Fiskterrine

Fiskterrine med fiskfärs av gädda och lax som bakats med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform. Här med förslag på tillbehör som kall romsås, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis och lite grönt som cocktailtomater, hackad gräslök och grönsallad.

Kan serveras som lunch, middag, förrätt, buffé, smörgåsbord, midsommar, julbord eller påsk.

Gädda och andra fiskar med många små ben är vanligt att laga terrine på. Anledningen är att de inte passar så bra att servera som de är då de har många små ben så då mixar eller maler man sönder fisken så benen ej känns. Sedan får man ha lite fet lax för att få lite fett för att hålla ihop smeten och få mer smak.

Skillnaden mellan fiskterrine och fiskpaté är vad jag förstår att fiskpaté ofta bakas in i en deg annars menas ofta samma sak i Sverig iaf.

Du behöver en avlång 1,5-litersform - typ brödform. Det blir ca 16 skivor - två vardera. Har du en mindre form med höga kanter kan du halvera receptet till 4 portioner.

Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.

Fler förslag på tillbehör:

Varianter:

  • En snygg variant är att göra två lager genom att varva två olika fiskfärser. Dela upp och gör en vit färsk av gäddan och varva med en en röd rosa färs av laxen.
  • Blanda i skaldjur som räkor och kräftstjärtar eller skaldjursblandning.

Vintips:

Till fiskterrine passar ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.

8 portioner fiskterrine

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 400 gram gäddfilé, torskfilé eller annan vit fisk utan skinn
  • 200 gram laxfilé utan skinn och ben
  • 1 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • Romsås: 5 dl crème fraiche eller turkisk matyoghurt
  • 4 msk majonnäs
  • 0,5 dl finhackad gräslök
  • 0,5 finhackad rödlök
  • 3 msk citronsaft
  • 1 dl rom som stenbitsrom, forell- eller löjrom

Tillagning

  1. Fisk, ägg och grädde ska vara kylskåpskallt.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
  3. Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen - kortsidorna behövs ej täckas).
  4. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en matberedare monterad med kniv tillsammans med saltet.
  5. Kör till en finfördelad fiskfärs.
  6. Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg - ett i taget under gång.
  7. Tillsätt grädde lite i taget.
  8. Fördela färsen i formen. Skaka formen lite eller slå den lätt mot köksbänken så att eventuella luftfickor försvinner. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
  9. Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om.
  10. Grädda fiskterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader.
  11. Ta ut och låt fiskterrinen svalna.
  12. Hit kan du förbereda och ha fiskterrinen inslagen i bakplåtspapper samt glasplast i kylen någon eller några dagar.
  13. Vid servering stjälper du upp den och skär fina ca 1,5-2 cm tjocka skivor.
  14. Romsås till fiskterrinen: blanda matyoghurt, hackad rödlök, majonnäs, gräslök och rom till en sås i en skål.
  15. Servera fiskterrinen med romsåsen, kokt potatis samt grönsallad och tomater.
E-mail
Medel: 3.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept