Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör

En riktig klassiker. Att ugnsbaka fisk är ett enkelt och gott sätt att laga fisk. En enkel fiskrätt.

Baka torskfile i ugnen i en panna smord med lite olivolja och servera med lite skirat smör, riven pepparrot och kokt potatis. Välj ev. en delikatesspotatis som sparrispotatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.

Kokta ärtor är också gott till ugnstekt torsk med pepparrot.

4 portioner ugnsbakad torsk med pepparrot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar torsk, cirka 140 gram styck (eller annan fisk)
  • 2 msk olivolja
  • 4 krm salt och 2 krm vitpeppar
  • 1 bit pepparrot, ca 5 cm
  • 150 gram smör
  • 4 citronklyftor
  • cirka 12-16 potatisar, gärna delikatesspotatis som sparrispotatis
  • 200 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Börja koka potatis.
  3. Sätt en stor ugnsfast stekpanna på värme eller använd en ugnsform.
  4. Häll i och smörj med olivolja.
  5. Lägg i fisken med några cm mellanrum. Salta och peppra och vänd runt torsken i olivoljan.
  6. Man kan vika ihop fileér så att fisken får plats i pannan. Sätt in fisken i ugnen. Låt stå cirka 15-20 minuter. Då bör det vara klart ungefär samtidigt som potatisen (koktid 25 minuter, beroende på storlek).
  7. Koka ärtorna i lite vatten med lock någon minut i en kastrull eller kör några minuter i micron.
  8. Smält smöret i en kastrull och håll på låg värme.
  9. Skjölj och klyfta en citron i fyra delar.
  10. Skala och riv pepparroten fint.
  11. Servera torsken med kokt potatis, citronklyfta, skirat smör samt ärtor.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat