Plommondessert

En slags sviss med plommonkompott, grädde, glass och biscottis. En god och enkel dessert på färska plommon man kokar ihop med socker.

Här har jag valt att servera plommonkompotten med en kula vaniljglass, en klick grädde, lite finhackade pistagenötter och mandelskorpa, knäckflarn eller glassrån till. Man kan också ha med maränger om man vill. Gott till är ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese eller Amfora Muscat.

4 portioner plommondessert

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 12 plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 halv bit stjärnanis
  • 1 liten bit hel kanel
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 liter vaniljglass
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4 tsk hackade pistagenötter eller mandelflarn
  • 8 biscotti skorpor

Tillagning

  1. Skölj och halvera plommonen samt ta ur kärnorna. Dela dem sedan en gång till i fyra delar.
  2. Skär itu vaniljstången på mitten längs med och pilla ur vaniljfröna. Lägg i en kastrull med vatten, socker och stjärnanis och kanel. Koka upp och rör så att sockret löser sig.
  3. Lägg i plommonen och koka dem i 15 minuter så att det blir som en kompott i konsistensen.
  4. Fiska upp vaniljstången, kanel och stjärnanis.
  5. Häll upp plommonkompotten i en skål och låt den svalna. Kyl den sedan. Kompotten kan du ha ett par dagar i kylen.
  6. Fyll i ca 2 dl plommonkompott i varsitt cocktailglas eller dessertskålar.
  7. Lägg på varsin kula vaniljglass, toppa med lite lättvispad grädde och hackade nötter samt skorpor.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer