Efterrätt med tre sorbeter

Introduktion och förberedelse

Ett förslag på efterrätt eller dessert med tre sorbeter - vilka som passar ihop och hur du kan garnera och servera dem.

Serveringförslag

Garnering

  • Garnera gärna varje kula sorbet med något som har samma smak. Jag tog exempelvis blad basilika på basilikasorbeten; ett krusbär på krusbärssorbeten och lite raspat citronskal på citronsorbeten.
  • Fler förslag som passar på alla sorbeter är äppelchips, mandelflarn eller glassrån. Vidare passar citronmeliss, myntablad och/eller ätliga blommor.

Tips

  • Serverar du på en plan tallrik kan du undvika att sorbetkulorna åker runt tallriken genom att lägga en hög kaksmulor eller malda nötter och sedan placera sorbetkulorna på dessa.
  • Använd en glasskopa som du värmt i hett vatten i ett glas.

Hemgjord eller köpt sorbet

  • Du kan köpa färdig eller göra egen sorbet.
  • Jag gjorde egen sorbet och tre smaker efter varandra - basilikasorbet, citronsorbet och krusbärssorbet. Ska du göra egen sorbet så behöver du en sats sockerlag med glykos som du får förbereda innan. Det som ej går åt kan förvaras i flera månader i kyl eller frysas in.
  • Gör du egen sorbet så behöver du även en glassmaskin att köra sorbeten i. Vidare en våg, termometer och ett okokt ägg M eller en sockervåg Baumémätare är också smidigt att ha men ej nödvändigt.

Att dricka till

En söt likör som Limoncello eller bärlikör som blåbärslikör passar till.

Vidare passar sött dessertvin som Recioto di Soave, Vin Santo, Trockenbeerenauslese, Beerenauslese, Eiswein, söt Semillon, Noble Late Harvest, sött från Bourdeaux, Sauternes eller Tokaj.

Välj olika färger och smaker av sorbet efter smak. Jag tog ljus frisk citronsorbet, sötsyrlig krusbärssorbet och en grön basilikasorbet som bröt av fint i färg och smak.
Välj olika färger och smaker av sorbet efter smak. Jag tog ljus frisk citronsorbet, sötsyrlig krusbärssorbet och en grön basilikasorbet som bröt av fint i färg och smak.

4 portioner efterrätt med tre sorbeter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 4 kulor bärig sorbet som ex. krusbärssorbet, hallonsorbet, björnbärssorbet eller jordgubbssorbet
  • 4 kulor ljus sorbet som citronsorbet, cidersorbet eller champagnesorbet
  • 4 kulor grön basilikasorbet; gul mangosorbet eller apelsinsorbet; eller brun chokladsorbet
  • 1/2 kaksmulor eller malda nötter
  • 4 glassrån eller knäckflarn eller liknande
  • Övrig garnering som passar ex. basilikablad till basilikasorbet, citronrasp till citronsorbet och krusbär till krusbärssorbet osv.

Tillagning

  1. Förbered garnering som kaksmulor, nötter, glassrån, gröna blad, färska bär eller det du tänkt servera sorbeten med. Välj garnering efter smak på sorbeten - exempelvis raspat citronskal till citronsorbet, basilikablad till basilikasorbet och några krusbär till krusbärssorbet osv.
  2. Förbered tallrikar med kaksmulor eller malda nötter - tre högar på varje. Eller servera sorbeten i skålar, coupe-skålar eller mandelkorgar.
  3. Kula upp sorbetkulor med en glasskopa som du doppat i ett glas med hett vatten. Lägg på smulorna eller i skålar eller korgar.
  4. Garnera med valfri garnering. Ex. citronskal till citronsorbet, basilikablad till basilikasorbet och något krusbär på krusbärssorbet.
  5. Lägg dit ett glassrån, knäckflarn eller liknande.
  6. Servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 347 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-17

Tillbehör och liknande recept: