Fläskfilé med pesto, couscoussallad och fetaostsås

Fläskfilé gratinerad med pesto och riven parmesan samt rostade pinjenötter. En smidig rätt som är lätt att laga till många samt förberedas innan. Kan serveras varm, ljummen eller kall till buffé och fest. Du kan använda köpt färdig pesto eller gör egen pesto (blir godast).

Kan förberedas dagen innan i kylen. Sedan gratinerar du innan servering. Istället för parmesan kan du ta grano padano som är en italiensk hårdost i samma stil dock billigare. Gör gärna egen pesto

Vintips till fläskfilén blir ett rött vin från Italien ex. av Sangiovese från Chianti eller från Valpolicella.

8 portioner fläskfilé med pesto

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1,3 kg fläskfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 dl riven parmesanost eller grano padano
  • 0,5 dl rostade pinjenötter att garnera med
  • 10 blad färsk basilika att garnera med
  • 1 dl pesto
  • 5 dl couscous
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 10 cocktailtomater
  • 20 gröna bönor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • Fetaostsås: 6 dl matyoghurt
  • 1 pkt fetaost
  • 1 krm salt
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa fläskfilén och skär bort senor och hinnor med en vass kniv.
  3. Salt och peppra fläskfilén runt om.
  4. Stek fläskfilén i smöret runt om i en het panna.
  5. Lägg över fläskfilén i en ugnsform eller sätt in hela stekpannan om den tål ugn.
  6. Stek filen i ca 20 minuter.
  7. Ta ut den och slå in den i folie och låt den vila i en kvart.
  8. Lägg den på en skärbräda och skär 1 cm skivor lite på snedden.
  9. Lägg över fläskfiléskivorna på ett ugnsfast serveringsfat.
  10. Hit kan du förbereda och ha fläskfilén i kylen.
  11. Rosta pinjenötter i en stekpanna så att de får lite färg. Sätt åt sidan.
  12. Bred över pesto samt riven parmesanost och gratinera fläskfilén i 250 grader i ca 5 minuter.
  13. Garnera fläskfilén med rostade pinjenötter och grovhackad basilika och servera den.
  14. Couscoussallad: Koka upp en liter vatten med buljongtärningen.
  15. Blanda couscous i en skål med gurkmeja, chiliflakes samt salt.
  16. Häll över det kokande vattnet och rör om. Låt stå och svälla i 10 minuter.
  17. Rensa, skölj, dela och koka gröna bönor mjuka i ca 5 minuter.
  18. Skölj och dela tomater.
  19. Blanda ner bönor och tomater i couscousen. Smaka av med salt samt ev någon msk olivolja.
  20. Fetaostsås: Smula fetaosten i en skål. Rör i yoghurt samt smaka av med lite salt och olivolja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer