Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki

Introduktion och förberedelse

Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till fest eller vardags. Du kan grilla eller steka halloumiosten.

Halloumi är en ost som inte smälter när man steker eller grillar den. Den är salt och har tuggmotstånd samt ett gott vegetariskt alternativ till kött eller fisk.

Istället för halloumi kan du grilla eller steka lax eller en bit kycklingfilé och servera på samma vis.

Vintips

Till halloumiosten passar ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay eller en alkoholfri Ginger Beer.

4 portioner halloumi med bulgursallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram halloumiost
  • 2 msk olivolja
  • Bulgursallad: 2 dl bulgur
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 100 gram färsk spenat
  • 30 gram isbergssallad eller grönsallad
  • 0,5 rödlök
  • 2 avokado
  • 20 cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Morotstzatziki: 200 gram matyoghurt
  • 4 stora morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk curry
  • 2 krm cayennepeppar eller några droppar tabasco

Tillagning

  1. Bulgursallad: koka först bulgur: koka upp vattnet i en kastrull (eller använd tekokare och häll kokande vatten i en kastrull).
  2. Tillsätt salt samt bulgur och rör om.
  3. Sätt gärna på lock.
  4. Koka på låg värme i 12 minuter.
  5. Ta av kastrullen från värmen och låt bulguren stå i några minuter, ca 5 minuter.
  6. Bred ut den kokta bulguren på en bricka och låt det svalna.
  7. Salladen: Skölj spenaten och lägg i en stor skål.
  8. Skölj isbergssallad och riv bladen grovt. Lägg i skålen.
  9. Skala, dela och strimla rödlöken och lägg i skålen.
  10. Dela avokadosarna, sätt kniven i kärnan och vrid ur den, ta en sked och gröp ur halvorna. Lägg på en skärbräda och skär dem i strimlor. Lägg i skålen.
  11. Skölj tomater och dela dem samt lägg i skålen.
  12. Blanda i olivolja, kall eller ljummen bulgur samt smaka av med salt.
  13. Bulgursalladen är klar att servera på ett fat, tallrik eller ur skålen till halloumiosten.
  14. Morotstzatziki: Skala morötter.
  15. Finriv morötterna och lägg i en skål.
  16. Tillsätt och rör i matyoghurt.
  17. Skala och pressa vitlöken och rör i den.
  18. Rör i salt, curry samt cayennepeppar eller tabasco och smaka av. Tillsätt ev. mer kryddor efter smak.
  19. Tzatziki med morot och curry är klar att servera. Lägg gärna upp i en fin skål eller på tallrik till halloumiosten.
  20. Stek eller grilla halloumiosten: Vänd halloumiosten i olivolja.
  21. Stek eller grilla halloumiosten så att den får färg, ca 2-3 minuter på varje sida.
  22. Servera halloumiosten med bulgursalladen och morotstzatzikin.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer