Kokt mandelpotatis

Koktider och tips på hur du kokar mandelpotatis. Mandelpotatis har en form som påminner om en mandel och god fyllig smak. Potatisen har fint skal och kokas med skalet. Sedan kan man äta med skalet på eller skala efter att man kokt potatisen. Mandelpotatis är så mjölig att den annars lätt kokar sönder - den går såklart att äta lite sönderkokt med - vilket är precis det många gillar.

Mandelpotatisen är god att servera som vanlig kokt potatis till det mesta. Men passar speciellt bra till husmanskost, rätter som varmrökt lax och vilt men också klassisk till surströmming. Skala potatisen om du vill laga pressad mandelpotatis eller mandelpotatismos

Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många potatisar. Överbliven potatis är gott som restmat att mosa ihop och steka eller värma eller äta kall på knäckemacka med ägg och kaviar.

Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden. Mandelpotatis är lätt att laga till många då du ej behöver skala den men tänk på att när den får stå så blir den överkokt och faller sönder - vilket man kanske inte vill - ta då istället en fast sort som Amandine eller liknande. 

4 portioner kokt mandelpotatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500-600 gram mandelpotatis

Tillagning

  1. Skölj och skrubba mandelpotatisen ren från smuts. Putsa ev. bort fula delar med en skalkniv.
  2. Lägg potatisen i en rymlig kastrull efterhand.
  3. Täck potatisen med kallt vatten och koka upp samt koka den mjuk på medelvärme under lock i 15-20 minuter beroende på storlek.
  4. Stick i potatisen med kniv, en provsticka eller gaffel och känn om de är mjuka mot slutet.
  5. Häll av potatisen och låt den ånga av någon minut. Klart att servera. Mandelpotatis spricker lätt och är mjölig så om någon potatis spricker så gör det inget - sådan är mandelpotatis - och många gillar det.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer