Björnbärskaka

En fluffig och härligt kladdig björnbärskaka likt björnbärspaj som är god ljummen med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås. Passar till fika eller dessert. 

Du kan även fylla kakan med andra bär eller blanda. Gott är blåbär, hallon, krusbär eller vinbär. Du kan också baka med varmluft men räkna då med att kakan bakar klart lite snabbare. Gelesocker hittar du bland övrigt socker eller bakhyllan. Det är socker blandat med gelatin. Gelesocker ger en extra knaprig yta på kakan. Kan ersättas med vanligt strösocker eller råsocker.

12 bitar björbärskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 3 dl björnbär
  • 175 g smör
  • 2 ägg
  • 2,25 dl strösocker
  • 1,5 msk citronsaft
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk gelésocker
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Låt smöret smälta och sätt åt sidan.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål och vispa det fluffigt några minuter.
  4. Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  6. Rör ner äggblandningen i mjölet.
  7. Tillsätt citronsaft.
  8. Smörj och bröa en rund bakform ex. springform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Ha gärna ett bakplåtspapper i botten på formen.
  9. Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
  10. Strö över björnbären.
  11. Pudra över gelesocker.
  12. Grädda björnbärskakan i ca 40-50 minuter i mitten av ugnen.
  13. Ta ut och låt kakan svalna något i formen innan du serverar med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer