Blomkålsmos

Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat. Mos på blomkål kan du servera till det mesta där potatismos passar som grillad eller stekt korv, grillad lax, köttgryta eller grillad eller stekt halloumiost, paprika och zucchini (ringla ev. över god balsamvinäger och olivolja vid servering).

Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet. Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det. Hackad persilja eller basilika är också gott i mosad blomkål. 

2 portioner blomkålsmos

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram blomkål
  • 0,5 tsk salt till kokning
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Rensa blomkålen och skär bort skaft samt ev. fula delar.
  2. Skär ut buketterna från stammen. Dela stora buketter i minde bitar. Skölj blomkålen i ett durkslag och lägg i en kastrull, tillsätt salt samt tillsätt 2 dl vatten.
  3. Koka upp blomkålen och låt den koka mjuk i 10 minuter under lock på medelvärme.
  4. Häll av blomkålen. Lägg tillbaka den i kastrullen.
  5. Tillsätt smör eller olivolja.
  6. Mixa blomkålen i matberedare eller med stavmixer till ett mos. Det kan gärna vara lite grova bitar blomkål kvar i moset.
  7. Smaka av blomkålsmoset med salt, vitpeppar samt ev. lite mer smör. Blomkålsmoset är klart att servera i ex. en skål.
E-mail
Medel: 4 (14 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer