Sallad med äpplen
Sallad med smörstekta äpplen, grönsallad, getost eller annan ost på bröd samt valnötter eller pinjenötter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skiva rödlöken och förbered salladen. Rensa och skölj. Lägg upp i en skål.
- Rosta valnötterna i en stekpanna och låt dem svalna på en tallrik.
- Kärna ur äpplena, klyfta och bryn dem i en klick smör i samma panna.
- Skär rostbröden i trianglar (tre till varje tallrik). Skär osten i skivor och fördela på bröden. Gratinera i ugnen tills osten smält och bröden fått färg ca 5 minuter. Passa så de ej bränns.
- Dags att servera äppelsalladen: Blanda olja och vinäger med salladen i en stor bunke. Blanda i rödlöken. Salta. När man har saltat mister salladen fort sin spänst så gör detta precis innan servering.
- Varva salladen med nötter, skinka, äpplen och brödtrianglar på stora tallrikar.
Serveringsförslag
En god matig äppelsallad som passar till förrätt eller lätt lunch.
Val av äpple
Äpplenas Rolls - Gravensteiner - passar bra till sallader. Men det går givetvis bra med annan äppelsort också - köp gärna svenska äpplen.
Varianter
Utgå från en bas av blandad grönsallad och en god olivolja, äpplen samt vinäger. Sedan kan man variera med ingredienser man själv tycker om.
Att dricka till
Kyld torr cider från Normandie eller Sverige passar. Vidare kylt vitt vin som smörig Chardonnay eller Sauvignon Blanc.
Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal