Sallad med getost, nektarin och valnötter

Introduktion och förberedelse

Sallad med getost, nektarin, valnötter, tomat och paprika i en vinaigrette av balsamvinäger, rapsolja, Dijonsenap och honung. 

Goda smaker som passar bra ihop - sälta från getosten, knapriga rostade valnötter, fruktig nektarin, mogna tomater och söt paprika, syra och fyllighet från balsamvinäger, sötma från honung och kryddig smak av Dijonsenap med mera.  

Serveringsförslag

  • Passar som salladstillbehör till det mesta som grillat, på buffé eller som förrätt. Räcker då till 4 portioner. 
  • Passar också som lätt lunch - speciellt med lite bröd till. Räcker då till 2 portioner. 
  • Som bröd passar förslagsvis focaccia, grissinis, baguette eller varmt italienskt plattbröd piadina till. Eller grilla bröd och servera salladen på dem likt bruschetta
  • Vill du ha en extra matig variant kan du lägga till stekt eller grillad kyckling likt denna sallad med getost, kyckling och päron

Val av ingredienser

  • Jag lagade salladen med en getost av typen salladsost från Framtida bruk i Blekinge. Leta gärna upp ett lokalt ysteri nära dig eller kolla in någon Rekoring vad som finns i närheten. Det går även fint med annan vit salladsost eller fetaost. Vidare passar getost av chèvre typ som getost på rulle utmärkt också. 
  • Välj gärna fina svenska mogna tomater. 
  • Kolla efter ordet Tradizionale och märkningarna DOC och D.O.P. för äkta balsamvinäger.
  • Som sallad kan du ta babyspenat, finbladig sallad eller valfri blandad grönsallad på påse. Jag tog sommarsallad. 
  • Lite andra förslag som passar i salladen är päron, äpple, oliver, avokado, späd grön sparris, tärnad melon, gurka, riven morot, ruccola, lufttorkad skinka och rostade pinjenötter. 

Sallad med tärnad svensk gestost - salladost, knapriga valnötter, grönsallad, honung, balsamvinäger, paprika med mera passar mycket bra ihop. Sallad med tärnad svensk gestost - salladost, knapriga valnötter, grönsallad, honung, balsamvinäger, paprika med mera passar mycket bra ihop.

4 portioner sallad med getost, nektarin och valnötter som förrätt eller tillbehör, 2 portioner som lunch

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 100 gram fina mogna tomater ex. cocktailtomater
  • 1 röd spetspaprika
  • 35 gram babyspenat, finbladig sallad eller valfri blandning grönsallad ex. sommarmix
  • 100 gram getost - salladsost, fetaost eller vit salladsost
  • 0,5 rödlök
  • 25 gram valnötter
  • 1 nektarin
  • SALLADSDRESSING: 0,5 dl rapsolja eller olivolja
  • 1,5 msk balsamvinäger
  • 1,5 msk flytande honung
  • 2 msk Dijonsenap
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj tomater och dela dem. Lägg på ett salladsfat.
  2. Skölj paprikan, dela och skär bort blomfästet. Skär bort kärnor. Strimla i bitar. Lägg med tomaterna.
  3. Skölj salladen och lägg på fatet.
  4. Skär salladsosten i kuber eller dela i grova bitar för hand. Fördela över salladen.
  5. Skölj nektarinen. Dela och ta bort kärnan. Skär bort blomfästet. Skär i kuber och sprid ut över salladen.
  6. Skala och strimla löken samt strö den över.
  7. Rosta valnötterna i en torr panna någon minut tills de får lite färg. Låt dem svalna. Strö dem över salladen.
  8. Blanda salladsdressingen av olja, balsamvinäger, Dijonsenap, honung samt salt och peppar i en skål. Ringla över salladen precis innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-31