Björnbärsglass

Introduktion och förberedelse

Hur du gör egen krämig björnbärsglass i glassmaskin med ägg, grädde, honung, gelatin och socker. 

Glassen blir riktigt god med frysta tinade eller färska rårörda björnbär. 

Du behöver en glassmaskin eller motsvarande. 

Kan förberedas

Glassmeten ska helst stå och dra minst några timmar i kylen och den kan med fördel göras dagen innan så den får stå i kylen över natten. Det går också att göra glassen direkt. 

  • När du gjort glassen är den mycket god att servera nygjord. Glassmeten kan du då förbereda och ha i kylen och börja göra i maskinen ca 30-40 minuter innan servering beroende på hur lång tid det tar att göra i din maskin. 

Vill du förbereda innan kan du frysa in den och den håller då några veckor i frysen. 

Serveringsförslag

  • Servera gärna garnerad med lite färska eller tinade björnbär och grönt blad mynta eller citronmeliss.
  • På bilden hade jag varm salt kolasås, extra björnbär samt köpta choklad-glassrån och myntablad till garnering. 
  • Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor.

Nygjord björnbärsglass serverad till efterrätt garnerad med björnbär, kolasås, mynta och chokladrån. Nygjord björnbärsglass serverad till efterrätt garnerad med björnbär, kolasås, mynta och chokladrån.

4 portioner björnbärsglass, ca 8 dl

  • Förberedelse: 4 tim 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 2,5 dl rårörda björnbär + 1 dl björnbär till garnering
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 tsk honung
  • 1 blad gelatin

Tillagning

  1. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten. Rör och mosa ihop björnbären i en skål. Spara gärna några björnbär till garnering.
  2. Blanda grädde samt honung i en stor kastrull.
  3. Värm försiktigt under omrörning till ca 80 grader.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter med en elvisp.
  5. Tillsätt den heta grädden till äggskummet under kraftig vispning.
  6. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  7. Häll över i en bunke. Krama ur och tillsätt gelatinbladet och rör ut det. Tillsätt de rårörda björnbären och rör om.
  8. Låt glassmeten svalna och ställ sedan i kylen övertäckt.
  9. Låt gärna stå i minst 4 timmar eller över natten. Man kan också göra glassmeten på morgonen och sen glass på kvällen. Hur du bråttom kan man köra glassmeten så snart den kallnat i glassmaskinen.
  10. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter.
  11. Servera glassen direkt. Eller frys in i en plastburk eller avlång brödform. Den håller sig fin några veckor i frysen.
  12. Jag serverade glassen nygjord i kulor i coupe-skålar av metall toppad med lite tinade björnbär, varm salt kolasås, chokladrån samt lite gröna blad mynta på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-17