Plommondessert
En slags plommondessert likt en sviss med plommonkompott, grädde, glass och biscottis.
En god och enkel dessert på färska plommon man kokar ihop med socker.
Tillagning
- Skölj och halvera plommonen samt ta ur kärnorna. Dela dem sedan en gång till i fyra delar.
- Skär itu vaniljstången på mitten längs med och pilla ur vaniljfröna. Lägg i en kastrull med vatten, vinäger, socker och stjärnanis och kanel. Koka upp och rör så att sockret löser sig.
- Lägg i plommonen och koka dem i 15 minuter så att det blir som en kompott i konsistensen.
- Fiska upp vaniljstången, kanel och stjärnanis.
- Häll upp plommonkompotten i en skål och låt den svalna. Kyl den sedan. Kompotten kan du ha ett par dagar i kylen.
- Fyll i ca 2 dl plommonkompott i varsitt cocktailglas eller dessertskålar.
- Lägg på varsin kula vaniljglass, toppa med lite lättvispad grädde och hackade nötter samt skorpor.
Serveringsförslag
- Här har jag valt att servera plommonkompotten med en kula vaniljglass, en klick grädde, lite finhackade pistagenötter och mandelskorpa, knäckflarn eller glassrån till.
- Man kan också ha med maränger om man vill.
- Istället för plommonkompott kan du använda marinerade plommon i konjak eller madeira.
Vintips:
Gott till är ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese, Noble One Botrytis Semillon från Australien eller Sauternes från Bordeaux.
Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal