Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör
Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör är en riktig klassiker. Lättlagat, gott och nyttigt.
Baka en hel torskfilé eller fina portionsbitar i ugnen i en panna smord med lite olivolja eller smör.
Tillagning
- Värm ugnen till 200 grader.
- Börja koka potatis.
- Sätt en stor ugnsfast stekpanna på värme eller använd en ugnsform.
- Pensla ut lite olivolja eller smält smör i botten.
- Lägg i fisken med några cm mellanrum. Salta och peppra och vänd runt torsken oljan eller smöret.
- Sätt in fisken i ugnen. Låt stå cirka 15-20 minuter. Då bör det vara klart ungefär samtidigt som potatisen (koktid 25 minuter, beroende på storlek).
- Koka ärtorna i lite vatten med lock någon minut i en kastrull eller kör några minuter i micron.
- Smält smöret i en kastrull och håll varmt på låg värme.
- Skjölj och klyfta en citron i fyra delar.
- Skala och riv pepparroten så fint du kan.
- Servera torsken med kokt potatis, pepparroten, citronklyfta, skirat smör samt ärtor.
Serveringsförslag
- Servera med lite skirat smör, riven pepparrot och kokt potatis - gärna färskpotatis, delikatesspotatis eller sparrispotatis och citronklyfta. Har potatisen fint skal behövs de ej skalas.
- Kokta grönsaker som gröna ärtor, gröna bönor, broccoli och/eller morot passar också till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal