Fläskfilé med pesto, couscoussallad och fetaostsås

Introduktion och förberedelse

Fläskfilé gratinerad med pesto och riven parmesan samt rostade pinjenötter serverad med couscoussallad och fetaostsås eller valfria tillbehör.

En smidig rätt som är lätt att laga till många samt kan förberedas innan.

Serveringsförslag

  • Jag hade en couscoussallad och fetaostsås till i nedan recept. Du kan såklart ta andra valfria tillbehör.
  • Fläskfilén kan serveras varm, ljummen eller kall till buffé och fest.

Varianter

  • Du kan använda köpt färdig pesto eller gör egen pesto.
  • Istället för parmesan kan du ta grano padano som är en italiensk hårdost i samma stil dock billigare.

Kan förberedas

Kan förberedas dagen innan och förvaras övertäckt i kylen. Sedan gratinerar du innan servering.

Att dricka till

Vintips till fläskfilén blir ett rött vin från Italien ex. av Sangiovese från Chianti eller från Valpolicella.

Fläskfilén får god smak och blir saftig med pesto och rostade pinjenötter.
Fläskfilén får god smak och blir saftig med pesto och rostade pinjenötter.

8 portioner fläskfilé med pesto

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1,3 kg fläskfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 dl riven parmesanost eller grano padano
  • 0,5 dl rostade pinjenötter att garnera med
  • 10 blad färsk basilika att garnera med
  • 1 dl pesto
  • 5 dl couscous
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 10 cocktailtomater
  • 20 gröna bönor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • Fetaostsås: 6 dl matyoghurt
  • 1 pkt fetaost
  • 1 krm salt
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa fläskfilén och skär bort senor och hinnor med en vass kniv.
  3. Salt och peppra fläskfilén runt om.
  4. Stek fläskfilén i smöret runt om i en het panna.
  5. Lägg över fläskfilén i en ugnsform eller sätt in hela stekpannan om den tål ugn.
  6. Stek filen i ca 20 minuter.
  7. Ta ut den och slå in den i folie och låt den vila i en kvart.
  8. Lägg den på en skärbräda och skär 1 cm skivor lite på snedden.
  9. Lägg över fläskfiléskivorna på ett ugnsfast serveringsfat.
  10. Hit kan du förbereda och ha fläskfilén i kylen.
  11. Rosta pinjenötter i en stekpanna så att de får lite färg. Sätt åt sidan.
  12. Bred över pesto samt riven parmesanost och gratinera fläskfilén i 250 grader i ca 5 minuter.
  13. Garnera fläskfilén med rostade pinjenötter och grovhackad basilika och servera den.
  14. Couscoussallad: Koka upp en liter vatten med buljongtärningen.
  15. Blanda couscous i en skål med gurkmeja, chiliflakes samt salt.
  16. Häll över det kokande vattnet och rör om. Låt stå och svälla i 10 minuter.
  17. Rensa, skölj, dela och koka gröna bönor mjuka i ca 5 minuter.
  18. Skölj och dela tomater.
  19. Blanda ner bönor och tomater i couscousen. Smaka av med salt samt ev någon msk olivolja.
  20. Fetaostsås: Smula fetaosten i en skål. Rör i yoghurt samt smaka av med lite salt och olivolja.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 578 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-08