Fiskterrine med saffranssås
Fiskterrine med saffranssås, kokt potatis och grönsallad. En god fiskrätt som passar till huvudrätt och middag men också som förrätt eller på buffé.
Tillagning
- FISKTERRINE: Fisk, ägg och grädde ska vara kylskåpskallt.
- Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
- Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen - kortsidorna behövs ej täckas).
- Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en matberedare monterad med kniv tillsammans med saltet.
- Kör till en finfördelad fiskfärs.
- Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg - ett i taget under gång.
- Tillsätt grädde lite i taget.
- Fördela färsen i formen. Skaka formen lite eller slå den lätt mot köksbänken så att eventuella luftfickor försvinner. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
- Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om.
- Grädda fiskterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader.
- Laga under tiden saffransåsen nedan och koka potatis.
- Ta ut fiskterrinen och låt fiskterrinen svalna något innan servering. Vid servering stjälper du upp den och skär fina ca 1,5-2 cm tjocka skivor.
- SAFFRANSSÅS: Skala och hacka löken.
- Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet.
- Rör ihop och tillsätt buljong (eller vatten) lite i taget under omrörning.
- Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av saffranssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar. Garnera gärna såsen med hackad gräslök.
- Servera fiskterrinen i skivor med saffranssåsen, kokt potatis samt grönsallad och några halverade coctailtomater.
Portionsberäkning
Här för 8 portioner men du kan halvera receptet om du ha en mindre form. De vanliga bröd- eller sockerkaksformarna på 1,5-liter passar till 8 portioner.
Kan förberedas
- Fiskterrinen går utmärkt att laga 1-2 dagar innan och ha i kylen.
- Kan serveras kall med varm sås som här eller en kall sås ex. romsås och kokt potatis - samma tillbehör.
- Den går också att frysa in och servera senare som en förrätt osv.
Val av fisk
Fisken ska vara utan skinn och de flesta benen - små ben ex. i gäddan mixas sönder så de behöver man ej pilla bort så noga.
Varianter
Du kan även ta i skaldjur i smeten för en skaldjursterrine.
Vintips
Till fiskterrinen med saffranssåsen passar ett vitt vin från Alsace ex. Pinot Gris eller ej ekfatslagrad Chardonnay.
Uppskattat näringsvärde per portion: 587 kcal