Plommondessert

En slags plommondessert likt en sviss med plommonkompott, grädde, glass och biscottis.

En god och enkel dessert på färska plommon man kokar ihop med socker.

4 portioner plommondessert

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 12 plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 halv bit stjärnanis
  • 1 liten bit hel kanel
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 liter vaniljglass
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4 tsk hackade pistagenötter eller mandelflarn
  • 8 biscotti skorpor

Tillagning

  1. Skölj och halvera plommonen samt ta ur kärnorna. Dela dem sedan en gång till i fyra delar.
  2. Skär itu vaniljstången på mitten längs med och pilla ur vaniljfröna. Lägg i en kastrull med vatten, vinäger, socker och stjärnanis och kanel. Koka upp och rör så att sockret löser sig.
  3. Lägg i plommonen och koka dem i 15 minuter så att det blir som en kompott i konsistensen.
  4. Fiska upp vaniljstången, kanel och stjärnanis.
  5. Häll upp plommonkompotten i en skål och låt den svalna. Kyl den sedan. Kompotten kan du ha ett par dagar i kylen.
  6. Fyll i ca 2 dl plommonkompott i varsitt cocktailglas eller dessertskålar.
  7. Lägg på varsin kula vaniljglass, toppa med lite lättvispad grädde och hackade nötter samt skorpor.
Plommonkompott i skål att använda till desserten
Laga först en plommonkompott att använda till desserten.

Serveringsförslag

Vintips:

Gott till är ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese, Noble One Botrytis Semillon från Australien eller Sauternes från Bordeaux.

Chunky plommondessert med vispad grädde och vaniljglass i glas
Chunky plommondessert med vispad grädde och vaniljglass i glas. Gott med svenska plommon. Servera gärna med ett glas sött dessertvin till.

E-mail
Medel: 4 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-08