Helstekt fläskfile

Helstekt fläskfilé med förslag på enkla och goda såser och tillbehör. Att laga en hel fläskfilé är enkelt, snabbt och gott då den håller sig saftig. 

På bilden är fläskfilén först stekt hel sedan färdigstekt och grillad i skivor till servering. Då får man fin stekyta och smak. 

Svampsås, kantarellsås, fetaostsås, kalla yoghurtsåser, hummus (kikärtsröra), ratatouille, Gorgonzolasås är bara några såser som passar till helstekt fläskfilé. Rostade rotfrukter, vanliga potatisklyftor eller med paprika och oliverpotatis i skivor med vitlök. Råris, couscoussallad eller pastasallad med pesto funkar också. En blandad sallad är också gott. Gröna bönor eller vaxbönor gratinerade i lite grädde med en pressad klyfta vitlök och lite hackad schalottenlök gratinerad i ugnen med lite gratängost är suveränt - det blir som en sås också.

Skivad helstekt fläskfilé kan du servera varm eller kall på buffé.

Ett annat tips är att fylla eller späcka fläskfilén med ex. 100 gram ost som fetaost, getost eller mozzarella. Skär då ett snitt halvvägs ner i fläskfilén och stoppa i ost. Bind sedan om med ett steksnöre och stek som i dettar recept.

4 portioner helstekt fläskfilé fläskfile

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk vit eller röd vinäger

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén fri från stora hinnor och skär bort den stora senan om den sitter kvar.
  2. Salta och peppra runt om och lägg fläskfilén i en marinad av olivolja, rosmarin, soja och vinäger. Marinera gärna övertäckt i kylen över natten eller några timmar. Eller minst 20 minuter (medan du förbereder önskade tillbehör).
  3. Planera och laga önskade valfria tillbehör - se förslag ovan.
  4. I UGNEN: Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Bryn fläskfilén runt om i en stekpanna så att den får färg. Är inte pannan ugnsfast så lägg över den i en ugnsfast panna eller form. Sätt in i mitten av ugnen.
  6. Stek fläskfilen klar i ca 20 minuter. Du kan täcka över den med lock eller lite folie.
  7. Fläskfilé ska vara runt 65 grader i mitten - kolla med termometer. Steker du för länge så blir fläskfilén lätt torr.
  8. Låt fläskfilén vila några minuter innan du skär upp och serverar fläskfilén i ca 1-2 cm tjocka skivor med valfritt tillbehör och sås.
  9. PÅ GRILLEN: Grillar du fläskfilén så bryner du den runt om och lindar sedan in i folie att vila i fem minuter. Skär sedan upp i 1,5 cm breda skivor som du sedan grillar färdiga några minuter på vardera sida till servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer