Potatistimbal

Introduktion och förberedelse

Potatistimbaler i portionsformar är festligt som potatistillbehör till middag och fest.

Potatisen strimlas eller rivs grovt och gräddas i ugnen likt små potatisgratänger med smak från getost som chèvre och krämig grädde.

Letar du efter ett festligt potatistillbehör så prova dessa. Timbalerna passar till det mesta som fisk, kött eller kyckling.

Val av ost

Istället för getost kan du ta fetaost, fårost, Västerbottenost, parmesan eller cheddarost.

7 portioner potatistimbaler

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 5 stora fasta potatisar
  • 2 dl grädde
  • ca 2 dl getost ca 200 gram
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Skala potatisen.
  2. Riv potatisen på rivjärn eller med salamander fint. Lägg i en bunke.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Blanda i grädde, smula eller riv i osten, blanda i ägg, salt och peppar. Rör ihop till en smet.
  5. Smörj 7 timbalformar med smör eller en använd en muffinspanna.
  6. Fördela potatissmeten i formarna.
  7. Ställ formarna på en långpanna.
  8. Grädda potatistimbalerna i 40 minuter i mitten av ugnen.
  9. Ta ut och låt svalna något.
  10. Du kan servera dem i timbalformarna eller skära runt kanterna samt vända upp och ner på serveringsfat eller tallrik.
E-mail
Medel: 3.9 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 283 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.