Skirat smör
Hur du gör skirat, klarnat eller klarifierat smör. Lätt och gott till fiskrätter med mera.
Smöret smälts och så separeras det från bottensatsen så du får smöroljan kvar.
Tillagning
- Lägg smöret i en såskastrull med tjock botten.
- Smält smöret på medelvärme.
- Låt smöret puttra på låg värme i 5 minuter. Lägg gärna på ett lock lite snett då det kan stänka.
- Skumma bort det vita som bildas på ytan med en sked.
- Nu är smöret klart att servera.
- Servera direkt ur kastrullen eller häll över smöret en skål eller såssnipa. Lämna bottensatsen vara kvar i kastrullen.
- Skeda eller häll över det skirade smöret på den rätt du önskar.
- Eller håll varmt på låg värme till servering.
Serveringsförslag
Skirat smör passar att skeda över varmt till fiskrätter som laxpudding, torsk, plattfisk, gädda, skrubba, gös, sik med mera.
Val av smör
Vanligast är att använda osaltat smör men även saltat smör går fint.
Klarifierat kallt smör
Smält eller skirat smör som separerats från bottensatsen kallas klarifierat eller klarat smör.
Låter du smöret svalna och stelna kan du ha smöret flera månader i kylet i en burk med lock. Smidigt att ta fram när du behöver.
Klarifierat smör tål hög värme utan att brännas som vanligt smör. Det passar därmed att steka och bryna kött, fisk, grönsaker med mera.
Varianter
Höjer du värmen och fortsätter koka smöret till 125°C-150°C så får du brynt smör med mer smak av smörkola.
Uppskattat näringsvärde per portion: 345 kcal