Gäddqueneller

Introduktion och förberedelse

Franska fiskbullar på gädda som mixas med grädde och ägg.

Smeten formas till bullar och kokas försiktigt till queneller.

Serveringsförslag

Varianter

  • Gott är att blanda gädda med hälften lax som är fetare och binder ihop fint med grädden. Eller prova laxqueneller.
  • Istället för hela ägg kan du ta motsvarande mängd äggvita.
  • Vidare kan man ha i 1-2 msk potatismjöl för fastare queneller.

4 portioner gäddqueneller ca 12-16 stycken

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram gäddfilé
  • 2 kalla ägg
  • 4 dl kall grädde
  • 4 krm salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 liter fiskbuljong att koka quenellarna i

Tillagning

  1. Skär gäddan i små tärningar.
  2. Mixa fisken till en färs någon minut i en mixer med knivsatsen.
  3. Tillsätt äggen, salt och peppar. Mixa någon halv minut till.
  4. Tillsätt kall grädde lite i taget under mixning tills all grädde är tillsatt och fisksmeten är jämn och fin. Hit kan du förbereda och ha smeten i kylen.
  5. Koka upp fiskfond och låt den sjuda.
  6. Gör gärna ett kokprov först för att kontrollera att färsen håller ihop. Forma och sjud försiktigt en quenell i ca fem minuter. Håller den ej ihop kan du förslagsvis göra smeten fastare genom att ta i en extra äggvita och/eller 1-2 msk potatismjöl och röra i smeten. Testa igen.
  7. Forma queneller eller äggliknande bollar med en stor sked och handen eller med två stora skedar. Lägg försiktigt i fonden och sjud dem i fiskfonden i ca 5 minuter - några i taget. Ta försiktigt upp med hålslev och lägg på ett fat bredvid - täck över så de håller sig varma.
  8. Servera gäddquenellerna på ett fat toppade med varm vitvinssås och pressad eller kokt potatis samt vårprimörer eller kokt spenat till.
E-mail
Medel: 3.8 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-30