Smördegssnittar med getost

Introduktion och förberedelse

Smördegssnittar med getost- eller chèvre. En slags getost- eller chèvrepuffar som passar som aptitretare och snittar innan maten samt på buffé och fest.

Lättbakta snittar av smördeg toppade med en krämig röra med getost eller chèvre, crème fraiche och salladslök eller gräslök.

Portionsberäkning

 • Här har jag räknat 3 snittar per portioner.
 • Receptet kan halveras till 4-5 portioner om man vill det - och får då 3-4 snittar per portion.
 • Istället för att baka rundlar som på bilden kan du utnyttja all smördeg utan spill och skära ut små trianglar eller fyrkanter i ungefär samma storlek. Då får du ut dubbelt så många snittar på samma mängd smördeg. Halvera mängden smördeg eller dubbla receptet på getoströran för att få ut 20 portioner.

Val av smördeg

Använder du fryst smördeg får du ha lite framförhållning då den ska tina - se paketet för anvisningar.

Det finns också färsk kyld smördeg på rulle som funkar bra att använda direkt.

Överkurs är att göra hemgjord smördeg. Det blir mycket gott och lyxigt speciellt toppad med en finare chèvre.

Val av getost

Du kan ta valfri getost eller chèvre. Smidigt är att ta en färsk getost utan kant. Lagrad getost i rulle har en liten kant som du kan skära bort - det är dock valfritt.

Om du vill lyxa till det ännu mer kan du ta finare getost från något svenskt ysteri. Kolla runt där du bor om någon säljer fin svensk getost.

Några tips är Jämtländsk källarlagrad vit getost från Skärvångens Bymejeri; Källarlagrad Capin från Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge; Askad syrlig getost från Gide Get i Ångermanland samt Sörbro getost mild från Järna Mejeri.

På franska kallas getost för chèvre. Några franska kända chèvre som passar till snittarna är Crottin de Chavignol, Sainte-Maure de Touraine eller Chabichou.

Varianter

 • Med smält getost - en enkel men också god variant är att lägga en liten tärning/tunn skiva getost på varje bit smördeg och en halv valnöt och grädda tills de har fin färg och puffat upp. Garnera med salladslök och någon droppe flytande honung.
 • Finare chèvre eller getost går även bra att på enkelt men elegant vis lägga en liten bit ost som den är direkt på den nybakta smördegen - utan att göra röra av dem. Kan då även garneras med en halv rostad valnöt och en halv kärnfri vindruva eller liten klyfta eller tärning färskt fikon.

Vintips

Till getostsnittarna passar ett friskt kylt vitt vin av druvan Sauvignon Blanc, en torr cider från Normandie, lageröl, kombucha eller Gingerbeer.

En slags getostpuffar som passar som snittar och aptitretare på bricka.
En slags getostpuffar som passar som snittar och aptitretare innan middagen, fest eller buffé.

10 portioner, 30 snittar

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 250 gram frysta smördegsplattor, 6 stycken på 12x12 cm. Eller ett stort ark kyld smördeg på rulle eller motsvarande mängd smördeg.
 • 150 gram färsk getost eller chèvre utan skal; eller 200 gram lagrad getost eller chèvre med skal
 • 2 msk crème fraiche
 • 2 salladslökar eller 10 stjälkar gräslök

Tillagning

 1. Tina frysta smördegsplattor enligt paket.
 2. Skölj och strimla salladslök eller gräslök fint. Lägg hälften i en bunke och hälften i en skål till garnering senare.
 3. Skär bort kanter på lagrad getost om du vill. Mosa den i en bunke med crème fraiche och hälften av salladslöken. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
 4. Ta ut rundlar ur smördegen med en utstickare på ca 3-4 cm diameter. Eller skär ut trekanter eller fyrkanter i liknande storlek.
 5. Lägg upp ett bakplåtspapper på en plåt. Dessa kan förberedas innan och ha i kylen.
 6. Värm ugnen till 225 grader vanlig ugn.
 7. Baka smördegen i mitten av ugnen tills de har puffat upp och har fin färg. Det tar ca 10-15 minuter.
 8. Ta ut och låt svalna något.
 9. Toppa och fördela smördegssnittarna med oströran.
 10. Lägg över på ett serveringsfat, fin skärbräda eller fin bricka samt strö över resten av salladslöken lite på varje snitt.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-17