Fläskfilé med gorgonzola och pasta

Fläskfilé med gorgonzola är en enkel och god rätt med pasta. Gratinerad fläskfile med grädde, ädelost och tomat. Annan ädelost, grönmögelost eller blåmögelost går också bra såklart. Desto finare kvalitet desto godare pasta.
Servera fläskfilén med pasta som tagliatelle, gnocchis, kokt potats eller pressad potatis samt någon kokt grönsak som ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.
Istället för färska örter kan du ta 3 msk frysta örter.

4 portioner fläskfilé med gorgonzola

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 250 gram gorgonzola eller annan ädelost
  • 3 msk kapris
  • 3 dl grädde
  • 250 gram cocktailtomater
  • 1 dl hackade färska örtkryddor som basilika, oregano och persilja
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort hinnor och senor från filén.
  3. Bryn filén runtom i smör i en stekpanna.
  4. Krydda filén med vit- eller svartpeppar när du steker den.
  5. Sätt undan filen i pannan att svalna och vila några minuter. Smula under tiden osten i en skål.
  6. Skär upp filén i 1,5 cm tjocka skivor och fördela i en ugnsfast form.
  7. Dela cocktailtomaterna och lägg med osten.
  8. Häll över grädden, sprid ut kapris, örter samt smulad ost och tomater. Hit kan du förbereda rätten och ha i kylen.
  9. Koka upp vatten till pasta eller förbered annat tillbehör som ex. kokt potatis.
  10. Ställ in fläskfilén i mitten av ugnen i ca 15 min tills allt har fått en fin färg. Använd gärna en stektermometer och ta ut fläskfilén när den har en innertemperatur 68 grader.
  11. Koka pasta samt ev. grönsakstillbehör ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.
  12. Servera med kokt pasta som tagliatelle, gnocchis, kokt potats eller pressad potatis.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer