Plommondessert

Introduktion och förberedelse

En slags plommondessert likt en sviss med plommonkompott, grädde, glass och biscottis. En god och enkel dessert på färska plommon man kokar ihop med socker.

Här har jag valt att servera plommonkompotten med en kula vaniljglass, en klick grädde, lite finhackade pistagenötter och mandelskorpa, knäckflarn eller glassrån till. Man kan också ha med maränger om man vill.

Istället för plommonkompott kan du använda marinerade plommon i konjak eller madeira.

Vintips:

Gott till är ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese eller Amfora Muscat.

4 portioner plommondessert

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 12 plommon
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 halv bit stjärnanis
  • 1 liten bit hel kanel
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 liter vaniljglass
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 4 tsk hackade pistagenötter eller mandelflarn
  • 8 biscotti skorpor

Tillagning

  1. Skölj och halvera plommonen samt ta ur kärnorna. Dela dem sedan en gång till i fyra delar.
  2. Skär itu vaniljstången på mitten längs med och pilla ur vaniljfröna. Lägg i en kastrull med vatten, vinäger, socker och stjärnanis och kanel. Koka upp och rör så att sockret löser sig.
  3. Lägg i plommonen och koka dem i 15 minuter så att det blir som en kompott i konsistensen.
  4. Fiska upp vaniljstången, kanel och stjärnanis.
  5. Häll upp plommonkompotten i en skål och låt den svalna. Kyl den sedan. Kompotten kan du ha ett par dagar i kylen.
  6. Fyll i ca 2 dl plommonkompott i varsitt cocktailglas eller dessertskålar.
  7. Lägg på varsin kula vaniljglass, toppa med lite lättvispad grädde och hackade nötter samt skorpor.
E-mail
Medel: 4 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.