Spenatpaj
Baka en god spenatpaj i klassiskt pajskal med äggstanning och ost.
Jag piffade till den lite med skivad chévre och hasselnötter på toppen men det är valfritt.
Enklast och billigast är med fryst tinad bladspenat som man kramar ur och fräser i lite olivolja, vitlök, rödlök samt salt och peppar.
Tillagning
- Tina spenaten.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skär smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
- Täck över degen och ställ i kylen en kvart.
- Skala och hacka rödlök samt finhacka vitlöken. Krama ur spenaten i ett durkslag. Hacka den grovt.
- Stek rödlök och vitlök i några minuter i olivolja. Tillsätt spenaten och fräs några minuter till. Salta. Ställ åt sidan .
- Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick eventuellt hål med en gaffel i pajdegen här och där.
- Grädda pajskalet i 10 minuter i nedre delen av ugnen.
- Krossa hasselnötterna grovt och rosta dem några minuter i en stekpanna. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop äggstanning av ägg, grädde, vatten samt 0,5 tsk salt i en skål eller kanna.
- Sprid ut spenatblandningen på botten av pajdegen.
- Häll över äggstanningen.
- Fördela över mozzarellaosten.
- Skiva chèvre eller getost i ca 0,5 cm tunna skivor. Sprid ut överst. Fördela över hasselnötter här och där.
- Sänk värmen till 180 grader. Grädda spenatpajen i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägg över lite bakplåtspapper eller folie.
- Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
Serveringsförslag
- Spenatpajen passar till buffé, julbord, midsommar, påskbord, utflykt, lunch eller enkel middag.
- Gärna med en god sallad - jag hade isbergssallad, tärnad tomat, majs och gurka samt kokta svarta bönor med picklad rödlök till på bilden.
- Annan sallad som tomatsallad samt grönsallad samt en dijondressing passar också till.
Varianter
- Chèvre och nötter är valfritt att ha på och pajen blir god även utan.
- Istället för chèvre kan du ta svensk getost eller annan ost som Reblochon, raclette-ost, kittost, vitmögelost som camembert, fetaost eller ädelost.
- Du kan öka mängden chévre till ett helt paket på 170-200 gram om du vill ha extra mycket getost på pajen.
- Hasselnötter kan ersättase med valnötter.
- Gillar du muskot så kan du finriva ca 2 krm och blanda i äggstanningen.
- Rödlök kan bytas mot gul lök, knipplök, salladslök eller purjolök eller blanda.
- Vitlök kan uteslutas.
- Olivolja kan bytas mot svensk rapsolja.
Färsk eller fryst spenat
Jag bakade pajen med fryst bladspenat som jag tinade och kramade ur vattnet i ett durkslag samt hackad grovt. Du kan även ta hackad fryst spenat och krama ur den.
Vill du använda färsk spenat så behövs rätt mycket så köper du babyspenat blir det dyrt. Räkna två stora påsar babyspenat på 250 gram som du hackar sönder och sedan fräser ihop samt kokar bort vätskan.
Med storbladig spenat så blir det billigare än babyspenat men då får du rensa bort grova stjälkar samt skölja den noga från grus och sedan hacka och fräsa samt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 438 kcal