Grillade rådjurskotletter med svampsås

Grillade rådjurskotletter med svampsås smaksatt med torkade trattkantareller. Här med kokt potatis och morötter, vaxbönor, grönsallad med tomater och gelé på röda vinbär.
Rådjurskotletterna går också att steka på spisen i stekpanna eller grillpanna. Då kan man göra såsen direkt i pannan sedan vilket ger god smak.
Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta. Räkna 4-8 rådjurskotletter, ca 160 - 200 gram per portion då de består av en stor del ben.
Istället för torkad svamp kan du ta 250 gram färsk matsvamp av valfri sort ex. champinjon eller kantarell.

4 portioner grillade rådjurskotletter med svampsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram rådjurskotletter
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 kvistar färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • Svampsås: 50 gram smör
  • 1 dl torkad svamp som trattkantarell
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 12 potatisar av valfri sort
  • 4 medelstora morötter
  • 150 gram vaxbönor eller andra bönor ex. haricots verts
  • 60 gram grönsallad
  • 12 cocktailtomater
  • 1 burk rödavinbärsgelé till servering

Tillagning

  1. Vänd rådjurskotletterna i olivola, salt, peppar samt rosmarin.
  2. Tänd grillen.
  3. Borsta och putsa potatis. Skala den om de har fult skal.
  4. Börja koka potatis mjuk ca 15-20 minuter.
  5. Svampsås: smält smör och rör i mjölet.
  6. Tillsätt mjölk och grädde och rör ut det under tiden det kokar upp.
  7. Tillsätt smulad torkad svamp, soja samt smaka av med salt och svartpeppar. Låt såsen sjuda på svag värme och rör då och då fram till servering.
  8. Skala och dela morötterna på längden. Koka dem fem minuter.
  9. Koka bönorna mjuka i ca 5 minuter. Häll av grönsaker och håll dem varma.
  10. Grilla rådjurskotletterna så att de får färg ca 2-3 minuter på varje sida. Placera kotletterna vid sidan om glöden eller i folie och låt de steka klart i ca 10 minuter på lägre värme. Ta av från värmen och låt dem vila några minuter.
  11. Skölj sallad och tomater. Skiva tomater.
  12. Servera rådjurskotletterna med svampsåsen, kokt potatis och morötter, vaxbönor, salladen och tomaterna samt rödvinbärsgelén. Garnera ev. med färska röda vinbär samt färsk timjan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer