Chèvre chaud

Introduktion och förberedelse

Chèvre Chaud eller gratinerad getost med honung på toast serverad med sallad och dressing.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som förrätt eller lätt lunch.
  • Kan också serveras som tilltugg - skär då bröden med ost i fyra delar och servera utan salladen.

Varianter

  • På första bilden ett förslag som jag serverade med blandad grönsallad, valnötter, russin, tomater och Dijondressing. På andra bilden nedan med eklöfssallad, bifftomat, balsamicodressing samt olivolja.
  • Gillar du inte senap kan du ta fin balsamvinäger eller balsamicodressing samt lite olivolja att ringla över som dressing.
  • Russin är valfritt.
  • En matigare variant är med kyckling, matvete och päron.

Val av getost

På franska kallas getost för Chèvre. Köp gärna en fin variant i stor rulle och skär i skivor som på bilden. Du kan köpa fransk fin chèvre men det finns också många duktiga små mejerier och ysterier i Sverige som gör god getost.

Några svenska getostar är Jämtländsk källarlagrad vit getost, Skärvångens Bymejeri, Jämtland, Källarlagrad Capin, Orranäs Gårdsmejeri, Blekinge; Askad syrlig getost, Gide Get, Ångermanland; Sörbro getost mild eller Järna Mejeri, Sörmland.

Karta över lokala producenter av mathantverk som ysterier, mejerier och getost-tillverkare.

Tips om du vill förbereda

  • Om du vill förbereda denna förrätt i god tid så kan du göra iordning getosten samt sallads-ingredienserna och förvara i kylen.
  • Vidare kan du rosta valnötter och blanda dressingen.
  • Gratinera sedan mackorna till servering och lägg upp med salladen enligt nedan.

Att dricka till

Vintips till salladen är ett vitt vin som ex. en Chardonnay eller Sauvignon Blanc - extra fint med en flaska Sancerre från Frankrike.

Gratinerad chèvre med sallad på tallrik
Du kan variera sallad och bröd. Gratinerad chèvre på surdegsbröd toppad med lite honung serverad med ekbladssallad och kruksallad; rostad valnötter, bifftomat, balsamicodressing och lite olivolja.

2 portioner sallad med getost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 liten påse blandad grönsallad, 65-70 gram
  • 5 körsbärstomater eller valfria mogna tomater
  • 2 skivor ljust bondbröd, toastbröd eller rustikt ljust surdegsbröd
  • 200 gram chèvre, från variant som är en stor rulle, 2-4 skivor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1/2 dl valnötter
  • 4 msk russin (valfritt)
  • DRESSING 1: 2 msk olivolja
  • 2 msk fin vinäger; röd-, vit- eller balsamvinäger
  • 2 tsk fransk stark Dijonsenap
  • 1 krm salt
  • DRESSING 2: 1 msk fin balsamvinäger eller crema de balsamico
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Sätt in en plåt eller baksten och låt bli varm i ugnen.
  2. Grovhacka valnötterna. Rosta dem valnötterna ljust bruna i en stekpanna. Låt svalna.
  3. Pensla bröden med olivolja på båda sidor. Lägg dem på ett galler eller kall plåt med bakplåtspapper under.
  4. Lägg 1-2 skivor getost eller Chèvre på varje brödskiva.
  5. Ringla över ca 1 msk flytande honung på varje toast.
  6. SALLAD: Skölj sallad och fördela på två tallrikar.
  7. Skölj och dela på tomater och fördela dem på salladen.
  8. Fördela russinen på salladen. Russin är valfritt.
  9. Välj dressing 1 eller 2.
  10. DRESSING 1: Blanda dressing i en skål. Rör ihop olivolja, vinäger samt Dijonsenap. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Ringla dressing över salladen.
  11. DRESSING 2: Ringla över balsamvinäger eller crema de balsamico samt olivolja över salladen.
  12. Fördela valnötter över salladen.
  13. Dra över bakplåtspappret med bröden och osten till den varma plåten. Baka - gratinera - getosten i 10 minuter i mitten av ugnen. Passa så det ej bränns.
  14. När getost-toastarna har fått fin färg så tar du ut dem och placerar över salladen och serverar direkt när de är varma.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 618 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-17

Tillbehör och liknande recept: