Helstekt fläskfile

Helstekt fläskfilé med förslag på enkla och goda såser och tillbehör. Att laga en hel fläskfilé är enkelt, snabbt och gott då den håller sig saftig.

På bilden är fläskfilén först stekt hel sedan färdigstekt och grillad i skivor till servering. Då får man fin stekyta och smak. Och det är lättare att steka fläskfilén så den blir genomstekt. Annars är stektemperatur för fläskfilé (använd en stektermometer): 68 grader ger genomstekt men lätt rosa och saftigt kött. 70 grader ger mer genomstekt kött.

Svampsås, kantarellsås, fetaostsås, kalla yoghurtsåser, hummus (kikärtsröra), ratatouille, Gorgonzolasås är bara några såser som passar till helstekt fläskfilé. Rostade rotfrukter, vanliga potatisklyftor eller med paprika och oliver, potatis i skivor med vitlök. Råris, couscoussallad eller pastasallad med pesto funkar också. En blandad sallad är också gott. Gröna bönor eller vaxbönor gratinerade i lite grädde med en pressad klyfta vitlök och lite hackad schalottenlök gratinerad i ugnen med lite gratängost är suveränt - det blir som en sås också.

Ett annat tips är att fylla eller späcka fläskfilén med ex. 100 gram ost som fetaost, getost eller mozzarella. Skär då ett snitt halvvägs ner i fläskfilén och stoppa i ost. Bind sedan om med ett steksnöre och stek till 68 grader innertemperatur.

4 portioner helstekt fläskfilé fläskfile

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk vit eller röd vinäger
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 blad färsk salvia (valfritt)
  • 1 kvist färsk timjan (valfritt)

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén fri från stora hinnor och skär bort den stora senan om den sitter kvar.
  2. Salta och peppra runt om och lägg fläskfilén i en marinad av olivolja, rosmarin, soja och vinäger. Gott är även pressad vitlök, grovhackad salvia och timjan. Marinera gärna övertäckt i kylen över natten eller några timmar. Eller minst 20 minuter (medan du förbereder önskade tillbehör).
  3. Planera och laga önskade valfria tillbehör - se förslag ovan.
  4. I UGNEN: Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Bryn fläskfilén runt om i en stekpanna så att den får färg. Är inte pannan ugnsfast så lägg över den i en ugnsfast panna eller form. Sätt in i mitten av ugnen.
  6. Stek fläskfilen klar i ca 20 minuter. Du kan täcka över den med lock eller lite folie.
  7. Fläskfilé ska vara runt 65 grader i mitten - kolla med termometer. Steker du för länge så blir fläskfilén lätt torr.
  8. Låt fläskfilén vila några minuter innan du skär upp och serverar fläskfilén i ca 1-2 cm tjocka skivor med valfritt tillbehör och sås.
  9. PÅ GRILLEN: Grillar du fläskfilén så bryner du den runt om och lindar sedan in i folie att vila i fem minuter. Skär sedan upp i 1,5 cm breda skivor som du sedan grillar färdiga några minuter på vardera sida till servering.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer