Kokt mandelpotatis

Koktider och tips på hur du kokar mandelpotatis. Mandelpotatis har en form som påminner om en mandel och god fyllig smak. Potatisen har fint skal och kokas med skalet. Sedan kan man äta med skalet på eller skala efter att man kokt potatisen. Mandelpotatis är så mjölig att den annars lätt kokar sönder - den går såklart att äta lite sönderkokt med - vilket är precis det många gillar.

Mandelpotatisen är god att servera som vanlig kokt potatis till det mesta. Men passar speciellt bra till husmanskost, rätter som varmrökt lax och vilt men också klassisk till surströmming. Skala potatisen om du vill laga pressad mandelpotatis eller mandelpotatismos.

Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många potatisar. Överbliven potatis är gott som restmat att mosa ihop och steka eller värma eller äta kall på knäckemacka med ägg och kaviar.

Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden. Mandelpotatis är lätt att laga till många då du ej behöver skala den men tänk på att när den får stå så blir den överkokt och faller sönder - vilket man kanske inte vill - ta då istället en fast sort som Amandine eller liknande.

4 portioner kokt mandelpotatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500-600 gram mandelpotatis

Tillagning

  1. Skölj och skrubba mandelpotatisen ren från smuts. Putsa ev. bort fula delar med en skalkniv.
  2. Lägg potatisen i en rymlig kastrull efterhand.
  3. Täck potatisen med kallt vatten och koka upp samt koka den mjuk på medelvärme under lock i 15-20 minuter beroende på storlek.
  4. Stick i potatisen med kniv, en provsticka eller gaffel och känn om de är mjuka mot slutet.
  5. Häll av potatisen och låt den ånga av någon minut. Klart att servera. Mandelpotatis spricker lätt och är mjölig så om någon potatis spricker så gör det inget - sådan är mandelpotatis - och många gillar det.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept