Laxqueneller

Franska fiskbullar på lax, vit fisk, grädde och ägg. Klassiska med vitvinssås, kräftsås eller hummersås samt serverade med pressad eller kokt potatis och primörer eller blancherad spenat.
Recept på vitvinssås hittar du om du söker på receptfavoriter.se.
Förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.

4 portioner laxqueller, 12-16 stycken

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 laxfilé
  • 200 gram vit fisk som gäddfilé, gös eller valfri sort
  • 2 kalla ägg
  • 4 dl kall grädde
  • 4 krm salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 liter fiskbuljong att koka quenellarna i

Tillagning

  1. Skär laxen och den vita fisken i små tärningar.
  2. Mixa fisken till en färs någon minut i en mixer med knivsatsen.
  3. Tillsätt äggen, salt och peppar. Mixa någon halv minut till.
  4. Tillsätt kall grädde lite i taget under mixning tills all grädde är tillsatt och fisksmeten är jämn och fin. Hit kan du förbereda och ha smeten i kylen.
  5. Koka upp fiskfond och låt den sjuda.
  6. Forma queneller eller äggliknande bollar med en sked och handen eller två stora skedar och sjud dem i fiskfonden i ca 5 minuter - några i taget. Ta upp med hålslev och lägg på ett fat bredvid - täck över så de håller sig varma.
  7. Servera laxquenellerna på ett fat toppade med varm vitvinssås, kräftsås eller hummersås samt pressad eller kokt potatis samt vårprimörer eller kokt spenat till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer