Panerad sik med kantareller och skirat smör

Introduktion och förberedelse

Panerad sik med kantareller och skirat smör serverad med kokt potatis, kokta morötter och sallad.

Räkna 4 bitar sik som kotlett - totalt 200 gram per portion eller laga sikfiléer utan ben på ca 140 gram per portion.

Istället för sik kan du ta laxkotlett eller laxfilé, röding eller öring.

Sjuden kokt sik

Siken kan också lagas på enklare vis (och med mindre fett) genom att sjudas i vatten (utan panering) i en kastrull i ca 15 minuter. Ta sedan upp och servera med kantarellerna, skirat smör och potatis mm.

Grillad

Siken kan också grillas - utan panering - likt laxkotletter.

4 portioner panerad sik med kantareller

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram sik som kotlett med ben
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • 150 gram smör
  • 0,5 liter kantareller
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • Tillbehör: 12 potatisar ex. helst kravmärkt fast potatis
  • 2 morötter
  • 4 dl strimlad isbergssallad eller valfri grönsallad

Tillagning

  1. Rensa svampen, hacka schalottenlöken och skala samt pressa vitlöken. Lägg i en panna och börja fräs på medelvärme i ca 3 msk smör. Låt sakta steka på låg värme medan du lagar resten. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  2. Putsa och skala ev. potatis med fult skal. Börja koka potatisen totalt ca 20-25 minuter.
  3. Skölj och torka siken. Salta och peppra den. Vänd den i ströbröd på en tallrik.
  4. Stek siken på medelvärme i en panna med några msk smör - ca 5 minuter på varje sida. Sätt sedan ner värmen och låt bli genomstekt på låg värme ca 5 minuter till. Steker du kotletter så så kan de ta längre tid och kontrollera då att fisken är genomstekt in vid benet.
  5. Skala och skär under tiden morot i grova bitar. Lägg i en kastrull med lite saltat vatten. Koka morotsbitarna mjuka i ca 10 minuter.
  6. Smält resterande smör i en kastrull till skirat smör och låt det bli så varmt att det slutar bubbla men ej får färg. Gillar du brynt smör så kan du låta smöret få ljust brun färg.
  7. Skölj och strimla isbergssallad eller annan sallad du vill ha till.
  8. Servera siken med kantarellerna, skirat smör, kokt potatis och morot samt salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 576 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer