Laxqueneller
Franska fiskbullar eller queneller du lagar med lax och vit fisk som mixas med grädde och ägg.
Färsen formas till bullar och kokas försiktigt i fiskfond.
Tillagning
- Skär laxen och den vita fisken i små tärningar.
- Mixa fisken till en färs någon minut i en mixer med knivsatsen.
- Tillsätt äggen, salt och peppar. Mixa någon halv minut till.
- Tillsätt kall grädde lite i taget under mixning tills all grädde är tillsatt och fisksmeten är jämn och fin. Hit kan du förbereda och ha smeten i kylen.
- Koka upp fiskfond och låt den sjuda.
- Forma queneller eller äggliknande bollar med en sked och handen eller två stora skedar och sjud dem i fiskfonden i ca 5 minuter - några i taget. Ta upp med hålslev och lägg på ett fat bredvid - täck över så de håller sig varma.
- Servera laxquenellerna på ett fat toppade med varm vitvinssås, kräftsås eller hummersås samt pressad eller kokt potatis samt vårprimörer eller kokt spenat till.
Serveringsförslag
- Laxquenellerna eller laxbullarna är goda med klassisk fisksås som vitvinssås, saffranssås, kräftsås eller hummersås.
- Vidare passar pressad eller kokt potatis, primörer, grönsaker och/eller spenatsallad. Eller servera med grönsaksjulienne som denna lax.
- Ett annat förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
Varianter
Gott i är att blanda gädda med i smeten till gäddqueneller.
Uppskattat näringsvärde per portion: 475 kcal