Grillspett med halloumi
Grillspett med halloumi, tomater och rödlök.
Vegetariska grillspett - här serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås men kan såklart serveras med valfria tillbehör.
Halloumi är en ost från medelhavet som går utmärkt att grilla. Den är fast och salt i smaken.
Tillagning
- Lägg spetten i blöt om det är träspett så att de inte tar eld på grillen.
- Skär osten i kuber 2x2 cm. OBS osten kan var lite knepig att dela i kuber. Har den redan delat sig själv i paketet så använd det och skär den sedan i grova bitar som funkar att sätta på spetten.
- Gör en marinad av olja, pressad vitlök, rivet citronskal och citronsaft, timjan och peppar.
- Blanda osten försiktigt med marinaden i en skål. Hit kan du förbereda och låta halloumin marinera i kylen tills det är dags att grilla eller under tiden det tar att laga tillbehören som ex. potatissallad.
- Förbered tillbehör som förslagsvis potatisallad: skala och koka potatisarna mjuka ca 25 minuter. Låt svalna och dela dem i klyftor. Blanda sedan med olivolja, vinäger, senap, gräslök, salt och peppar.
- Kall sås: blanda creme fraiche med lime- eller citronsaft, pressad vitlök och salt.
- Fortsätt med halloumispetten: skala lökarna och skär båda i fyra delar. Skölj tomater.
- Varva ost, lök och tomater på spetten. Var försiktig så att halloumiosten ej faller sönder.
- Grilla halloumispetten ca 4 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomvarma.
- Servera halloumispetten med potatissalladen och den kalla såsen samt ev. lite grönsallad till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 573 kcal