Skaldjursterrine
En fisk- och skaldjursterrine eller skaldjurspaté med vit fisk, lax och skaldjur som räkor och crabsticks (surimisticks).
Tillagning
- Fisk, ägg och grädde ska vara kylskåpskallt. Tina surimisticks. Skala räkor.
- Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
- Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen - kortsidorna behövs ej täckas).
- Skär fiskfiléerna och surmimisticks i bitar och lägg dem i en matberedare monterad med kniv tillsammans med saltet.
- Kör till en finfördelad fiskfärs.
- Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg - ett i taget under gång.
- Tillsätt grädde lite i taget.
- Fördela halva färsen i formen.
- Lägg ett lager räkor över fiskfärsen.
- Häll och bred ut resten av fiskfärsen över räkorna.
- Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
- Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om.
- Grädda fisk- skaldjursterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader.
- Ta ut och låt terrinen svalna. Hit kan du förbereda och ha fisk- och skaldjursterrinen inslagen i bakplåtspapper samt glasplast i kylen någon eller några dagar.
- Vid servering stjälper du upp den och skär fina ca 1,5-2 cm tjocka skivor.
- Romsås till fisk- skaldjursterrinen: blanda matyoghurt, hackad rödlök, majonnäs, gräslök och rom till en sås i en skål.
- Servera terrinen i skivor med romsåsen, kokt potatis samt grönsallad och tomater. Eller bara med grönsallad, tomat och romsås till förrätt.
Serveringsförslag
Terrine med fisk och skaldjur är gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller eller kall på buffé med romsås.
- I receptet nedan hittar du ett förslag på romsås som är god till terrinen.
- Vidare passar kall dillsås eller Örtagårdssås samt en grönsallad med körsbärstomater;
- Eller servera till huvudrätt med vitvinssås eller saffranssås och kokt potatis.
Varianter
Du kan också ha andra skaldjur som krabbkött, kräftstjärtar, musslor eller pilgrimsmusslor.
Val av form
Terrinen bakas med ägg i smeten i en avlång 1,5 liters terrineform eller brödform. Har du en mindre form kan du halvera receptet till 4 portioner.
Att dricka till
Vintips till terrinen blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Uppskattat näringsvärde per portion: 238 kcal