Bästa recepten med de godaste blåbären

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

blåbärsrecept Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv. Blåbär är supergoda till blåbärspaj, sylt, saft samt mycket mer.

Blåbär är ett mycket nyttigt och gott bär. Och billigt om du dem plockar själv.  Ett superbär som Sveriges skogar kryllar av om vädret varit gynnsamt.

Passa på när de är i säsong på sommaren - från juli i södra Sverige och norröver i augusti. Ut i skogen och fynda så kan du njuta av våra goda vilda nyplockade blåbär som de är, baka en paj eller spara i frysen. Dessutom får du skattefritt sälja blåbär för 12500 kr. 

Blåbär är mycket gott till desserter som blåbärspaj och blåbärsglass; till bakverk som blåbärsmuffins; att spara som blåbärssylt, saft eller frysta; eller varför inte njuta färska till frukosten med mjölk och flingor eller lätt mosade med socker till gröten. Det finns massor av goda recept med blåbär.

Lika men ändå så olika bär

Det finns många sorters blåbär. De brukar delas upp i två grupper: vilda och lågväxta eller odlade och högväxta. De vilda svenska lågväxta blåbären är mindre, har mer smak samt är blåare än de odlade importerade blåbären (som är av annan sort).

I Sverige är färska, vilda och i storleken mindre blåbär vanligast vid säsong i slutet av sommaren. De mognar i juli i södra Sverige och sedan vidare i augusti längre norröver. I frysdisken hittar vi dem året om. Och enligt mitt tycke oslagbart goda både färska som frysta.

De odlade importerade blåbären finns att köpa året om. De är lite större, har lite mindre smak och mindre blå färg. De är såklart goda de också; framförallt så är de fina att garnera desserter med samt i fruktsallad. De odlade blåbärsbuskarna växer högre än våra blåbärsris och kallas högväxta - de liknar faktiskt vinbärsbuskar. Sådana blåbärsplantor finns att köpa på plantskolor att plantera i trädgården.

Svenska blåbär Svenska vilda blåbär är små, har mycket smak och sötma samt intensiv blå färg till skillnad från de odlade men något större ofta importerade blåbären. De odlade är såklart också goda men samma sak är de inte.

Svenska blåbär endast Sverige har?

Samma typ av lågväxta och vilda blåbär som vi hittar i Sverige plockas också i stora mängder på annat håll. Bland annat i övriga Skandinavien samt över norra halvklotet, främst i norra Nordamerika.

I Kanada är det, liksom i Sverige, en mycket stor näring att plocka och exportera vilda blåbär. Kanadas skörd av blåbär var 2007 den största nationella skörd av bär i världen, värd över 2 miljarder kronor. Staden Oxford i Nova Scotia i Kanada har utnämnt sig till världens blåbärshuvudstad.

Odlade blåbär

Även om vi är vana vid att blåbär ska växa i typisk svensk granskog där mors lilla Olle går; så är faktiskt Turkiet en av de största exportörerna av blåbär i Europa. Där växer också många vilda varianter av blåbär. Men också Frankrike, Italien, Polen och Ungern samt flera andra europeiska länder odlar blåbär. 
Många importerade blåbär som säljs i Sverige kommer även längre ifrån. Vi importerar från bla Sydamerika och framförallt Chile men även Argentina och Uruguay. Sydafrika, Australien och Nya Zeeland producerar också mycket av blåbär. Liksom I Michigan i USA där de flesta högväxta blåbären odlas - hela 220 000 ton - motsvarande nästan en tredjedel av alla blåbär som äts i USA.

Ett tåligt ris

Blåbär har ett bra skydd mot skogsbränder och kommer snabbt tillbaka om det brunnit främst tack vare det ökade utrymme och minskad konkurrens från andra växter de får efter en brand.

Nyttiga bär

Blåbär är nyttiga och speciellt vilda blåbär innehåller antioxidanter, vitamin C, vitamin B6, vitamin K samt mineraler och fibrer. Mycket återstår att forska om detta superbär men blåbär har visat positiva egenskaper mot cancer, för immunförsvaret, förbättrat minne, sänkt cholesterol, lägre blodsocker, bättre återhämtning vid stroke med mera. Så några msk blåbär eller blåbärssylt till flingorna eller ett glas blåbärsjuice om dagen lär inte skada.

Så tar du hand om blåbär: 

Blåbär kan frysas, saftas eller syltas. Bäst blir blåbären om de läggs ut på bricka och fryses sedan packas i påsar i fryst tillstånd - blåbären blir styckfrysta. Du kan också blanda blåbären med lite socker - ta ca 1 dl per liter - och packa löst och platt i stora fryspåsar och frysa. Recept på att safta och sylta blåbär hittar du nedan.

Vill göra hållbar sylt som du ska spara länge så är syltsocker enkelt och smidigt samt har recept på paketet. Syltsocker är färdigblandat med pektin (som gör blåbärssylten tjock) samt konserverande ämnen.

blabaerspaj Smulpaj med blåbär på svenska vilda blåbär är bland det godaste som finns med vaniljglass eller vaniljsås. Enkelt är det också att göra.

Baka med blåbär:

Blåbärspaj
Smulpaj med blåbär. Baka en god paj med blåbär och smuldeg. Servera blåbärspajen med vaniljglass eller vaniljsås. Du kan använda färska eller frysta blåbär.

Portionspaj med blåbär
Små smulpajer med blåbär passar som alternativ till en stor paj. Då vet du exakt hur många portioner du har också. 

Blåbärsmuffins
Baka muffins med blåbär - det är supergott. Frosting kan du också ha på.

Majsmuffins med blåbär
Majsmuffins med blåbär. Amerikanska muffins med majsmjöl och goda färska blåbär.

Blåbärsclafouti
En blåbärskaka i ugnen på franska vis - som en saftig sockerkaka med goda blåbär i. 

Blåbärstårta
Enkel blåbärstårta med vaniljvisp. En slags blåbärspaj eller blåbärsstårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska blåbär.

Marängtårta med blåbär >Marängtårta med blåbär. Här med importerade odlade stora blåbär. Det blir såklart lika gott om inte godare med bara svenska viltplockade blåbär. Jordgubbar och hallon behövs ju inte heller - blåbär räcker gott.

Marängtårta med färska blåbär
Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär. En god och enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar som passar till midsommartårta, födelsedagstårta eller bara som sommartårta.

Blåbärsvåfflor
Blåbärsvåfflor med hallonsås, vispad grädde eller glass. Våfflor med blåbär och smaskig hallonsås passar till fika och dessert. Våffelsmet med blåbär.

Övriga goda blåbärsrecept:

Blåbärsmilkshake
Milkshake med blåbär och vaniljglass blir supergott och nästan nyttigt.

Blåbärspannkakor
Goda amerikanska fluffiga tjocka pannkakor med blåbär. Servera blåbärspannkakorna med lönnsirap och ev. färska blåbär.

Safta och sylta med blåbär:

Blåbärssaft
Rårörd saft av blåbär. God och enkel saft av blåbär.

Blåbärssoppa
Soppa med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv. Kall blåbärssoppa är god att dricka som den är. Blåbärssoppa är också god varm.

Blåbärsrecept Det finns mycket gott att göra av nyplockade blåbär. Bland annat kan de sparas som blåbärssylt, blåbärssaft eller frysas. Många andra recept olika bär blir också goda med blåbär.

Blåbärskräm
Kräm med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv. Kall blåbärskräm är god med gräddmjölk eller vispad grädde och mandelskorpor som dessert.

Blåbärssylt
En riktigt god blåbärssylt till flingor, pannkakor eller dessert. Enkel och snabb hemgjord blåbärssylt kan du kokar med blåbär och socker.

Mycket mer kan såklart lagas med blåbär. Här är fler blåbärsrecept >>

Ofta kan olika bär bytas mot varandra. Här är fler bärrecept >>

E-mail

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer