Efterrätt med tre sorbeter
Ett förslag på efterrätt eller dessert med tre sorbeter - vilka som passar ihop och hur du kan garnera och servera dem.
Tillagning
- Förbered garnering som kaksmulor, nötter, glassrån, gröna blad, färska bär eller det du tänkt servera sorbeten med. Välj garnering efter smak på sorbeten - exempelvis raspat citronskal till citronsorbet, basilikablad till basilikasorbet och några krusbär till krusbärssorbet osv.
- Förbered tallrikar med kaksmulor eller malda nötter - tre högar på varje. Eller servera sorbeten i skålar, coupe-skålar eller mandelkorgar.
- Kula upp sorbetkulor med en glasskopa som du doppat i ett glas med hett vatten. Lägg på smulorna eller i skålar eller korgar.
- Garnera med valfri garnering. Ex. citronskal till citronsorbet, basilikablad till basilikasorbet och något krusbär på krusbärssorbet.
- Lägg dit ett glassrån, knäckflarn eller liknande.
- Servera direkt.
Serveringförslag
- Servera i valfria skålar, glas, coupe-skålar eller mandelkorgar.
- Kombinera gärna olika färger och smaker. Jag tog tre kulor med olika smak och färg - basilikasorbet, citronsorbet och krusbärssorbet.
- Vidare förslag är gul apelsin eller mango.
- Röd hallon, jordgubb eller björnbär.
- Blå blåbärssorbet.
- Vit och ljus sorbet som cidersorbet eller champagnesorbet.
- Eller brun chokladsorbet.
- Här hittar du alla mina sorbeter.
Garnering
- Garnera gärna varje kula sorbet med något som har samma smak. Jag tog exempelvis blad basilika på basilikasorbeten; ett krusbär på krusbärssorbeten och lite raspat citronskal på citronsorbeten.
- Fler förslag som passar på alla sorbeter är äppelchips, mandelflarn eller glassrån. Vidare passar citronmeliss, myntablad och/eller ätliga blommor.
Tips
- Serverar du på en plan tallrik kan du undvika att sorbetkulorna åker runt tallriken genom att lägga en hög kaksmulor eller malda nötter och sedan placera sorbetkulorna på dessa.
- Använd en glasskopa som du värmt i hett vatten i ett glas.
Hemgjord eller köpt sorbet
- Du kan köpa färdig eller göra egen sorbet.
- Jag gjorde egen sorbet och tre smaker efter varandra - basilikasorbet, citronsorbet och krusbärssorbet. Ska du göra egen sorbet så behöver du en sats sockerlag med glykos som du får förbereda innan. Det som ej går åt kan förvaras i flera månader i kyl eller frysas in.
- Gör du egen sorbet så behöver du även en glassmaskin att köra sorbeten i. Vidare en våg, termometer och ett okokt ägg M eller en sockervåg Baumémätare är också smidigt att ha men ej nödvändigt.
Att dricka till
En söt likör som Limoncello eller bärlikör som blåbärslikör passar till.
Vidare passar sött dessertvin som Recioto di Soave, Vin Santo, Trockenbeerenauslese, Beerenauslese, Eiswein, söt Semillon, Noble Late Harvest, sött från Bourdeaux, Sauternes eller Tokaj.
Uppskattat näringsvärde per portion: 347 kcal