Blomkålsmos

Introduktion och förberedelse för tillagning

Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.

Moset kan du servera till det mesta - tänk där potatismos passar - som grillad eller stekt korv, grillad lax, köttgryta eller grillad eller stekt halloumiost, paprika och zucchini (ringla ev. över god balsamvinäger och olivolja vid servering).

Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet. Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det. Hackad persilja eller basilika är också gott i den mosade blomkålen.

2 portioner blomkålsmos

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 300 gram blomkål
  • 0,5 tsk salt till kokning
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Rensa blomkålen och skär bort skaft samt ev. fula delar.
  2. Skär ut buketterna från stammen. Dela stora buketter i minde bitar. Skölj blomkålen i ett durkslag och lägg i en kastrull, tillsätt salt samt tillsätt 2 dl vatten.
  3. Koka upp blomkålen och låt den koka mjuk i 10 minuter under lock på medelvärme.
  4. Häll av blomkålen. Lägg tillbaka den i kastrullen.
  5. Tillsätt smör eller olivolja.
  6. Mixa blomkålen i matberedare eller med stavmixer till ett mos. Det kan gärna vara lite grova bitar blomkål kvar i moset.
  7. Smaka av blomkålsmoset med salt, vitpeppar samt ev. lite mer smör. Blomkålsmoset är klart att servera i ex. en skål.
E-mail
Medel: 4.2 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.