Chèvre chaud
Chèvre Chaud eller gratinerad getost med honung på toast serverad med sallad och dressing.
Tillagning
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Sätt in en plåt eller baksten och låt bli varm i ugnen.
- Grovhacka valnötterna. Rosta dem valnötterna ljust bruna i en stekpanna. Låt svalna.
- Pensla bröden med olivolja på båda sidor. Lägg dem på ett galler eller kall plåt med bakplåtspapper under.
- Lägg 1-2 skivor getost eller Chèvre på varje brödskiva.
- Ringla över ca 1 msk flytande honung på varje toast.
- SALLAD: Skölj sallad och fördela på två tallrikar.
- Skölj och dela på tomater och fördela dem på salladen.
- Fördela russinen på salladen. Russin är valfritt.
- Välj dressing 1 eller 2.
- DRESSING 1: Blanda dressing i en skål. Rör ihop olivolja, vinäger samt Dijonsenap. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Ringla dressing över salladen.
- DRESSING 2: Ringla över balsamvinäger eller crema de balsamico samt olivolja över salladen.
- Fördela valnötter över salladen.
- Dra över bakplåtspappret med bröden och osten till den varma plåten. Baka - gratinera - getosten i 10 minuter i mitten av ugnen. Passa så det ej bränns.
- När getost-toastarna har fått fin färg så tar du ut dem och placerar över salladen och serverar direkt när de är varma.
Serveringsförslag
- Getosttoast kan serveras som förrätt eller lätt lunch.
- Getosttoasten kan också serveras som tilltugg - skär då toasten med osten i fyra delar - före eller efter gratinering -och servera utan salladen.
Varianter
- På första bilden ett serveringförslag med blandad grönsallad, valnötter, russin, tomater och Dijondressing. På andra bilden nedan med eklöfssallad, bifftomat, balsamicodressing samt olivolja.
- Gillar du inte senap kan du ta fin balsamvinäger eller balsamicodressing samt lite olivolja att ringla över som dressing.
- Russin är valfritt.
- En matigare variant är med kyckling, matvete och päron.
Val av getost
På franska kallas getost för Chèvre. Köp gärna en fin variant i stor rulle och skär i skivor som på bilden. Du kan köpa fransk fin chèvre men det finns också många duktiga små mejerier och ysterier i Sverige som gör god getost.
Några svenska getostar är Jämtländsk källarlagrad vit getost, Skärvångens Bymejeri, Jämtland, Källarlagrad Capin, Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge; Askad syrlig getost, Gide Get, Ångermanland; Sörbro getost mild eller Järna Mejeri, Sörmland.
Karta över lokala producenter av mathantverk som ysterier, mejerier och getost-tillverkare.
Tips om du vill förbereda
- Om du vill förbereda denna förrätt i god tid så kan du göra iordning getosten samt sallads-ingredienserna och förvara i kylen.
- Vidare kan du rosta valnötter och blanda dressingen.
- Gratinera sedan mackorna till servering och lägg upp med salladen enligt nedan.
Att dricka till
Vintips till salladen är ett vitt vin som ex. en Chardonnay eller Sauvignon Blanc - extra fint med en flaska Sancerre från Frankrike.
Uppskattat näringsvärde per portion: 618 kcal