Sallad med getost, nektarin och valnötter
Sallad med getost, nektarin, valnötter, tomat och paprika i en vinaigrette av balsamvinäger, rapsolja, Dijonsenap och honung.
En getostsallad med goda smaker som passar bra ihop - sälta från getosten, knapriga rostade valnötter, fruktig nektarin, mogna tomater och söt paprika, syra och fyllighet från balsamvinäger, sötma från honung och kryddig smak av Dijonsenap med mera.
Tillagning
- Skölj tomater och dela dem. Lägg på ett salladsfat.
- Skölj paprikan, dela och skär bort blomfästet. Skär bort kärnor. Strimla i bitar. Lägg med tomaterna.
- Skölj salladen och lägg på fatet.
- Skär salladsosten i kuber eller dela i grova bitar för hand. Fördela över salladen.
- Skölj nektarinen. Dela och ta bort kärnan. Skär bort blomfästet. Skär i kuber och sprid ut över salladen.
- Skala och strimla löken samt strö den över.
- Rosta valnötterna i en torr panna någon minut tills de får lite färg. Låt dem svalna. Strö dem över salladen.
- Blanda salladsdressingen av olja, balsamvinäger, Dijonsenap, honung samt salt och peppar i en skål. Ringla över salladen precis innan servering.
Serveringsförslag
- Passar som salladstillbehör till det mesta som grillat, på buffé eller som förrätt. Räcker då till 4 portioner.
- Getostsalladen passar också som lätt lunch - speciellt med lite bröd till. Räcker då till 2 portioner.
- Som bröd passar förslagsvis focaccia, grissinis, baguette eller varmt italienskt plattbröd piadina till. Eller grilla bröd och servera salladen på dem likt bruschetta.
- Vill du ha en extra matig variant kan du lägga till stekt eller grillad kyckling likt denna sallad med getost, kyckling och päron.
Val av ingredienser
- Jag lagade salladen med en getost av typen salladsost från Framtida bruk i Blekinge. Leta gärna upp ett lokalt ysteri nära dig eller kolla in någon Rekoring vad som finns i närheten. Det går även fint med annan vit salladsost eller fetaost. Vidare passar getost av chèvre typ som getost på rulle utmärkt också.
- Välj gärna fina svenska mogna tomater.
- Kolla efter ordet Tradizionale och märkningarna DOC och D.O.P. för äkta balsamvinäger.
- Som sallad kan du ta babyspenat, finbladig sallad eller valfri blandad grönsallad på påse. Jag tog sommarsallad.
- Lite andra förslag som passar i salladen är päron, äpple, oliver, avokado, späd grön sparris, tärnad melon, gurka, riven morot, ruccola, lufttorkad skinka och rostade pinjenötter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal