Potatistimbal

Strimlad potatis lagad i timbalform med grädde och god getost typ Chèvre. Istället för getost kan du ta fetaost, fårost, västerbottensost eller färskost.
Potatistimbalerna passar som festligt potatistillbehör till det mesta som fisk, kött eller kyckling.

7 portioner potatistimbaler

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 5 stora fasta potatisar
  • 2 dl grädde
  • ca 2 dl getost ca 200 gram
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Skala potatisen.
  2. Riv potatisen på rivjärn eller med salamander fint. Lägg i en bunke.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Blanda i grädde, smula eller riv i osten, blanda i ägg, salt och peppar. Rör ihop till en smet.
  5. Smörj 7 timbalformar med smör eller en använd en muffinspanna.
  6. Fördela potatissmeten i formarna.
  7. Ställ formarna på en långpanna.
  8. Grädda potatistimbalerna i 40 minuter i mitten av ugnen.
  9. Ta ut och låt svalna något.
  10. Du kan servera dem i timbalformarna eller skära runt kanterna samt vända upp och ner på serveringsfat eller tallrik.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer