Sallad med äpplen

Sallad med äpplen eller äppelsallad. En god sallad till förrätt eller lätt lunch med smörstekta äpplen, grönsallad, getost eller annan ost på bröd samt valnötter eller pinjenötter.

Äpplenas Rolls - Gravensteiner - passar bra till sallader. Men det går givetvis bra med annan äppelsort också.

Utgå från en bas av olika plocksallader och en god olivolja samt vinäger. Sedan kan man variera med ingredienser man själv tycker om.

4 portioner sallad med äpplen

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram blandad grönsallad exempelvis roman, eklövs, frisé, spenat, marché, lollo rosso, aragula och/eller isbergssallad
  • 2 äpplen
  • 1 dl valnötter eller pinjenötter
  • 150 g ost - blåmögelost, fetaost, getost, fårost
  • 6 skivor vitt rostbröd
  • 1 rödlök
  • 8 skivor torkad skinka som prosciutto
  • 1 msk smör till stekning av äpplena
  • Till vinägretten: 4 msk kallpressad olja av oliv eller raps
  • 4 msk vinäger av förslagsvis äppelcider
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva rödlöken och förbered salladen. Rensa och skölj. Lägg upp i en skål.
  3. Rosta valnötterna i en stekpanna och låt dem svalna på en tallrik.
  4. Kärna ur äpplena, klyfta och bryn dem i en klick smör i samma panna.
  5. Skär osten i skivor och lägg på skivorna av rostbröd. Baka bröden med ost i ugnen tills osten smält och bröden fått färg ca 5 minuter.
  6. Dags att servera äppelsalladen: Blanda olja och vinäger med salladen i en stor bunke. Blanda i rödlöken. Salta. När man har saltat mister salladen fort sin spänst. Skär rostbröden i trianglar (tre till varje tallrik).
  7. Varva sallad med nötter, skinka, äpple och brödtrianglar på stora tallrikar samt servera direkt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.