Sallad med äpplen

Sallad med äpplen eller äppelsallad. En god sallad med smörstekta äpplen, sallad, ost, nötter och bröd.
Äpplenas Rolls - Gravensteiner - passar bra till sallader. Men det går givetvis bra med annan äppelsort också.
Utgå från en bas av olika plocksallader och en god olivolja samt vinäger. Sedan kan man variera med ingredienser man själv tycker om.

4 portioner sallad med äpplen

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram blandad grönsallad exempelvis roman, eklövs, frisé, spenat, marché, lollo rosso, aragula och/eller isbergssallad
  • 2 äpplen
  • 1 dl valnötter eller pinjenötter
  • 150 g ost - blåmögelost, fetaost, getost, fårost
  • 6 skivor vitt rostbröd
  • 1 rödlök
  • 8 skivor torkad skinka som prosciutto
  • 1 msk smör till stekning av äpplena
  • Till vinägretten: 4 msk kallpressad olja av oliv eller raps
  • 4 msk vinäger av förslagsvis äppelcider
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva rödlöken och förbered salladen. Rensa och skölj. Lägg upp i en skål.
  3. Rosta valnötterna i en stekpanna och låt dem svalna på en tallrik.
  4. Kärna ur äpplena, klyfta och bryn dem i en klick smör i samma panna.
  5. Skär osten i skivor och lägg på skivorna av rostbröd. Baka bröden med ost i ugnen tills osten smält och bröden fått färg ca 5 minuter.
  6. Dags att servera äppelsalladen: Blanda olja och vinäger med salladen i en stor bunke. Blanda i rödlöken. Salta. När man har saltat mister salladen fort sin spänst. Skär rostbröden i trianglar (tre till varje tallrik).
  7. Varva sallad med nötter, skinka, äpple och brödtrianglar på stora tallrikar samt servera direkt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer