Grillspett med halloumi

Introduktion och förberedelse

Grillspett med halloumi, tomater och rödlök. Vegetariska grillspett - här serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås men kan såklart serveras med valfria tillbehör.

Gott är att fylla spetten i pitabröd eller annat plattbröd som libabröd på grillfest eller utflykt vid lägereld.

Halloumi är en ost från medelhavet som går utmärkt att grilla. Den är fast och salt i smaken. Du behöver 4 grillspett som träspett eller stålspett.

4 portioner grillspett med halloumi

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram halloumiost
  • 12 små cocktailtomater
  • 2 rödlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron
  • 2 krm torkad timjan
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • Potatissallad: 8 medelstora fasta potatisar
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk fransk senap
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kall sås: 2,5 dl creme fraiche
  • 1 msk lime- eller citronsaft
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Lägg spetten i blöt om det är träspett så att de inte tar eld på grillen.
  2. Skär osten i kuber 2x2 cm. OBS osten kan var lite knepig att dela i kuber. Har den redan delat sig själv i paketet så använd det och skär den sedan i grova bitar som funkar att sätta på spetten.
  3. Gör en marinad av olja, pressad vitlök, rivet citronskal och citronsaft, timjan och peppar.
  4. Blanda osten försiktigt med marinaden i en skål. Hit kan du förbereda och låta halloumin marinera i kylen tills det är dags att grilla eller under tiden det tar att laga tillbehören som ex. potatissallad.
  5. Förbered tillbehör som förslagsvis potatisallad: skala och koka potatisarna mjuka ca 25 minuter. Låt svalna och dela dem i klyftor. Blanda sedan med olivolja, vinäger, senap, gräslök, salt och peppar.
  6. Kall sås: blanda creme fraiche med lime- eller citronsaft, pressad vitlök och salt.
  7. Fortsätt med halloumispetten: skala lökarna och skär båda i fyra delar. Skölj tomater.
  8. Varva ost, lök och tomater på spetten. Var försiktig så att halloumiosten ej faller sönder.
  9. Grilla halloumispetten ca 4 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomvarma.
  10. Servera halloumispetten med potatissalladen och den kalla såsen samt ev. lite grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 573 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.