Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör

En riktig klassiker. Att ugnsbaka fisk är ett enkelt och gott sätt att laga fisk. En enkel fiskrätt.

Baka torskfile i ugnen i en panna smord med lite olivolja och servera med lite skirat smör, riven pepparrot och kokt potatis. Välj ev. en delikatesspotatis som sparrispotatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.

Kokta ärtor är också gott till ugnstekt torsk med pepparrot.

4 portioner ugnsbakad torsk med pepparrot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar torsk, cirka 140 gram styck (eller annan fisk)
  • 2 msk olivolja
  • 4 krm salt och 2 krm vitpeppar
  • 1 bit pepparrot, ca 5 cm
  • 150 gram smör
  • 4 citronklyftor
  • cirka 12-16 potatisar, gärna delikatesspotatis som sparrispotatis
  • 200 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Börja koka potatis.
  3. Sätt en stor ugnsfast stekpanna på värme eller använd en ugnsform.
  4. Häll i och smörj med olivolja.
  5. Lägg i fisken med några cm mellanrum. Salta och peppra och vänd runt torsken i olivoljan.
  6. Man kan vika ihop fileér så att fisken får plats i pannan. Sätt in fisken i ugnen. Låt stå cirka 15-20 minuter. Då bör det vara klart ungefär samtidigt som potatisen (koktid 25 minuter, beroende på storlek).
  7. Koka ärtorna i lite vatten med lock någon minut i en kastrull eller kör några minuter i micron.
  8. Smält smöret i en kastrull och håll på låg värme.
  9. Skjölj och klyfta en citron i fyra delar.
  10. Skala och riv pepparroten fint.
  11. Servera torsken med kokt potatis, citronklyfta, skirat smör samt ärtor.
E-mail
Medel: 3.2 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer