Laxpudding med skirat smör

Knäckebröd, citronklyfta och ljus lageröl är gott till. Håller sig i kylen.
Du kan också ha 2 dl fint skivad gul lök i laxpuddingen.
Använder du rökt lax vilket också går bra så uteslut saltet i receptet. Rimmad lax kan också vara rätt salt så var snål med saltet.

5 portioner laxpudding

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 400 g lax, gravad eller rimmad i skivor
  • 2 kg kokt fast potatis, skalad i skivor
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 2 dl hackad dill
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 10 kvistar dill till garnering
  • 200 gram smör
  • 1 citron till klyftor eller skivor

Tillagning

  1. Skala och koka potatis. Sätt åt sidan att svalna.
  2. Skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Smörj en ugnsform i storlek som en halv ugnsplåt.
  4. Smörj botten med lite smör eller olivolja.
  5. Lägg ett lager skivad potatis i botten.
  6. Strö över dill och peppra.
  7. Fördela och varva sedan lax, skivad kokt potatis samt hackad dill. Salta och peppra något krm mellan varven. Avsluta med ett lager potatis överst.
  8. Vispa grädden med äggen tillsätt något krm salt och vitpeppar.
  9. Häll äggstanningen över potatis, lax och dillen i formen.
  10. Lägg ev. några smörklickar på toppen.
  11. Grädda laxpuddningen i ugnen på 175 grader i ca 50 minuter. Täck ev. över med folie då potatisen fått färg. Laxpuddingen är klar när äggstanningen har stelnat.
  12. Värm och skira smöret i en kastrull. Skölj och skär upp citron i klyftor eller skivor.
  13. Servera laxpuddingen med det skirade smöret samt citronen. Garnera ev. med färska dillkvistar. Servera gärna några blad grönsallad till samt ev. lite skivad rödlök på den. Knäckebröd är också gott till laxpuddning.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer