter på varje sida. Placera kotletterna vid sidan om glöden eller i folie och låt de steka klart i ca 10 minuter på lägre värme. Ta av från värmen och låt dem vila några minuter.
  11. Skölj sallad och tomater. Skiva tomater.
  12. Servera rådjurskotletterna med svampsåsen, kokt potatis och morötter, vaxbönor, salladen och tomaterna samt rödvinbärsgelén. Garnera ev. med färska röda vinbär samt färsk timjan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept