Björnbärskaka

En fluffig och härligt kladdig björnbärskaka likt björnbärspaj som är god ljummen med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås. Passar till fika eller dessert.

Du kan även fylla kakan med andra bär eller blanda. Gott är blåbär, hallon, krusbär eller vinbär. Du kan också baka med varmluft men räkna då med att kakan bakar klart lite snabbare.

Gelesocker hittar du bland övrigt socker eller bakhyllan. Det är socker blandat med gelatin. Gelesocker ger en extra knaprig yta på kakan. Kan ersättas med vanligt strösocker eller råsocker.

12 bitar björbärskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 3 dl björnbär
  • 175 g smör
  • 2 ägg
  • 2,25 dl strösocker
  • 1,5 msk citronsaft
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk gelésocker
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Låt smöret smälta och sätt åt sidan.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål och vispa det fluffigt några minuter.
  4. Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  6. Rör ner äggblandningen i mjölet.
  7. Tillsätt citronsaft.
  8. Smörj och bröa en rund bakform ex. springform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Ha gärna ett bakplåtspapper i botten på formen.
  9. Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
  10. Strö över björnbären.
  11. Pudra över gelesocker.
  12. Grädda björnbärskakan i ca 40-50 minuter i mitten av ugnen.
  13. Ta ut och låt kakan svalna något i formen innan du serverar med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer