Björnbärsglass
Hur du gör egen krämig björnbärsglass i glassmaskin med ägg, grädde, honung, gelatin och socker.
Glassen blir riktigt god med frysta tinade eller färska rårörda björnbär.
Du behöver en glassmaskin eller motsvarande.
Tillagning
- Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten. Rör och mosa ihop björnbären i en skål. Spara gärna några björnbär till garnering.
- Blanda grädde samt honung i en stor kastrull.
- Värm försiktigt under omrörning till ca 80 grader.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter med en elvisp.
- Tillsätt den heta grädden till äggskummet under kraftig vispning.
- Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
- Häll över i en bunke. Krama ur och tillsätt gelatinbladet och rör ut det. Tillsätt de rårörda björnbären och rör om.
- Låt glassmeten svalna och ställ sedan i kylen övertäckt.
- Låt gärna stå i minst 4 timmar eller över natten. Man kan också göra glassmeten på morgonen och sen glass på kvällen. Hur du bråttom kan man köra glassmeten så snart den kallnat i glassmaskinen.
- Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter.
- Servera glassen direkt. Eller frys in i en plastburk eller avlång brödform. Den håller sig fin några veckor i frysen.
- Jag serverade glassen nygjord i kulor i coupe-skålar av metall toppad med lite tinade björnbär, varm salt kolasås, chokladrån samt lite gröna blad mynta på toppen.
Kan förberedas
Glassmeten ska helst stå och dra minst några timmar i kylen och den kan med fördel göras dagen innan så den får stå i kylen över natten. Det går också att göra glassen direkt.
- När du gjort glassen är den mycket god att servera nygjord. Glassmeten kan du då förbereda och ha i kylen och börja göra i maskinen ca 30-40 minuter innan servering beroende på hur lång tid det tar att göra i din maskin.
Vill du förbereda innan kan du frysa in den och den håller då några veckor i frysen.
Serveringsförslag
- Servera gärna garnerad med lite färska eller tinade björnbär och grönt blad mynta eller citronmeliss.
- På bilden hade jag varm salt kolasås, extra björnbär samt köpta choklad-glassrån och myntablad till garnering.
- Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal