Panerad aubergine

Introduktion och förberedelse

Panerad och stekt aubergine eller äggplanta är gott som vegetarisk rätt - här med klyftpotatis på en sallad av svarta linser, babyspenat och tomat samt en kall sås med matyoghurt och lime.

Du kan panera i vanligt ströbröd eller japansk panko som blir mycket sprött och gott. En annan variant är att panera med riven parmesanost och steka aubergineskivorna likt en piccata milanese.

Här ett förslag på tillbehör men man kan ta andra valfria tillbehör såklart. Några jag kan komma på är kokt bulgur, råris, couscous, gnocchi; såser som tomatsås, tzatziki, ajvarsås; samt andra sallader med ex. avokado och så vidare. Fetaost är också gott att smula över.

Vissa sorter som är mer bittra än andra bland annat stora lila aubergine - dessa kan du först salta väl och låt ligga någon halvtimme samt sedan skölja bort saltet på för att en del av bitterheten ska försvinna. Det är dock valfritt att göra och beror lite på vilken aubergine man köpt och hur noggrann man vill vara - för mig har det alltid smakat bra ändå.

Finast blir det att använda stora skivor av mitten på auberginen skivad på längden men det går såklart att skiva på tvären också. Rester/kanter som blir kvar på auberginen kan du tärna och fräsa upp och ha i kylen som tillbehör till annat. Eller slänga om det mest är skal.

2 portioner

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 aubergine eller äggplanta, 4 stora fina skivor av mittdelen
  • 1 ägg
  • 2 dl panko eller ströbröd
  • 1 krm salt
  • 4 msk rapsolja att steka i
  • Tillbehör: 350 gram delikatesspotatis som Amandine
  • 1 tsk rapsolja, gärna svensk kallpressad rapsolja. Olivolja funkar också
  • 1/2 krm salt
  • Sallad: 1 dl svarta linser, okokta
  • 1/2 tsk salt
  • 6 cocktailtomater eller 2 mogna kvisttomater
  • 25 gram babyspenat eller blandad grönsallad
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk fin vit balsamvinäger, vanlig balsamvinäger, lagrad rödvinsvinäger eller äppelcidervinäger
  • Kall lime och vitlökssås: 1 dl matyoghurt
  • 1 tsk limesaft
  • 1/2 klyfta vitlök

Tillagning

  1. Skölj aubergine och skär ut fyra fina skivor på längden. Ca 1 cm tjocka. Kanterna kan du spara till annat eller slänga.
  2. Lägg aubergine i en bunke och strö över en tsk salt. Vänd runt dem i saltet. Låt stå 30 minuter medan du förbereder tillbehör.
  3. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  4. Skölj och putsa potatis. Skär i klyftor. Lägg i en ugnsfast form eller panna och vänd runt med olja samt salt.
  5. Rosta potatisklyftorna i 20-25 minuter i mitten av ugnen.
  6. Koka linser genom att mäta upp 1 dl linser med 2 dl vatten och en halv tsk salt. Koka mjuka under lock i 20 minuter.
  7. Skölj tomater och spenat. Skär tomater i grova tärningar och spenat i grova bitar.
  8. Blanda såsen av pressad limesaft, matyoghurt och pressad vitlök. Smaka av med lite salt.
  9. Blanda linserna med lite olivolja samt vinäger. Smaka av med salt.
  10. Dags att steka aubergine: skölj bort saltet och torka auberginen torr med lite papper.
  11. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Lägg upp ströbröd i en andra tallrik.
  12. Vänd aubergineskivorna i ägg och sedan ströbröd. Lägg över på en tallrik.
  13. Stek aubergineskivorna i rapsolja i en stor panna eller två pannor. Stek på svag värme 5-7 minuter på varje sida. Auberginen ska hinna mjukna och bli genomstekt samt ströbrödet ska få färg mot slutet. Så hellre låg värme i början och sedan höja mot slutet för att få mer brynt yta om det behövs.
  14. Servera auberginen med valfria tillbehör som förslaget här: med rostad potatis, marinerade linser, spenat, tomat och limesåsen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.