Grillade rådjurskotletter med svampsås

Grillade rådjurskotletter med svampsås smaksatt med torkade trattkantareller. Här med kokt potatis och morötter, vaxbönor, grönsallad med tomater och gelé på röda vinbär. Rådjurskotletterna går också att steka på spisen i stekpanna eller grillpanna. Då kan man göra såsen direkt i pannan sedan vilket ger god smak.

Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta. Räkna 4-8 rådjurskotletter, ca 160 - 200 gram per portion då de består av en stor del ben.

Istället för torkad svamp kan du ta 250 gram färsk matsvamp av valfri sort ex. champinjon eller kantarell.

4 portioner grillade rådjurskotletter med svampsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram rådjurskotletter
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 kvistar färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • Svampsås: 50 gram smör
  • 1 dl torkad svamp som trattkantarell
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 12 potatisar av valfri sort
  • 4 medelstora morötter
  • 150 gram vaxbönor eller andra bönor ex. haricots verts
  • 60 gram grönsallad
  • 12 cocktailtomater
  • 1 burk rödavinbärsgelé till servering

Tillagning

  1. Vänd rådjurskotletterna i olivola, salt, peppar samt rosmarin.
  2. Tänd grillen.
  3. Borsta och putsa potatis. Skala den om de har fult skal.
  4. Börja koka potatis mjuk ca 15-20 minuter.
  5. Svampsås: smält smör och rör i mjölet.
  6. Tillsätt mjölk och grädde och rör ut det under tiden det kokar upp.
  7. Tillsätt smulad torkad svamp, soja samt smaka av med salt och svartpeppar. Låt såsen sjuda på svag värme och rör då och då fram till servering.
  8. Skala och dela morötterna på längden. Koka dem fem minuter.
  9. Koka bönorna mjuka i ca 5 minuter. Häll av grönsaker och håll dem varma.
  10. Grilla rådjurskotletterna så att de får färg ca 2-3 minuter på varje sida. Placera kotletterna vid sidan om glöden eller i folie och låt de steka klart i ca 10 minuter på lägre värme. Ta av från värmen och låt dem vila några minuter.
  11. Skölj sallad och tomater. Skiva tomater.
  12. Servera rådjurskotletterna med svampsåsen, kokt potatis och morötter, vaxbönor, salladen och tomaterna samt rödvinbärsgelén. Garnera ev. med färska röda vinbär samt färsk timjan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer