Helstekt Hjortsadel

Helstekt Hjortsadel blir god stek. Gott till hjortsadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till Hjortsadel.
Vintips till hjortsadeln blir ett silkeslent Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).
Du kan också gratinera Hjortsadel med svampstuvning. Stek då sadeln som här, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen. Ett bra knep om du lagar Hjortsadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge Hjortsadeln färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen innan serveringen.

6 portioner helstekt hjortsadel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,5 kg hjortsadel, färsk eller tinad
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • Sås: 3 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl steksky från hjortsadeln
  • 3 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk gelé som vinbärs- eller rönnbärsgelé
  • 3 msk torr sherry eller portvin (valfritt)
  • 2 tsk messmör (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa sadeln dvs skär bort ev. hinnor och senor.
  3. Gnid in hjortsadeln med salt och peppar.
  4. Lägg rensadeln i en långpanna eller ugnsform med köttdelen upp.
  5. Stick in en stektermometer längs med benet i köttet.
  6. Stek rensadeln i ca 1 - 1,15 timme, beroende på storlek, i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur på 70 grader (svagt rosa) eller 75 grader (genomstekt).
  7. Förbered tillbehör enligt ovan. ex. sätt ex på kokt potatis 30 minuter innan sadeln är klar och rensa grönsaker att koka någon minut innan du tar ut sadeln.
  8. Ta ut hjortsadeln, lägg in i folie och låt stå en kvart.
  9. Gör under tiden såsen: Värm 4 dl vatten i en panna och häll det i ugnsformen där hjortsadeln stek samt vispa ur till en steksky.
  10. Smält smör i en såskastrull och tillsätt mjölet. Rör ihop och låt bli lätt brynt någon minut.
  11. Vispa sedan i stekskyn under omrörning och sedan grädden. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme.
  12. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och starkvin samt ev. lite messmör.
  13. DAGS ATT LÄGGA UPP HJORTSADELN: Skär sedan bort köttet (kotletterna) längs med benet. Skär sedan de två längderna i tunna skivor. Lägg tillbaka i sadel på benet och upp på fat om du önskar servera hjortsadeln så.
  14. Servera hjortsadeln med potatis, sås, grönsaker och gelé.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer