Inkokt lax med örtagårdssås
Inkokt lax med örtagårdssås och kokt potatis samt morot. Gott med inlagd gurka till.
Tillagning
- Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser - morot, lök, ättika, vatten, salt, peppar, lagerblad, dillstjälkar och kryddnejlikor till lagen i en kastrull. Låt koka i 10 minuter.
- Skär laxen i 4 portionsbitar och sedan varje bit i 3 kuber. Du kan också koka in dem i hela bitar men koka då in 10 minuter extra.
- Lägg ner den i ättikslagen.
- Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxkuberna sjuda under lock i 8 minuter.
- Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i lagen i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten (över vasken). Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
- Skrubba och rensa samt koka potatis.
- Rensa och skala morötter. Koka morötter tillsammans med potatis i fem minuter mot slutet (eller koka i en egen kastrull med lite vatten).
- Örtagårdssås: Skölj och finhacka dill, persilja och gräslök samt lägg i en skål.
- Blanda i gräddfil, majonnäs, pressad citron, strösocker och salt.
- Ta upp laxen och lägg på fat eller tallrik.
- Servera den inkokta laxen med örtagårdssåsen, kokta morotsbitar, potatis samt ev. inlagd gurka. Garnera ev. med dill och citronklyfta.
- Inlagd gurka: skiva gurka tunt och blanda med en ättikslag av 1-2-3-lag: del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.
Kan förberedas i god tid
- Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - lax, sås och inlagd gurka blir bara godare om man lagar det dagen innan. Laxen får då ligga i lagen över natten att få rundare smak.
Till servering är det bara att koka lite potatis och morötter när det är dags.
Portionsberäkning
Räkna 4 bitar laxfilé av mittbiten, ca 140-150 gram per person till huvudrätt.
Att dricka till
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace som Gewurtztraminer eller Pinot Gris.
Uppskattat näringsvärde per portion: 400 kcal