Laxpudding med skirat smör

Knäckebröd, citronklyfta och ljus lageröl är gott till. Håller sig i kylen.
Du kan också ha 2 dl fint skivad gul lök i laxpuddingen.
Använder du rökt lax vilket också går bra så uteslut saltet i receptet. Rimmad lax kan också vara rätt salt så var snål med saltet.

5 portioner laxpudding

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 400 g lax, gravad eller rimmad i skivor
  • 2 kg kokt fast potatis, skalad i skivor
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 2 dl hackad dill
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 10 kvistar dill till garnering
  • 200 gram smör
  • 1 citron till klyftor eller skivor

Tillagning

  1. Skala och koka potatis. Sätt åt sidan att svalna.
  2. Skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Smörj en ugnsform i storlek som en halv ugnsplåt.
  4. Smörj botten med lite smör eller olivolja.
  5. Lägg ett lager skivad potatis i botten.
  6. Strö över dill och peppra.
  7. Fördela och varva sedan lax, skivad kokt potatis samt hackad dill. Salta och peppra något krm mellan varven. Avsluta med ett lager potatis överst.
  8. Vispa grädden med äggen tillsätt något krm salt och vitpeppar.
  9. Häll äggstanningen över potatis, lax och dillen i formen.
  10. Lägg ev. några smörklickar på toppen.
  11. Grädda laxpuddningen i ugnen på 175 grader i ca 50 minuter. Täck ev. över med folie då potatisen fått färg. Laxpuddingen är klar när äggstanningen har stelnat.
  12. Värm och skira smöret i en kastrull. Skölj och skär upp citron i klyftor eller skivor.
  13. Servera laxpuddingen med det skirade smöret samt citronen. Garnera ev. med färska dillkvistar. Servera gärna några blad grönsallad till samt ev. lite skivad rödlök på den. Knäckebröd är också gott till laxpuddning.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer