Grön sparris i ugn med chevre och pinjenötter

Gratinerad grön sparris i ugnen med chèvre och pinjenötter är gott som förrätt med gott bröd eller som grönsakstillbehör till fest, middag eller buffé. Snabbt och enkelt att laga.

Räkna att det räcker till två portioner som förrätt.

Att dricka till:

Vitt vin som Sauvignon Blanc, Gewurtztraminer, Muscadet, Chenin blanc eller liknande passar till sparrisen.

4 portioner grön sparris i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 500 g grön sparris
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 200 g chèvre eller getost
  • 0,5 dl pinjenötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader (vanlig ugn).
  2. Rensa och skölj sparrisen. Skär ev. ett nytt snitt i nedre delen av stjälken.
  3. Blanda sparrisen med olivolja och sprid ut i en ugnsform. Strö över flingsalt och fördela skivad ost på samt strö över pinjenötter.
  4. Rosta sparrisen i ca 8 minuter i mitten av ugnen.
  5. Ta ut och servera sparrisen varm.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer