Gratinerade brytbönor eller gröna bönor
Gratinerade brytbönor eller gröna bönor är goda som tillbehör. Enkelt och gott tillbehör och gräddig sås i ett.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Rensa och snoppa färska bönor. Skär ev. av fula ändar. Koka upp vatten en halv tsk salt. Lägg i bönorna och koka dem i 3 minuter. Använder du bönor på burk så behöver du bara skölja dem.
- Häll av bönorna i durkslag. Skölj med kallt vatten så håller de färgen.
- Skala och hacka schalottenlök fint.
- Fräs bönorna med olivolja, lök och pressad vitlök i en stekpanna några minuter i olivolja.
- Salta och strö över vitpeppar.
- Lägg över bönorna i en ugnsfast form.
- Slå grädde över och toppa med riven ost.
- Gratinera bönorna tills det bubblar och har fin färg cirka 10 minuter. Ta ut och täck över med folie samt värm ev. upp lite till serveringen i ugnen om de serveras senare.
Serveringsförslag
- Ett grönsakstillbehör till det mesta som är både grönsak och sås i ett.
- Gott till grillad entrecote eller annat kött; kyckling, lax, quornfilé eller som grönsaksrätt.
- Ett förslag är att komplettera bönorna med klyftpotatis, ugnsrostad skivad potatis eller Hasselbackspotatis.
- Vidare passar en grönsallad exempelvis med strimlad spenat, delad tomat och riven morot; eller cocktailtomater, skivad mozzarella, babyspenat, färsk basilika samt olivolja och balsamvinäger.
Val av bönor
- Du kan använda frysta eller färska gröna bönor och helst fina små haricots verts.
- Svenska vaxbönor blir också gott när de är i säsong.
- En annan variant är att ta grönkål, savoykål, purpurkål, vaxbönor eller jätteärtor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal