Inkokt lax med örtagårdssås

Inkokt lax med örtagårdssås och kokt potatis samt morot. Gott med inlagd gurka till.

4 portioner inkokt lax med örtagårdssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättiksprit 12% eller 1/2 dl ättika 24%
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 4 dillstjälkar
  • TILLBEHÖR: 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 8 kokta späda morötter
  • 4 knippor färsk dill att garnera med
  • 4 citronklyftor till garnering
  • ÖRTAGÅRDSSÅS: 2,5 dl gräddfil
  • 4 msk majonnäs
  • 4 msk hackad dill, färsk eller fryst
  • 2 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 2 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 krm strösocker
  • 1 krm salt
  • INLAGD GURKA: 0,5 tunt skivad gurka
  • 0.5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser - morot, lök, ättika, vatten, salt, peppar, lagerblad, dillstjälkar och kryddnejlikor till lagen i en kastrull. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skär laxen i 4 portionsbitar och sedan varje bit i 3 kuber. Du kan också koka in dem i hela bitar men koka då in 10 minuter extra.
  3. Lägg ner den i ättikslagen.
  4. Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxkuberna sjuda under lock i 8 minuter.
  5. Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i lagen i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten (över vasken). Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
  6. Skrubba och rensa samt koka potatis.
  7. Rensa och skala morötter. Koka morötter tillsammans med potatis i fem minuter mot slutet (eller koka i en egen kastrull med lite vatten).
  8. Örtagårdssås: Skölj och finhacka dill, persilja och gräslök samt lägg i en skål.
  9. Blanda i gräddfil, majonnäs, pressad citron, strösocker och salt.
  10. Ta upp laxen och lägg på fat eller tallrik.
  11. Servera den inkokta laxen med örtagårdssåsen, kokta morotsbitar, potatis samt ev. inlagd gurka. Garnera ev. med dill och citronklyfta.
  12. Inlagd gurka: skiva gurka tunt och blanda med en ättikslag av 1-2-3-lag: del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.

Kan förberedas i god tid

  • Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - lax, sås och inlagd gurka blir bara godare om man lagar det dagen innan. Laxen får då ligga i lagen över natten att få rundare smak.

Till servering är det bara att koka lite potatis och morötter när det är dags.

Portionsberäkning

Räkna 4 bitar laxfilé av mittbiten, ca 140-150 gram per person till huvudrätt.

Att dricka till

Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace som Gewurtztraminer eller Pinot Gris.

E-mail
Medel: 3.8 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 400 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-17

Tillbehör och liknande: