Panerad sik med kantareller och skirat smör

Panerad sik med kantareller och skirat smör serverad med kokt potatis, kokta morötter och sallad.
Räkna 4 bitar sik som kotlett (totalt 200 gram per portion) eller laga sikfiléer (ca 140 gram per portion).
Istället för sik kan du ta laxkotlett eller laxfilé.
Siken kan också lagas på enklare vis genom att sjudas i vatten (utan panering) i en kastrull i ca 15 minuter. Ta sedan upp och servera med kantarellerna, skirat smör och potatis mm.
Sikkotletter kan också grillas (utan panering) likt laxkotletter.

4 portioner panerad sik med kantareller

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram sik som kotlett med ben
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • 150 gram smör
  • 0,5 liter kantareller
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • Tillbehör: 12 potatisar ex. helst kravmärkt fast potatis
  • 2 morötter
  • 4 dl strimlad isbergssallad eller valfri grönsallad

Tillagning

  1. Rensa svampen, hacka schalottenlöken och skala samt pressa vitlöken. Lägg i en panna och börja fräs på medelvärme i ca 3 msk smör. Låt sakta steka på låg värme medan du lagar resten. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  2. Putsa och skala ev. potatis med fult skal. Börja koka potatisen totalt ca 20-25 minuter.
  3. Skölj och torka siken. Salta och peppra den. Vänd den i ströbröd på en tallrik.
  4. Stek siken på medelvärme i en panna med några msk smör - ca 5 minuter på varje sida. Sätt sedan ner värmen och låt gå på låg ca 5 minuter till. Steker du kotletter så så kan de ta längre tid och kontrollera då att fisken är genomstekt in vid benet.
  5. Skala och skär under tiden morot i grova bitar. Lägg i en kastrull med lite saltat vatten. Koka morotsbitarna mjuka i ca 10 minuter.
  6. Smält resterande smör i en kastrull till skirat smör och låt det bli så varmt att det slutar bubbla men ej får färg.
  7. Skölj och strimla ev. isbergssallad.
  8. Servera siken med kantarellerna, skirat smör, kokt potatis och morot samt salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer