Skaldjursterrine

Introduktion och förberedelse

En fisk- och skaldjursterrine eller skaldjurspaté med vit fisk, lax och skaldjur som räkor och crabsticks (surimisticks).

Du kan också ha andra skaldjur som krabbkött, kräftstjärtar, musslor eller pilgrimsmusslor.

Terrinen bakas med ägg i smeten i en avlång 1,5 liters terrineform eller brödform. Har du en mindre form kan du halvera receptet till 4 portioner.

Serveringsförslag

Terrine med fisk oc skaldjur är gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller eller kall på buffé med romsås.

I receptet nedan hittar du ett förslag på romsås som är god till terrinen.

Vidare passar kall dillsås eller Örtagårdssås samt en grönsallad med körsbärstomater;

Eller servera till huvudrätt med vitvinssås eller saffranssås och kokt potatis.

Att dricka till

Vintips till terrinen blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.

8 portioner fiskterrine med skaldjur, ca 16 skivor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 400 gram gäddfilé, torskfilé eller annan vit fisk
  • 200 gram laxfilé utan skinn och ben
  • 100 gram surimisticks (crabsticks)
  • 150 gram skalade räkor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • Romsås: 5 dl crème fraiche eller turkisk matyoghurt
  • 4 msk majonnäs
  • 0,5 dl finhackad gräslök
  • 0,5 finhackad rödlök
  • 3 msk citronsaft
  • 1 dl rom som stenbitsrom, forell- eller löjrom

Tillagning

  1. Fisk, ägg och grädde ska vara kylskåpskallt. Tina surimisticks. Skala räkor.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
  3. Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen - kortsidorna behövs ej täckas).
  4. Skär fiskfiléerna och surmimisticks i bitar och lägg dem i en matberedare monterad med kniv tillsammans med saltet.
  5. Kör till en finfördelad fiskfärs.
  6. Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg - ett i taget under gång.
  7. Tillsätt grädde lite i taget.
  8. Fördela halva färsen i formen.
  9. Lägg ett lager räkor över fiskfärsen.
  10. Häll och bred ut resten av fiskfärsen över räkorna.
  11. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
  12. Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om.
  13. Grädda fisk- skaldjursterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader.
  14. Ta ut och låt terrinen svalna. Hit kan du förbereda och ha fisk- och skaldjursterrinen inslagen i bakplåtspapper samt glasplast i kylen någon eller några dagar.
  15. Vid servering stjälper du upp den och skär fina ca 1,5-2 cm tjocka skivor.
  16. Romsås till fisk- skaldjursterrinen: blanda matyoghurt, hackad rödlök, majonnäs, gräslök och rom till en sås i en skål.
  17. Servera terrinen i skivor med romsåsen, kokt potatis samt grönsallad och tomater. Eller bara med grönsallad, tomat och romsås till förrätt.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer