Björnbärskaka
En fluffig och härligt kladdig björnbärskaka som bakas med björnbär och gelésocker som ger kakan en extra knaprig och god yta vid gräddningen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Du kan också baka med varmluft men då gräddas kakan några minuter snabbare.
- Låt smöret smälta och sätt åt sidan.
- Mät upp ägg och socker i en skål och vispa det fluffigt några minuter.
- Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
- Rör ner äggblandningen i mjölet.
- Tillsätt citronsaft.
- Smörj och bröa en rund bakform ex. springform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Ha gärna ett bakplåtspapper i botten på formen.
- Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
- Strö över björnbären.
- Pudra över gelesocker.
- Grädda björnbärskakan i ca 40 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg.
- Ta ut och låt kakan svalna något i formen innan du serverar med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
Passar till fika eller dessert ljummen, varm eller kall som den är eller med tillbehör som en björnbärspaj med vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.
Varianter
Du kan även fylla kakan med andra bär eller blanda. Gott är blåbär, hallon, krusbär, körsbär eller vinbär.
Extra knaprig med gelésocker
Gelésocker hittar du bland övrigt socker eller bakhyllan. Det är socker blandat med gelatin. Gelésocker ger en extra knaprig yta på kakan.
Gelésocker kan ersättas med vanligt strösocker, muscovado, pärlsocker eller råsocker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 373 kcal