Fläskfilé med gorgonzola och pasta

Fläskfilé med Gorgonzola är en enkel och god rätt med pasta. Fläskfilén bryns och lagas färdigt samt gratineras i ugnen med Gorgonzola-osten som blir som en sås med grädde, färska örtkryddor som basilika, oregano och persilja, cocktailtomater och lite kapris.

Servera fläskfilén med pasta som tagliatelle, gnocchis, kokt potats eller pressad potatis samt någon kokt grönsak som ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli. Istället för färska örter kan du ta 3 msk frysta blandade örter.

Varianter

Annan ädelost, grönmögelost eller blåmögelost går också bra såklart. Desto finare kvalitet desto godare pasta. Fransk Roquefort eller Saint Aigur, svensk Kvibille eller Bredsjö Blå eller engelsk Stilton funkar också utmärkt.

4 portioner fläskfilé med gorgonzola

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 250 gram gorgonzola eller annan ädelost
  • 3 msk kapris
  • 3 dl grädde
  • 250 gram cocktailtomater
  • 1 dl hackade färska örtkryddor som basilika, oregano och persilja
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort hinnor och senor från filén.
  3. Bryn filén runtom i smör i en stekpanna.
  4. Krydda filén med vit- eller svartpeppar när du steker den.
  5. Sätt undan filen i pannan att svalna och vila några minuter. Smula under tiden osten i en skål.
  6. Skär upp filén i 1,5 cm tjocka skivor och fördela i en ugnsfast form.
  7. Dela cocktailtomaterna och lägg med osten.
  8. Häll över grädden, sprid ut kapris, örter samt smulad ost och tomater. Hit kan du förbereda rätten och ha i kylen.
  9. Koka upp vatten till pasta eller förbered annat tillbehör som ex. kokt potatis.
  10. Ställ in fläskfilén i mitten av ugnen i ca 15 min tills allt har fått en fin färg. Använd gärna en stektermometer och ta ut fläskfilén när den har en innertemperatur 68 grader.
  11. Koka pasta samt ev. grönsakstillbehör ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.
  12. Servera med kokt pasta som tagliatelle, gnocchis, kokt potats eller pressad potatis.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer