Rödbetspaj

Introduktion och förberedelse

Rödbetspaj toppad med chevre (fårost eller getost) och hackade valnötter. Rödbetspajen kan bakas dagen innan.

Röd och fin samt någorlunda vegetarisk passar den även till julbord som vegorätt. Gott med lite grönt till som babyspenat, ruccola eller en grönsallad.

Anledningen att jag skriver att den är någorlunda vegetarisk är för osten som kan vara ystad med löpe vilket ej är vegetariskt. Välj en ost som ej är ystad med löpe om du bryr dig om det.

Pajen är fylld med tärnade kokta rödbetor och smaksatt med två ostar - lagrad ost och chevre fårost. Du kan byta chevre, fårost eller getost mot tärnad fetaost eller tärnad halloumi eller annan ost du gillar.

1 paj, 4-8 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • Pajdeg: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk smör till pajformen
  • Fyllning: 300 gram oskalade rödbetor
  • 125 gram chevre på rulle. Getost, fårost eller annan valfri god ost funkar också
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 125 gram riven lagrad ost som Västerbotten eller valfri sort
  • Garnering: 1 dl valnötter
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Börja med rödbetorna: skölj och skär bort blast. Koka dem mjuka med skal i saltat vatten (ca 1/2 tsk salt). Det tar ca 30 minuter för små rödbetor och 50 minuter för stora.
  2. Blanda pajdegen hastigt av tärnat smör, mjöl och salt samt vatten. Täck över och ställ i kylen medan du kokar rödbetorna.
  3. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  4. Kolla så rödbetorna är mjuka och skölj dem kalla. Sedan så kan man dra eller skrubba av skalet med en skalkniv under rinnande vatten. Skär i tärningar.
  5. Smörj en pajform på ca 24 cm diameter med smör.
  6. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord till en rundel som passar i pajformen. Eller tryck ut den direkt i formen. Tryck lite hål här och där med en gaffel.
  7. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 8 minuter.
  8. Blanda äggstanningen av ägg, salt, svartpeppar och riven ost.
  9. Häll äggstanningen i pajskalet. Strö över och fördela rödbetorna i pajen. Skör chevre ost i skivor och fördela på toppen.
  10. Grädda rödbetspajen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägga över lite bakplåtspapper eller folie.
  11. Ta ut och låt svalna något. Rosta valnötter och garnera med dem samt strö över lite flingsalt vid servering.
  12. Pajen kan bakas dagen innan och förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.