Skaldjursterrine

En fisk- och skaldjursterrine eller skaldjurspaté med vit fisk, lax och skaldjur som räkor och crabsticks (surimisticks).

Du kan också ha andra skaldjur som krabbkött, kräftstjärtar, musslor eller pilgrimsmusslor.

Terrinen bakas med ägg i smeten i en avlång 1,5 liters terrineform eller brödform. Har du en mindre form kan du halvera receptet till 4 portioner.

Serveringsförslag

Terrine med fisk oc skaldjur är gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller eller kall på buffé med romsås.

I receptet nedan hittar du ett förslag på romsås som är god till terrinen.

Vidare passar kall dillsås eller Örtagårdssås samt en grönsallad med körsbärstomater;

Eller servera till huvudrätt med vitvinssås eller saffranssås och kokt potatis.

Att dricka till

Vintips till terrinen blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.

8 portioner fiskterrine med skaldjur, ca 16 skivor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 400 gram gäddfilé, torskfilé eller annan vit fisk
  • 200 gram laxfilé utan skinn och ben
  • 100 gram surimisticks (crabsticks)
  • 150 gram skalade räkor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • Romsås: 5 dl crème fraiche eller turkisk matyoghurt
  • 4 msk majonnäs
  • 0,5 dl finhackad gräslök
  • 0,5 finhackad rödlök
  • 3 msk citronsaft
  • 1 dl rom som stenbitsrom, forell- eller löjrom

Tillagning

  1. Fisk, ägg och grädde ska vara kylskåpskallt. Tina surimisticks. Skala räkor.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
  3. Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen - kortsidorna behövs ej täckas).
  4. Skär fiskfiléerna och surmimisticks i bitar och lägg dem i en matberedare monterad med kniv tillsammans med saltet.
  5. Kör till en finfördelad fiskfärs.
  6. Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg - ett i taget under gång.
  7. Tillsätt grädde lite i taget.
  8. Fördela halva färsen i formen.
  9. Lägg ett lager räkor över fiskfärsen.
  10. Häll och bred ut resten av fiskfärsen över räkorna.
  11. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
  12. Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om.
  13. Grädda fisk- skaldjursterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader.
  14. Ta ut och låt terrinen svalna. Hit kan du förbereda och ha fisk- och skaldjursterrinen inslagen i bakplåtspapper samt glasplast i kylen någon eller några dagar.
  15. Vid servering stjälper du upp den och skär fina ca 1,5-2 cm tjocka skivor.
  16. Romsås till fisk- skaldjursterrinen: blanda matyoghurt, hackad rödlök, majonnäs, gräslök och rom till en sås i en skål.
  17. Servera terrinen i skivor med romsåsen, kokt potatis samt grönsallad och tomater. Eller bara med grönsallad, tomat och romsås till förrätt.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept