Fläskfilé i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap

Fläskfile i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap. Gott med pasta, potatis, basmatiris eller råris till.

4 portioner fläskfilé i god sås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 g fläskfilé
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 msk mjöl
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 dl lättyoghurt
  • 3 tsk dijonsenap
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 msk torkad dragon
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Putsa bort den stora hinnan/senan på fläskfilen. Skär köttet i 1,5 cm tjocka skivor. Skiva champinjoner, hacka lök, hacka gräslök och persilja.
  2. Salta och peppra köttet och stek i en msk smör tills köttet är gyllenbrunt, ta upp köttet och lägg på en tallrik vid sidan.
  3. Stek sedan svampen och löken i en msk smör. Fräs några minuter tills både svamp och lök är brynt. Pudra över mjöl och rör runt.
  4. Slå på grädde, yoghurt, dijonsenap och citronsaft och tillsätt sedan örterna och vänd ner det stekta köttet. Låt puttra någon minut och servera ur grytan eller lägg upp på fat. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer dijonsenap och citronsaft.
  5. Gott med pasta, potatis, basmatiris eller råris till.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer