Stekt skrubba med skirat smör
Stekt skrubba med skirat smör, pepparrot och hackade rödbetor och citron.
Gott med kokt broccoli, cocktailtomater samt kokt potatis.
Här har jag stekt hela skrubbor med ben utan huvud. Om du vill kan du rensa bort ev. rom.
Serverar du till barn så hjälp dem rensa fisken när den är stekt - inte sätta ben i halsen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Börja skala potatis och sätt att koka.
- Skölj fiskarna och ta ur ev. rom om du ej vill äta den.
- Torka skrubborna torra med lite hushållspapper och lägg på en tallrik.
- Häll upp ströbröd på en tallrik. Blanda i salt och vitpeppar.
- Värm en stekpanna.
- Lägg i en klick smör samt någon msk olja.
- Vänd en skrubba i ströbrödet och bryn den någon minut på varje sida på nästan högsta värme.
- Lägg över i en ugnsfast form eller på ett ugnsbleck.
- Skölj ur stekpannan och stek nästa fisk på samma vis.
- Sätt in skrubborna i mitten av ugnen att bli genomstekta ca 15-20 minuter.
- Koka upp några dl vatten med 0,5 tsk salt till broccolin.
- Rensa och skär broccolin i buketter och koka dem i 3-4 minuter. Häll av och spola i lite kallt vatten någon sekund så behåller de sin gröna färg men är ännu varma till servering.
- Skölj och skär ut klyftor av citronen. Pilla bort ev. kärnor.
- Skala och finriv pepparroten och lägg i en skål.
- Skölj tomater.
- Smält smör i en kastrull tills det har slutat bubbla och är skirat ljust brynt.
- Hacka inlagda rödbetor och lägg i en skål.
- Häll av potatisen.
- Ta ut skrubborna och kontrollera med en gaffel så att de är genomstekta vid ryggbenet.
- Servera skrubborna på fat eller tallrik med skirat smör, riven pepparrot, hackade rödbetor, citronklyftor, kokt broccoli, tomater samt kokt potatis.
Val av plattfisk
Välj MSC märkt flundra, skrubba eller skrubbskädda eller rödspätta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 447 kcal