Gäddqueneller

Introduktion och förberedelse

Franska fiskbullar på gädda som mixas med grädde och ägg. Smeten formas till bullar och kokas försiktigt till queneller.

Serveringsförslag

Gäddfärsbullarna är klassiskt att servera med vitvinssås, pressad potatis, kokt vanlig potatis, färskpotatis eller primörer och delikatesspotatis som mandelpotatis eller sparrispotatis, kokt grönsakstillbehör eller blancherad bladspenat.

Kokt ris, råris, tagliatelle eller blomkålsmos passar också till istället för spenat.

Recept på vitvinssås hittar du här.

Ett förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.

4 portioner gäddqueneller ca 12-16 stycken

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram gäddfilé
  • 2 kalla ägg
  • 4 dl kall grädde
  • 4 krm salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 liter fiskbuljong att koka quenellarna i

Tillagning

  1. Skär gäddan i små tärningar.
  2. Mixa fisken till en färs någon minut i en mixer med knivsatsen.
  3. Tillsätt äggen, salt och peppar. Mixa någon halv minut till.
  4. Tillsätt kall grädde lite i taget under mixning tills all grädde är tillsatt och fisksmeten är jämn och fin. Hit kan du förbereda och ha smeten i kylen.
  5. Koka upp fiskfond och låt den sjuda.
  6. Forma queneller eller äggliknande bollar med en stor sked och handen eller med två stora skedar och sjud dem i fiskfonden i ca 5 minuter - några i taget. Ta upp med hålslev och lägg på ett fat bredvid - täck över så de håller sig varma.
  7. Servera gäddquenellerna på ett fat toppade med varm vitvinssås och pressad eller kokt potatis samt vårprimörer eller kokt spenat till.
E-mail
Medel: 3.9 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-26