Kokt mandelpotatis

Koktider och tips på hur du kokar mandelpotatis. Mandelpotatis har en form som påminner om en mandel och god fyllig smak. Potatisen har fint skal och kokas med skalet. Sedan kan man äta med skalet på eller skala efter att man kokt potatisen. Mandelpotatis är så mjölig att den annars lätt kokar sönder - den går såklart att äta lite sönderkokt med - vilket är precis det många gillar.

Mandelpotatisen är god att servera som vanlig kokt potatis till det mesta. Men passar speciellt bra till husmanskost, rätter som varmrökt lax och vilt men också klassisk till surströmming. Skala potatisen om du vill laga pressad mandelpotatis eller mandelpotatismos

Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många potatisar. Överbliven potatis är gott som restmat att mosa ihop och steka eller värma eller äta kall på knäckemacka med ägg och kaviar.

Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden. Mandelpotatis är lätt att laga till många då du ej behöver skala den men tänk på att när den får stå så blir den överkokt och faller sönder - vilket man kanske inte vill - ta då istället en fast sort som Amandine eller liknande. 

4 portioner kokt mandelpotatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500-600 gram mandelpotatis

Tillagning

  1. Skölj och skrubba mandelpotatisen ren från smuts. Putsa ev. bort fula delar med en skalkniv.
  2. Lägg potatisen i en rymlig kastrull efterhand.
  3. Täck potatisen med kallt vatten och koka upp samt koka den mjuk på medelvärme under lock i 15-20 minuter beroende på storlek.
  4. Stick i potatisen med kniv, en provsticka eller gaffel och känn om de är mjuka mot slutet.
  5. Häll av potatisen och låt den ånga av någon minut. Klart att servera. Mandelpotatis spricker lätt och är mjölig så om någon potatis spricker så gör det inget - sådan är mandelpotatis - och många gillar det.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer