Chèvre chaud

2 portioner sallad med getost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 liten påse blandad grönsallad, 65-70 gram
  • 5 körsbärstomater eller valfria mogna tomater
  • 2 skivor ljust bondbröd, toastbröd eller rustikt ljust surdegsbröd
  • 200 gram chèvre, från variant som är en stor rulle, 2-4 skivor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1/2 dl valnötter
  • 4 msk russin (valfritt)
  • DRESSING 1: 2 msk olivolja
  • 2 msk fin vinäger; röd-, vit- eller balsamvinäger
  • 2 tsk fransk stark Dijonsenap
  • 1 krm salt
  • DRESSING 2: 1 msk fin balsamvinäger eller crema de balsamico
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Sätt in en plåt eller baksten och låt bli varm i ugnen.
  2. Grovhacka valnötterna. Rosta dem valnötterna ljust bruna i en stekpanna. Låt svalna.
  3. Pensla bröden med olivolja på båda sidor. Lägg dem på ett galler eller kall plåt med bakplåtspapper under.
  4. Lägg 1-2 skivor getost eller Chèvre på varje brödskiva.
  5. Ringla över ca 1 msk flytande honung på varje toast.
  6. SALLAD: Skölj sallad och fördela på två tallrikar.
  7. Skölj och dela på tomater och fördela dem på salladen.
  8. Fördela russinen på salladen. Russin är valfritt.
  9. Välj dressing 1 eller 2.
  10. DRESSING 1: Blanda dressing i en skål. Rör ihop olivolja, vinäger samt Dijonsenap. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Ringla dressing över salladen.
  11. DRESSING 2: Ringla över balsamvinäger eller crema de balsamico samt olivolja över salladen.
  12. Fördela valnötter över salladen.
  13. Dra över bakplåtspappret med bröden och osten till den varma plåten. Baka - gratinera - getosten i 10 minuter i mitten av ugnen. Passa så det ej bränns.
  14. När getost-toastarna har fått fin färg så tar du ut dem och placerar över salladen och serverar direkt när de är varma.

Serveringsförslag

  • Getosttoast kan serveras som förrätt eller lätt lunch.
  • Getosttoasten kan också serveras som tilltugg - skär då toasten med osten i fyra delar - före eller efter gratinering -och servera utan salladen.

Varianter

  • På första bilden ett serveringförslag med blandad grönsallad, valnötter, russin, tomater och Dijondressing. På andra bilden nedan med eklöfssallad, bifftomat, balsamicodressing samt olivolja.
  • Gillar du inte senap kan du ta fin balsamvinäger eller balsamicodressing samt lite olivolja att ringla över som dressing.
  • Russin är valfritt.
  • En matigare variant är med kyckling, matvete och päron.

Val av getost

På franska kallas getost för Chèvre. Köp gärna en fin variant i stor rulle och skär i skivor som på bilden. Du kan köpa fransk fin chèvre men det finns också många duktiga små mejerier och ysterier i Sverige som gör god getost.

Några svenska getostar är Jämtländsk källarlagrad vit getost, Skärvångens Bymejeri, Jämtland, Källarlagrad Capin, Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge; Askad syrlig getost, Gide Get, Ångermanland; Sörbro getost mild eller Järna Mejeri, Sörmland.

Karta över lokala producenter av mathantverk som ysterier, mejerier och getost-tillverkare.

Tips om du vill förbereda

  • Om du vill förbereda denna förrätt i god tid så kan du göra iordning getosten samt sallads-ingredienserna och förvara i kylen.
  • Vidare kan du rosta valnötter och blanda dressingen.
  • Gratinera sedan mackorna till servering och lägg upp med salladen enligt nedan.

Att dricka till

Vintips till salladen är ett vitt vin som ex. en Chardonnay eller Sauvignon Blanc - extra fint med en flaska Sancerre från Frankrike.

E-mail
Medel: 4.2 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 618 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-07

Tillbehör och liknande: