Blomkålsmos
Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.
Tillagning
- Rensa blomkålen och skär bort skaft samt ev. fula delar.
- Skär ut buketterna från stammen. Dela stora buketter i minde bitar. Skölj blomkålen i ett durkslag och lägg i en kastrull, tillsätt salt samt tillsätt 2 dl vatten.
- Koka upp blomkålen och låt den koka mjuk i 10 minuter under lock på medelvärme.
- Häll av blomkålen. Lägg tillbaka den i kastrullen.
- Tillsätt smör eller olivolja.
- Mixa blomkålen i matberedare eller med stavmixer till ett mos. Det kan gärna vara lite grova bitar blomkål kvar i moset.
- Smaka av blomkålsmoset med salt, vitpeppar samt ev. lite mer smör. Blomkålsmoset är klart att servera i ex. en skål.
Serveringsförslag
Moset kan du servera till det mesta där mos passar. Några förslag är:
- Grillad eller stekt korv, stekt lax, köttgryta, vilgryta som älggryta eller grillad eller stekt halloumiost, grillad paprika och/eller zucchini.
- Gott till är även med en grönsallad eller annan sallad till.
Varianter
- Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet.
- Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det.
- Hetare chili- och blomkålsmos får du med en halv tesked sambal oelek i moset.
- Hackad persilja eller basilika är också gott i den mosade blomkålen. Färsk eller fryst funkar.
- Laga som blomkålen som blomkålsris istället för att mosa den.
Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal