Stekt skrubba med skirat smör

Stekt skrubba med skirat smör, pepparrot och hackade rödbetor och citron. Gott med kokt broccoli, cocktailtomater samt kokt potatis.
Flundra, skrubba eller skrubbskädda är med på Naturskyddsföreningens Ät gärna-lista och alltså helt ok att njuta av med gott samvete.
Här har jag stekt hela skrubbor med ben utan huvud. Om du vill kan du rensa bort ev. rom.
Serverar du till barn så hjälp dem rensa fisken när den är stekt.

3 portioner stekt skrubba

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 hela skrubbor à ca 300-350 gram styck.
  • 1 dl ströbröd eller grovt rågmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 30 gram smör att steka i
  • 4 msk olja ex. kallpressad rapsolja att steka i
  • Tillbehör: 0,5 dl riven pepparrot, helst färsk alt. färdigriven
  • 70 gram smör att skira till servering
  • en halv citron
  • 1 dl hackade inlagda rödbetor
  • 0,5 eller 1 mindre bukett broccoli
  • ca 9 cocktailtomater
  • 300 gram fast potatis som ex. asterix ca 2-3 per portion

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja skala potatis och sätt att koka.
  3. Skölj fiskarna och ta ur ev. rom om du ej vill äta den.
  4. Torka skrubborna torra med lite hushållspapper och lägg på en tallrik.
  5. Häll upp ströbröd på en tallrik. Blanda i salt och vitpeppar.
  6. Värm en stekpanna.
  7. Lägg i en klick smör samt någon msk olja.
  8. Vänd en skrubba i ströbrödet och bryn den någon minut på varje sida på nästan högsta värme.
  9. Lägg över i en ugnsfast form eller på ett ugnsbleck.
  10. Skölj ur stekpannan och stek nästa fisk på samma vis.
  11. Sätt in skrubborna i mitten av ugnen att bli genomstekta ca 15-20 minuter.
  12. Koka upp några dl vatten med 0,5 tsk salt till broccolin.
  13. Rensa och skär broccolin i buketter och koka dem i 3-4 minuter. Häll av och spola i lite kallt vatten någon sekund så behåller de sin gröna färg men är ännu varma till servering.
  14. Skölj och skär ut klyftor av citronen. Pilla bort ev. kärnor.
  15. Skala och finriv pepparroten och lägg i en skål.
  16. Skölj tomater.
  17. Smält smör i en kastrull tills det har slutat bubbla och är skirat ljust brynt.
  18. Hacka inlagda rödbetor och lägg i en skål.
  19. Häll av potatisen.
  20. Ta ut skrubborna och kontrollera med en gaffel så att de är genomstekta vid ryggbenet.
  21. Servera skrubborna på fat eller tallrik med skirat smör, riven pepparrot, hackade rödbetor, citronklyftor, kokt broccoli, tomater samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer