Laxqueneller

Introduktion och förberedelse

Franska fiskbullar eller queneller du lagar med lax och vit fisk som mixas med grädde och ägg. Färsen formas till bullar och kokas försiktigt i fiskfond.

Serveringsförslag

Laxquenellerna eller laxbullarna är goda med klassisk fisksås som vitvinssås, saffranssås, kräftsås eller hummersås.

Vidare passar pressad eller kokt potatis, primörer, grönsaker och/eller spenatsallad. Eller servera med grönsaksjulienne som denna lax.

Ett annat förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.

4 portioner laxqueller, 12-16 stycken

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 laxfilé
  • 200 gram vit fisk som gäddfilé, gös eller valfri sort
  • 2 kalla ägg
  • 4 dl kall grädde
  • 4 krm salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 liter fiskbuljong att koka quenellarna i

Tillagning

  1. Skär laxen och den vita fisken i små tärningar.
  2. Mixa fisken till en färs någon minut i en mixer med knivsatsen.
  3. Tillsätt äggen, salt och peppar. Mixa någon halv minut till.
  4. Tillsätt kall grädde lite i taget under mixning tills all grädde är tillsatt och fisksmeten är jämn och fin. Hit kan du förbereda och ha smeten i kylen.
  5. Koka upp fiskfond och låt den sjuda.
  6. Forma queneller eller äggliknande bollar med en sked och handen eller två stora skedar och sjud dem i fiskfonden i ca 5 minuter - några i taget. Ta upp med hålslev och lägg på ett fat bredvid - täck över så de håller sig varma.
  7. Servera laxquenellerna på ett fat toppade med varm vitvinssås, kräftsås eller hummersås samt pressad eller kokt potatis samt vårprimörer eller kokt spenat till.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 475 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-26

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept