Fläskfilé i god sås med svamp, örter, grädde och Dijonsenap

Fläskfile i god sås med svamp, örter, grädde och dijonsenap. Gott med pasta, potatis, basmatiris eller råris till.

4 portioner fläskfilé i god sås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 g fläskfilé
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 msk mjöl
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 dl lättyoghurt
  • 3 tsk dijonsenap
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 msk torkad dragon
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Putsa bort den stora hinnan/senan på fläskfilen. Skär köttet i 1,5 cm tjocka skivor. Skiva champinjoner, hacka lök, hacka gräslök och persilja.
  2. Salta och peppra köttet och stek i en msk smör tills köttet är gyllenbrunt, ta upp köttet och lägg på en tallrik vid sidan.
  3. Stek sedan svampen och löken i en msk smör. Fräs några minuter tills både svamp och lök är brynt. Pudra över mjöl och rör runt.
  4. Slå på grädde, yoghurt, dijonsenap och citronsaft och tillsätt sedan örterna och vänd ner det stekta köttet. Låt puttra någon minut och servera ur grytan eller lägg upp på fat. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer dijonsenap och citronsaft.
  5. Gott med pasta, potatis, basmatiris eller råris till.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer