Laxqueneller

Introduktion och förberedelse

Franska fiskbullar eller queneller du lagar med lax och vit fisk som mixas med grädde och ägg.

Färsen formas till bullar och kokas försiktigt i fiskfond.

Serveringsförslag

Varianter

Gott i är att blanda gädda med i smeten till gäddqueneller.

4 portioner laxqueller, 12-16 stycken

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 300 laxfilé
  • 200 gram vit fisk som gäddfilé, gös eller valfri sort
  • 2 kalla ägg
  • 4 dl kall grädde
  • 4 krm salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 liter fiskbuljong att koka quenellarna i

Tillagning

  1. Skär laxen och den vita fisken i små tärningar.
  2. Mixa fisken till en färs någon minut i en mixer med knivsatsen.
  3. Tillsätt äggen, salt och peppar. Mixa någon halv minut till.
  4. Tillsätt kall grädde lite i taget under mixning tills all grädde är tillsatt och fisksmeten är jämn och fin. Hit kan du förbereda och ha smeten i kylen.
  5. Koka upp fiskfond och låt den sjuda.
  6. Forma queneller eller äggliknande bollar med en sked och handen eller två stora skedar och sjud dem i fiskfonden i ca 5 minuter - några i taget. Ta upp med hålslev och lägg på ett fat bredvid - täck över så de håller sig varma.
  7. Servera laxquenellerna på ett fat toppade med varm vitvinssås, kräftsås eller hummersås samt pressad eller kokt potatis samt vårprimörer eller kokt spenat till.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 475 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-03