Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör är en riktig klassiker. Lättlagat, gott och nyttigt.

Att ugnsbaka fisk är ett enkelt och gott sätt att laga fisk. En enkel fiskrätt. Baka en hel torskfilé eller fina portionsbitar i ugnen i en panna smord med lite olivolja eller smör.

Servera med lite skirat smör, riven pepparrot och kokt potatis - gärna färskpotatis, delikatesspotatis eller sparrispotatis och citronklyfta. Har potatisen fint skal behövs de ej skalas.

Kokta grönsaker som gröna ärtor, gröna bönor, broccoli och/eller morot passar också till.

Välj MSC-märkt torsk.

4 portioner ugnsbakad torsk med pepparrot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar torsk, cirka 140 gram styck (eller annan fisk)
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 4 krm salt och 2 krm vitpeppar
  • 1 bit pepparrot, ca 5 cm
  • 150 gram smör
  • 4 citronklyftor
  • cirka 12-16 potatisar, gärna delikatesspotatis som sparrispotatis
  • 200 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Börja koka potatis.
  3. Sätt en stor ugnsfast stekpanna på värme eller använd en ugnsform.
  4. Pensla ut lite olivolja eller smält smör i botten.
  5. Lägg i fisken med några cm mellanrum. Salta och peppra och vänd runt torsken oljan eller smöret.
  6. Sätt in fisken i ugnen. Låt stå cirka 15-20 minuter. Då bör det vara klart ungefär samtidigt som potatisen (koktid 25 minuter, beroende på storlek).
  7. Koka ärtorna i lite vatten med lock någon minut i en kastrull eller kör några minuter i micron.
  8. Smält smöret i en kastrull och håll varmt på låg värme.
  9. Skjölj och klyfta en citron i fyra delar.
  10. Skala och riv pepparroten så fint du kan.
  11. Servera torsken med kokt potatis, pepparroten, citronklyfta, skirat smör samt ärtor.
E-mail
Medel: 3.7 (51 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02