Kokt mandelpotatis

Introduktion och förberedelse

Koktider och tips på hur du kokar mandelpotatis. Mandelpotatis har en form som påminner om en mandel och god fyllig smak.

Potatisen har fint skal och kokas med skalet. Sedan kan man äta med skalet på eller skala efter att man kokt potatisen.

Mandelpotatis är så mjölig att den annars lätt kokar sönder - den går såklart att äta lite sönderkokt med - vilket är precis det många gillar.

Serveringsförslag

Mandelpotatisen är god att servera som vanlig kokt potatis till det mesta. Men passar speciellt bra till husmanskost, rätter som varmrökt lax och vilt men också klassisk till surströmming.

Skala potatisen om du vill laga pressad mandelpotatis eller mandelpotatismos.

Portionsberäkning

Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många potatisar.

Förslag med rester

Överbliven potatis är gott som restmat att mosa ihop och steka eller värma eller äta kall på knäckemacka med ägg och kaviar.

Koka till många

Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp.

Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.

Mandelpotatis är lätt att laga till många då du ej behöver skala den men tänk på att när den får stå så blir den överkokt och faller sönder - vilket man kanske inte vill - ta då istället en fast sort som Amandine eller liknande.

4 portioner kokt mandelpotatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500-600 gram mandelpotatis

Tillagning

  1. Skölj och skrubba mandelpotatisen ren från smuts. Putsa ev. bort fula delar med en skalkniv.
  2. Lägg potatisen i en rymlig kastrull.
  3. Täck potatisen med kallt vatten och koka upp samt koka den mjuk på medelvärme under lock i 15-20 minuter beroende på storlek.
  4. Stick i potatisen med kniv, en provsticka eller gaffel och känn om de är mjuka mot slutet.
  5. Häll av potatisen och låt den ånga av någon minut. Klart att servera. Mandelpotatis spricker lätt och är mjölig så om någon potatis spricker så gör det inget - sådan är mandelpotatis - och många gillar det.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept