Gratinerade brytbönor

Gratinerade brytbönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett. Använd frysta eller färska gröna bönor sk haricots verts. Du kan ta vaxbönor också.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill. Det finns riven tofuost mozzarellastil som funkar som gratängost.

4 portioner brytbönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram färska brytbönor eller haricots verts
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven ost som ex parmesan, gratängost eller mozzarellaost
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa och snoppa färska bönor. Skär ev. av fula ändar. Koka upp vatten en halv tsk salt. Lägg i bönorna och koka dem i 3 minuter. Använder du inlagda bönor så behöver du bara skölja dem.
  3. Skölj bönorna i ett durkslag.
  4. Skala och hacka schalottenlök fint.
  5. Stek bönorna med olivolja, lök och pressad vitlök i en stekpanna några minuter i olivolja.
  6. Salta och strö över vitpeppar.
  7. Lägg över bönorna i en ugnsfast form
  8. Slå grädde över och toppa med ost.
  9. Gratinera brytbönorna tills det bubblar och har fin färg cirka 5-10 minuter.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer