Fläskfilé med gorgonzola och pasta

Fläskfilé med Gorgonzola är en enkel och god rätt med pasta.

Fläskfilén bryns och lagas färdigt samt gratineras i ugnen med Gorgonzola-osten som blir som en sås med grädde, färska örtkryddor som basilika, oregano och persilja, cocktailtomater och lite kapris.

4 portioner fläskfilé med gorgonzola

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 250 gram gorgonzola eller annan ädelost
  • 3 msk kapris
  • 3 dl grädde
  • 250 gram cocktailtomater
  • 1 dl hackade färska örtkryddor som basilika, oregano och persilja
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort hinnor och senor från filén.
  3. Bryn filén runtom i smör i en stekpanna.
  4. Krydda filén med vit- eller svartpeppar när du steker den.
  5. Sätt undan filen i pannan att svalna och vila några minuter. Smula under tiden osten i en skål.
  6. Skär upp filén i 1,5 cm tjocka skivor och fördela i en ugnsfast form.
  7. Dela cocktailtomaterna och lägg med osten.
  8. Häll över grädden, sprid ut kapris, örter samt smulad ost och tomater. Hit kan du förbereda rätten och ha i kylen.
  9. Koka upp vatten till pasta eller förbered annat tillbehör som ex. kokt potatis.
  10. Ställ in fläskfilén i mitten av ugnen i ca 15 min tills allt har fått en fin färg. Använd gärna en stektermometer och ta ut fläskfilén när den har en innertemperatur 68 grader.
  11. Koka pasta samt ev. grönsakstillbehör ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.
  12. Servera med kokt pasta som tagliatelle, gnocchis, kokt potats eller pressad potatis.
 Fläskfilén bryns och lagas färdigt samt gratineras i ugnen.
Fläskfilén bryns och lagas färdigt samt gratineras i ugnen.

Serveringsförslag

Servera fläskfilén med pasta som tagliatelle, gnocchis, kokt potatis eller pressad potatis samt någon kokt grönsak som ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.

Istället för färska örter kan du ta 3 msk frysta blandade örter.

Val av ädelost

Annan ädelost, grönmögelost eller blåmögelost går också bra. Desto finare kvalitet desto godare pasta.

Några förslag är fransk Roquefort eller Saint Aigur, svensk Kvibille eller Bredsjö Blå eller engelsk Stilton.

E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 435 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-20