Helstekt Hjortsadel

Introduktion och förberedelse

Helstekt hjortsadel blir god stek. Gott till hjorten passar kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök.

Vidare med en gräddsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor.

Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till hjortsadeln.

Variant med svampstuvning

Du kan också gratinera sadeln med svampstuvning. Stek då som i detta recept, skär loss köttet och skär i skivor och lägg tillbaks i sadeln, toppa med svampstuvning och gratinera med lite riven ost under grillen i ugnen.

Att toppa med stuvning är ett bra knep om du vill förbereda innan är att du lagar hjortsadel i god tid innan middagen och låter den kallna så kan du förbereda med svampstuvningen och ha kylen och sedan ge det hela färg och värme ca 10 - 15 minuter under grillen i ugnen till servering.

Vintips:

Till hjortsadeln passar ett silkeslent rött vin som Pinot Noir som har lite pepparton ex. från Nya Zeeland, Californien eller Bourgogne (Frankrike).

6 portioner helstekt hjortsadel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,5 kg hjortsadel, färsk eller tinad
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • Sås: 3 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl steksky från hjortsadeln
  • 3 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk gelé som vinbärs- eller rönnbärsgelé
  • 3 msk torr sherry eller portvin (valfritt)
  • 2 tsk messmör (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa sadeln dvs skär bort ev. hinnor och senor.
  3. Gnid in hjortsadeln med salt och peppar.
  4. Lägg hjortsadeln i en långpanna eller ugnsform med köttdelen upp.
  5. Stick in en stektermometer längs med benet i köttet.
  6. Stek hjortsadeln i ca 1 - 1,15 timme, beroende på storlek, i nedre delen av ugnen tills köttet har en temperatur på 70 grader (svagt rosa) eller 75 grader (genomstekt).
  7. Förbered tillbehör enligt ovan. ex. sätt ex på kokt potatis 30 minuter innan sadeln är klar och rensa grönsaker att koka någon minut innan du tar ut sadeln.
  8. Ta ut hjortsadeln, lägg in i folie och låt stå en kvart.
  9. Gör under tiden såsen: Värm 4 dl vatten i en panna och häll det i ugnsformen där hjortsadeln stek samt vispa ur till en steksky.
  10. Smält smör i en såskastrull och tillsätt mjölet. Rör ihop och låt bli lätt brynt någon minut.
  11. Vispa sedan i stekskyn under omrörning och sedan grädden. Koka upp och låt koka i 10 minuter på medelvärme.
  12. Smaka av såsen med salt, vitpeppar, gelé och starkvin samt ev. lite messmör.
  13. DAGS ATT LÄGGA UPP HJORTSADELN: Skär sedan bort köttet (kotletterna) längs med benet. Skär sedan de två längderna i tunna skivor. Lägg tillbaka i sadel på benet och upp på fat om du önskar servera hjortsadeln så.
  14. Servera hjortsadeln med potatis, sås, grönsaker och gelé.
E-mail
Medel: 3.4 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 452 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-09