Fiskterrine med romsås
Fiskterrine med fiskfärs av gädda och lax som bakats med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform.
Här med förslag på tillbehör som kall romsås, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis och lite grönt som cocktailtomater, hackad gräslök och grönsallad.
Kan serveras som lunch, middag, förrätt, buffé, smörgåsbord, midsommar, julbord eller påsk.
Tillagning
- Fisk, ägg och grädde ska vara kylskåpskallt.
- Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
- Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen - kortsidorna behövs ej täckas).
- Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en matberedare monterad med kniv tillsammans med saltet.
- Kör till en finfördelad fiskfärs.
- Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg - ett i taget under gång.
- Tillsätt grädde lite i taget.
- Fördela färsen i formen. Skaka formen lite eller slå den lätt mot köksbänken så att eventuella luftfickor försvinner. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
- Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om.
- Grädda fiskterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader.
- Ta ut och låt fiskterrinen svalna.
- Hit kan du förbereda och ha fiskterrinen inslagen i bakplåtspapper samt glasplast i kylen någon eller några dagar.
- Vid servering stjälper du upp den och skär fina ca 1,5-2 cm tjocka skivor.
- Romsås till fiskterrinen: blanda matyoghurt, hackad rödlök, majonnäs, gräslök och rom till en sås i en skål.
- Servera fiskterrinen med romsåsen, kokt potatis samt grönsallad och tomater.
Val av fisk
Gädda och andra fiskar med många små ben är vanligt att laga terrine på. Anledningen är att de inte passar så bra att servera som de är då de har många små ben så då mixar eller maler man sönder fisken så benen ej känns. Sedan får man ha lite fet lax för att få lite fett för att hålla ihop smeten och få mer smak.
Skillnaden mellan fiskterrine och fiskpaté är vad jag förstår inte mer än att fiskpaté ibland bakas in i en deg i Frankrike.
Du behöver en avlång 1,5-litersform - typ brödform. Det blir ca 16 skivor - två vardera. Har du en mindre form med höga kanter kan du halvera receptet till 4 portioner.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Fler förslag på tillbehör
- Örtagårdssås, vitvinssås, saffranssås eller skaldjurssås. Vidare kan man ha lite grönt till som körsbärstomater samt kokt potatis färskpotatis eller delikatesspotatis.
Varianter
- En snygg variant är att göra två lager genom att varva två olika fiskfärser. Dela upp och gör en vit färsk av gäddan och varva med en en röd rosa färs av laxen.
- Blanda i skaldjur som räkor och kräftstjärtar eller skaldjursblandning.
Vintips
Till fiskterrine passar ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Uppskattat näringsvärde per portion: 445 kcal