Gäddqueneller
Franska fiskbullar på gädda som mixas med grädde och ägg.
Smeten formas till bullar och kokas försiktigt till queneller.
Tillagning
- Skär gäddan i små tärningar.
- Mixa fisken till en färs någon minut i en mixer med knivsatsen.
- Tillsätt äggen, salt och peppar. Mixa någon halv minut till.
- Tillsätt kall grädde lite i taget under mixning tills all grädde är tillsatt och fisksmeten är jämn och fin. Hit kan du förbereda och ha smeten i kylen.
- Koka upp fiskfond och låt den sjuda.
- Gör gärna ett kokprov först för att kontrollera att färsen håller ihop. Forma och sjud försiktigt en quenell i ca fem minuter. Håller den ej ihop kan du förslagsvis göra smeten fastare genom att ta i en extra äggvita och/eller 1-2 msk potatismjöl och röra i smeten. Testa igen.
- Forma queneller eller äggliknande bollar med en stor sked och handen eller med två stora skedar. Lägg försiktigt i fonden och sjud dem i fiskfonden i ca 5 minuter - några i taget. Ta försiktigt upp med hålslev och lägg på ett fat bredvid - täck över så de håller sig varma.
- Servera gäddquenellerna på ett fat toppade med varm vitvinssås och pressad eller kokt potatis samt vårprimörer eller kokt spenat till.
Serveringsförslag
- Gäddfärsbullarna är klassiskt att servera med vitvinssås, pressad potatis, kokt vanlig potatis, färskpotatis eller primörer och delikatesspotatis som mandelpotatis eller sparrispotatis, kokt grönsakstillbehör eller blancherad bladspenat.
- Kokt ris, råris, tagliatelle eller blomkålsmos passar också till istället för spenat.
- Recept på vitvinssås hittar du här.
- Ett förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
Varianter
- Gott är att blanda gädda med hälften lax som är fetare och binder ihop fint med grädden. Eller prova laxqueneller.
- Istället för hela ägg kan du ta motsvarande mängd äggvita.
- Vidare kan man ha i 1-2 msk potatismjöl för fastare queneller.
Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal