Lax med getost och limemarinerade rödbetor

Introduktion och förberedelse

Stekt och gratinerad lax med getost eller chèvre, honung och valnötter serverad med lime- och dillmarinerade rödbetor samt brynt smör.

Serveringförslag

Förberedelse

  • Förbered gärna de limemarinerade rödbetorna innan då de tar en timme att laga med råa rödbetor som ska kokas osv. Gärna kvällen innan. Förvara i kylen.
  • En snabb variant är att använda köpta kokta vakuumförpackade rödbetor - då är de bara att skiva och vända i lime och dill.

Val av lax

  • Det finns fina portionsförpackade frysta bitar laxfilé som är smidiga att tina och steka. Eller köp färsk lax.
  • Fryst lax kan du tina i kylen över natten eller lägg i kallt vatten någon timme innan.
  • Köp MSC-märkt lax.

Portionsberäkning

Räkna en bit laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.

Tips

  • Om laxen har skinn så se till att det är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade). Stek sedan med skinnsidan nedåt först.
  • Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

Stekgrad för lax

Använd gärna en stektermometer och sätt in i mitten av laxbiten. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.

Alternativ

Som getost tog jag fransk chèvre men du kan även ta svensk liknande getost.

2 portioner lax med getost

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 2 portioner limemarinerade rödbetor - se länk ovan
  • 240-300 gram laxfilé eller 2 bitar portionsförpackad lax utan skinn
  • 1 msk smör, olivolja, rapsolja eller matolja att steka i
  • 0,5 krm salt
  • 0,25 krm vit- eller svartpeppar
  • 80 gram getost eller chévre
  • 2 tsk honung
  • 40 gram valnötter
  • 40 gram smör
  • 5 gram dill till garnering (valfritt)
  • 800 gram delikatesspotatis
  • 30 gram mâchesallad

Tillagning

  1. Förbered de limemarinerade rödbetorna. Gärna kvällen innan om du köpt råa rödbetor som ska kokas. Eller köp vakuumförpackade kokta rödbetor och skiva samt blanda med pressad lime och hackad dill enligt receptet.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Skölj grönsallad.
  4. Rosta valnötterna i en torr stekpanna några minuter tills de har fått lite färg. Sätt åt sidan.
  5. Börja koka potatis om du vill ha det till.
  6. Lägg smör i en liten kastrull och värm tills det är ljust brunt. Sätt åt sidan.
  7. Skär getosten i så tunna skivor det går eller smula i grova bitar.
  8. Salta och peppra laxen.
  9. Värm en stekpanna och lägg i smör eller olja. Lägg i laxen och stek någon minut på en sida. Ta av från värmen.
  10. Fördela och placera getosten på toppen av laxen i pannan. Ringla över honung. Är inte honungen flytande kan du värma den lite i en skål i mikron.
  11. Fördela rödbetorna runt laxbitarna i pannan.
  12. Sätt in pannan med laxen i övre delen ugnen. Gratinera i 10 minuter.
  13. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på stekgraden. 50-55 grader innertemperatur är lagom.
  14. Ta ut laxen och servera ur pannan eller på tallrik med rostade valnötter, brynt smör samt ev. lite färsk dill. Jag hade även lite mâchesallad samt kokt delikatesspotatis till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 372 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-19