Panerad sik med kantareller och skirat smör

Panerad sik med kantareller och skirat smör serverad med kokt potatis, kokta morötter och sallad.
Räkna 4 bitar sik som kotlett (totalt 200 gram per portion) eller laga sikfiléer (ca 140 gram per portion).
Istället för sik kan du ta laxkotlett eller laxfilé.
Siken kan också lagas på enklare vis genom att sjudas i vatten (utan panering) i en kastrull i ca 15 minuter. Ta sedan upp och servera med kantarellerna, skirat smör och potatis mm.
Sikkotletter kan också grillas (utan panering) likt laxkotletter.

4 portioner panerad sik med kantareller

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram sik som kotlett med ben
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • 150 gram smör
  • 0,5 liter kantareller
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • Tillbehör: 12 potatisar ex. helst kravmärkt fast potatis
  • 2 morötter
  • 4 dl strimlad isbergssallad eller valfri grönsallad

Tillagning

  1. Rensa svampen, hacka schalottenlöken och skala samt pressa vitlöken. Lägg i en panna och börja fräs på medelvärme i ca 3 msk smör. Låt sakta steka på låg värme medan du lagar resten. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  2. Putsa och skala ev. potatis med fult skal. Börja koka potatisen totalt ca 20-25 minuter.
  3. Skölj och torka siken. Salta och peppra den. Vänd den i ströbröd på en tallrik.
  4. Stek siken på medelvärme i en panna med några msk smör - ca 5 minuter på varje sida. Sätt sedan ner värmen och låt gå på låg ca 5 minuter till. Steker du kotletter så så kan de ta längre tid och kontrollera då att fisken är genomstekt in vid benet.
  5. Skala och skär under tiden morot i grova bitar. Lägg i en kastrull med lite saltat vatten. Koka morotsbitarna mjuka i ca 10 minuter.
  6. Smält resterande smör i en kastrull till skirat smör och låt det bli så varmt att det slutar bubbla men ej får färg.
  7. Skölj och strimla ev. isbergssallad.
  8. Servera siken med kantarellerna, skirat smör, kokt potatis och morot samt salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer