Fläskfilé med pesto, couscoussallad och fetaostsås


Fläskfilé gratinerad med pesto och riven parmesan samt rostade pinjenötter. En smidig rätt som är lätt att laga till många samt förberedas innan. Kan serveras varm, ljummen eller kall till buffé och fest. Du kan använda köpt färdig pesto eller gör egen pesto (blir godast).

Kan förberedas dagen innan i kylen. Sedan gratinerar du innan servering. Istället för parmesan kan du ta grano padano som är en italiensk hårdost i samma stil dock billigare. Gör gärna egen pesto.

Vintips till fläskfilén blir ett rött vin från Italien ex. av Sangiovese från Chianti eller från Valpolicella.

8 portioner fläskfilé med pesto

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1,3 kg fläskfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 dl riven parmesanost eller grano padano
  • 0,5 dl rostade pinjenötter att garnera med
  • 10 blad färsk basilika att garnera med
  • 1 dl pesto
  • 5 dl couscous
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 10 cocktailtomater
  • 20 gröna bönor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • Fetaostsås: 6 dl matyoghurt
  • 1 pkt fetaost
  • 1 krm salt
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa fläskfilén och skär bort senor och hinnor med en vass kniv.
  3. Salt och peppra fläskfilén runt om.
  4. Stek fläskfilén i smöret runt om i en het panna.
  5. Lägg över fläskfilén i en ugnsform eller sätt in hela stekpannan om den tål ugn.
  6. Stek filen i ca 20 minuter.
  7. Ta ut den och slå in den i folie och låt den vila i en kvart.
  8. Lägg den på en skärbräda och skär 1 cm skivor lite på snedden.
  9. Lägg över fläskfiléskivorna på ett ugnsfast serveringsfat.
  10. Hit kan du förbereda och ha fläskfilén i kylen.
  11. Rosta pinjenötter i en stekpanna så att de får lite färg. Sätt åt sidan.
  12. Bred över pesto samt riven parmesanost och gratinera fläskfilén i 250 grader i ca 5 minuter.
  13. Garnera fläskfilén med rostade pinjenötter och grovhackad basilika och servera den.
  14. Couscoussallad: Koka upp en liter vatten med buljongtärningen.
  15. Blanda couscous i en skål med gurkmeja, chiliflakes samt salt.
  16. Häll över det kokande vattnet och rör om. Låt stå och svälla i 10 minuter.
  17. Rensa, skölj, dela och koka gröna bönor mjuka i ca 5 minuter.
  18. Skölj och dela tomater.
  19. Blanda ner bönor och tomater i couscousen. Smaka av med salt samt ev någon msk olivolja.
  20. Fetaostsås: Smula fetaosten i en skål. Rör i yoghurt samt smaka av med lite salt och olivolja.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept