Björnbärskaka

En fluffig och härligt kladdig björnbärskaka likt björnbärspaj som är god ljummen med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås. Passar till fika eller dessert. 

Du kan även fylla kakan med andra bär eller blanda. Gott är blåbär, hallon, krusbär eller vinbär. Du kan också baka med varmluft men räkna då med att kakan bakar klart lite snabbare. Gelesocker hittar du bland övrigt socker eller bakhyllan. Det är socker blandat med gelatin. Gelesocker ger en extra knaprig yta på kakan. Kan ersättas med vanligt strösocker eller råsocker.

12 bitar björbärskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 3 dl björnbär
  • 175 g smör
  • 2 ägg
  • 2,25 dl strösocker
  • 1,5 msk citronsaft
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk gelésocker
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Låt smöret smälta och sätt åt sidan.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål och vispa det fluffigt några minuter.
  4. Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  6. Rör ner äggblandningen i mjölet.
  7. Tillsätt citronsaft.
  8. Smörj och bröa en rund bakform ex. springform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Ha gärna ett bakplåtspapper i botten på formen.
  9. Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
  10. Strö över björnbären.
  11. Pudra över gelesocker.
  12. Grädda björnbärskakan i ca 40-50 minuter i mitten av ugnen.
  13. Ta ut och låt kakan svalna något i formen innan du serverar med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer