Fläskfilé med pesto, couscoussallad och fetaostsås

Fläskfilé gratinerad med pesto och riven parmesan samt rostade pinjenötter. En smidig rätt som är lätt att laga till många samt förberedas innan. Kan serveras varm, ljummen eller kall till buffé och fest. Du kan använda köpt färdig pesto eller gör egen pesto (blir godast).

Kan förberedas dagen innan i kylen. Sedan gratinerar du innan servering. Istället för parmesan kan du ta grano padano som är en italiensk hårdost i samma stil dock billigare. Gör gärna egen pesto

Vintips till fläskfilén blir ett rött vin från Italien ex. av Sangiovese från Chianti eller från Valpolicella.

8 portioner fläskfilé med pesto

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1,3 kg fläskfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 dl riven parmesanost eller grano padano
  • 0,5 dl rostade pinjenötter att garnera med
  • 10 blad färsk basilika att garnera med
  • 1 dl pesto
  • 5 dl couscous
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 10 cocktailtomater
  • 20 gröna bönor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • Fetaostsås: 6 dl matyoghurt
  • 1 pkt fetaost
  • 1 krm salt
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa fläskfilén och skär bort senor och hinnor med en vass kniv.
  3. Salt och peppra fläskfilén runt om.
  4. Stek fläskfilén i smöret runt om i en het panna.
  5. Lägg över fläskfilén i en ugnsform eller sätt in hela stekpannan om den tål ugn.
  6. Stek filen i ca 20 minuter.
  7. Ta ut den och slå in den i folie och låt den vila i en kvart.
  8. Lägg den på en skärbräda och skär 1 cm skivor lite på snedden.
  9. Lägg över fläskfiléskivorna på ett ugnsfast serveringsfat.
  10. Hit kan du förbereda och ha fläskfilén i kylen.
  11. Rosta pinjenötter i en stekpanna så att de får lite färg. Sätt åt sidan.
  12. Bred över pesto samt riven parmesanost och gratinera fläskfilén i 250 grader i ca 5 minuter.
  13. Garnera fläskfilén med rostade pinjenötter och grovhackad basilika och servera den.
  14. Couscoussallad: Koka upp en liter vatten med buljongtärningen.
  15. Blanda couscous i en skål med gurkmeja, chiliflakes samt salt.
  16. Häll över det kokande vattnet och rör om. Låt stå och svälla i 10 minuter.
  17. Rensa, skölj, dela och koka gröna bönor mjuka i ca 5 minuter.
  18. Skölj och dela tomater.
  19. Blanda ner bönor och tomater i couscousen. Smaka av med salt samt ev någon msk olivolja.
  20. Fetaostsås: Smula fetaosten i en skål. Rör i yoghurt samt smaka av med lite salt och olivolja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer