Stekt strömmingsflundra med potatismos

Introduktion och förberedelse

Stekt strömmingsflundra eller sill med potatismos är en svensk klassiker. Till stekt sill eller strömmingsflundra är det gott med lingon samt brynt smör.

Val av panering

Rågmjöl eller skorpbröd är klassiskt till paneringen. Vill du prova något nytt så kan jag rekommendera japanskt ströbröd sk panko som blir mycket knaprig och god panering.

Marinerad strömming

Gott är att marinera strömmingarna i filmjölk, senap och dill några timmar eller över natten.

Fyllda strömmingsflundror

Små strömmingar kan fyllas med dillsmör och paneras samt stekas dubbla enligt nedan. Större strömmingar kan även stekas enkla - skippa då dillsmöret.

4 portioner stekt strömmingsflundra

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 g strömmingsfilé, rensade med skinnet kvar
  • 1 dl hackad dill
  • 50 gram mjukt smör
  • 4 dl rågmjöl, skorpmjöl eller japanskt ströbröd sk panko
  • 75 gram smör till brynt smör
  • 4 msk smör att steka i
  • 0,5 dl olja som solrosolja att steka i
  • Potatismos: 800 gram potatis
  • 3 dl mjölk
  • 4 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Marinad (valfritt): 3 dl filmjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk söt stark senap
  • 0,5 dl hackad dill

Tillagning

  1. Stekta strömmingsflundror: Skölj och torka av strömmingsflundrorna. Klipp eller riv ev. bort ryggfenan på strömmingarna.
  2. Lägg strömmingarna i en bunke.
  3. Marinera strömmingarna över natten eller några timmar om du vill. Blanda då strömmingarna i bunken med filmjölk, senap och hackad dill. Täck över och ställ kallt några timmar. Ta sedan upp och torka av det mesta av marinaden.
  4. Lägg upp en tallrik eller bricka med panering dvs. rågmjöl eller ströbröd.
  5. Vill du fylla strömmingsflundrorna så blandar eller rör du först mjukt smör med hackad dill till ett dillsmör. Bred sedan en klick på en flundra och lägg ihop med en andra flundra.
  6. Panera alla strömmingsflundrorna enkla eller dubbla (fyllda) i rågmjöl eller ströbröd. Stora strömmingar kan du steka enkla och mindre strömmingar kan du lägga ihop till dubbla samt ev. fylla med dillsmör. Lägg de panerade strömmingarna på en bricka.
  7. Värm en stekpanna till snäppet under max värme. Sätt ev. ugnen på 175 grader eller använd två stekpannor samt efterstek i dessa.
  8. Stek några strömmingar i taget i någon msk smör samt olja eller stek alla strömmingar på en gång i två stekpannor.
  9. Bryn strömmingarna på båda sidor samt efterstek på svagare värme i 20 minuter i stekpanna eller lägg över i en form och efterstek i ugnen på 175 grader. Steker man strömmingarna längre så blir benen mjukare och löses nästan helt upp.
  10. Bryn smör i en kastrull om du vill ha det till. Lägg smör i kastrullen och när det slutat bubbla och är ljust brunt så tar du av det från värmen.
  11. Servera strömmingsflundrorna med potatismos, lingon samt ev. toppa med brynt smör.
  12. Potatismos: Skala och skiva eller tärna potatisen.
  13. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2 tsk salt.
  14. Tillsätt potatisen och koka mjuka i ca 15 minuter. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
  15. Häll av vattnet.
  16. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  17. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt samt visp till ett jämnt mos.
  18. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  19. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt smör. Potatismoset är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-01