Kokt mandelpotatis

Koktider och tips på hur du kokar mandelpotatis. Mandelpotatis har en form som påminner om en mandel och god fyllig smak.

Mandelpotatis har fint skal och kokas alltid med skalet.

Sedan kan man äta med skalet på eller skala potatisen efter att man kokt mandelpotatisen.

4 portioner kokt mandelpotatis

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 500-600 gram mandelpotatis

Tillagning

 1. Skölj och skrubba mandelpotatisen ren från smuts. Putsa ev. bort fula delar med en skalkniv. Mandelpotatisen kokas med skalet.
 2. Lägg potatisen i en rymlig kastrull och täck med kallt vatten.
 3. EJ SPRUCKEN MANDELPOTATIS: Koka upp potatisen och koka under lock på medelvärme - stormkoka ej. Koka från 6 minuter för små potatisar till 10 minuter för större potatisar. Sätt kastrullen med lock på åt sidan och låt potatisen stå tills den är klar ca 6-10 minuter ytterligare. Känn med potatissticka - låt annars stå lite till.
 4. SPRUCKEN MANDELPOTATIS: Koka upp och koka på medelvärme under lock i ca 15-20 minuter beroende på storlek. Känn med potatissticka om de är klara.
 5. Häll av potatisen och låt den ånga av någon minut innan servering.

Serveringsförslag

Mandelpotatisen är god att servera som vanlig kokt potatis till det mesta. Men passar speciellt bra till husmanskost, rätter som varmrökt lax och vilt men också klassisk till surströmming.

Helt eller sprucket skal

Mandelpotatis är så mjölig att den lätt kokar sönder och spricker i skalet. En del föredrar sprucket skal andra att skalet är helt.

 • Vill man ha helt skal så kokar man först potatisen en stund varefter den får stå i kokvattnet och tillagas på eftervärme för skonsammaste kokning.
 • Vill du ha sprucket skal kokar du som vanlig potatis.

Portionsberäkning

Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna några extra potatisar - de kan sparas i kylen och skivas kalla på macka med knäckebröd, smör och salt.

Förslag med rester

Överbliven potatis är gott som restmat att mosa ihop och steka eller värma eller äta kall på knäckemacka med ägg och kaviar.

Varianter

Skalar du den kokta mandelpotatisen kan du pressa den i potatispress till pressad mandelpotatis. Och/eller mosa ihop till mandelpotatismos. Till mos kan potatisen skalas innan - istället för att kokas med skal - om man önskar det.

Koka till många

Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp.

Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.

E-mail
Medel: 4 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-20