Grillspett med halloumi

Introduktion och förberedelse

Grillspett med halloumi, tomater och rödlök. Vegetariska grillspett - här serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås men kan såklart serveras med valfria tillbehör.

Gott är att fylla spetten i pitabröd eller annat plattbröd som libabröd på grillfest eller utflykt vid lägereld.

Halloumi är en ost från medelhavet som går utmärkt att grilla. Den är fast och salt i smaken. Du behöver 4 grillspett som träspett eller stålspett.

4 portioner grillspett med halloumi

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram halloumiost
  • 12 små cocktailtomater
  • 2 rödlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron
  • 2 krm torkad timjan
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • Potatissallad: 8 medelstora fasta potatisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk fransk senap
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kall sås: 2,5 dl creme fraiche
  • 1 msk lime- eller citronsaft
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Lägg spetten i blöt om det är träspett så att de inte tar eld på grillen.
  2. Skär osten i kuber 2x2 cm. OBS osten kan var lite knepig att dela i kuber. Har den redan delat sig själv i paketet så använd det och skär den sedan i grova bitar som funkar att sätta på spetten.
  3. Gör en marinad av olja, pressad vitlök, rivet citronskal och citronsaft, timjan och peppar.
  4. Blanda osten försiktigt med marinaden i en skål. Hit kan du förbereda och låta halloumin marinera i kylen tills det är dags att grilla eller under tiden det tar att laga tillbehören som ex. potatissallad.
  5. Förbered tillbehör som förslagsvis potatisallad: skala och koka potatisarna mjuka ca 25 minuter. Låt svalna och dela dem i klyftor. Blanda sedan med olivolja, vinäger, senap, gräslök, salt och peppar.
  6. Kall sås: blanda creme fraiche med lime- eller citronsaft, pressad vitlök och salt.
  7. Fortsätt med halloumispetten: skala lökarna och skär båda i fyra delar. Skölj tomater.
  8. Varva ost, lök och tomater på spetten. Var försiktig så att halloumiosten ej faller sönder.
  9. Grilla halloumispetten ca 4 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomvarma.
  10. Servera halloumispetten med potatissalladen och den kalla såsen samt ev. lite grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 573 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer