Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki

Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till fest eller vardags. Du kan grilla eller steka halloumiosten.

Halloumi är en ost som inte smälter när man steker eller grillar den. Den är salt och har tuggmotstånd samt ett gott vegetariskt alternativ till kött eller fisk.

Istället för halloumi kan du grilla eller steka lax eller en bit kycklingfilé och servera på samma vis.

Vintips

Till halloumiosten passar ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay eller en alkoholfri Ginger Beer.

4 portioner halloumi med bulgursallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram halloumiost
  • 2 msk olivolja
  • Bulgursallad: 2 dl bulgur
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 100 gram färsk spenat
  • 30 gram isbergssallad eller grönsallad
  • 0,5 rödlök
  • 2 avokado
  • 20 cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Morotstzatziki: 200 gram matyoghurt
  • 4 stora morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk curry
  • 2 krm cayennepeppar eller några droppar tabasco

Tillagning

  1. Bulgursallad: koka först bulgur: koka upp vattnet i en kastrull (eller använd tekokare och häll kokande vatten i en kastrull).
  2. Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
  3. Sätt gärna på lock.
  4. Koka på låg värme i 12 minuter.
  5. Ta av kastrullen från värmen och låt bulguren stå i några minuter, ca 5 minuter.
  6. Bred ut den kokta bulguren på en bricka och låt det svalna.
  7. Salladen: Skölj spenaten och lägg i en stor skål.
  8. Skölj isbergssallad och riv bladen grovt. Lägg i skålen.
  9. Skala, dela och strimla rödlöken och lägg i skålen.
  10. Dela avokadosarna, sätt kniven i kärnan och vrid ur den, ta en sked och gröp ur halvorna. Lägg på en skärbräda och skär dem i strimlor. Lägg i skålen.
  11. Skölj tomater och dela dem samt lägg i skålen.
  12. Blanda i olivolja, kall eller ljummen bulgur samt smaka av med salt.
  13. Bulgursalladen är klar att servera på ett fat, tallrik eller ur skålen till halloumiosten.
  14. Morotstzatziki: Skala morötter.
  15. Finriv morötterna och lägg i en skål.
  16. Tillsätt och rör i matyoghurt.
  17. Skala och pressa vitlöken och rör i den.
  18. Rör i salt, curry samt cayennepeppar eller tabasco och smaka av. Tillsätt ev. mer kryddor efter smak.
  19. Tzatziki med morot och curry är klar att servera. Lägg gärna upp i en fin skål eller på tallrik till halloumiosten.
  20. Stek eller grilla halloumiosten: Vänd halloumiosten i olivolja.
  21. Stek eller grilla halloumiosten så att den får färg, ca 2-3 minuter på varje sida.
  22. Servera halloumiosten med bulgursalladen och morotstzatzikin.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept