Blåbärskräm

Blåbärskräm är nyttig, god och enkel att koka själv. Varm eller kall kräm med blåbär är god med gräddmjölk eller lätt vispad grädde och mandelskorpor som dessert.

Spär du med mer vatten och reder med mindre potatismjöl så får du blåbärssoppa.

Gräddmjölk gör du genom att blanda vanlig mjölk med hälften grädde.

Svenska blåbär blir godast och billigast om du plockar dem själv. Du kan ta färksa eller frysta blåbär.

6 portioner Blåbärskräm

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,7 liter färska eller frysta blåbär
  • 1 dl socker
  • 7 dl vatten
  • 3 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Rensa och skölj blåbären. Frysta blåbär sköljer du inte.
  2. Koka under tiden upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör tills sockret löst sig.
  3. Tillsätt blåbären och koka dem i 3 minuter.
  4. Smaka av och se om det är lagom sött. Tillsätt annars lite extra socker.
  5. Ta lite vatten i botten på ett glas och rör ut potatismjölet samt tillsätt det under omrörning till blåbären. Tillsätt så mycket så du tycker att blåbärskrämen blir lagom tjock. Tillsätter du för litet får du blåbärssoppa och då kan du bara tillsätta mer potatismjöl.
  6. Koka upp blåbärskrämen och låt sedan svalna. Ställ blåbärskrämen i kylen.
  7. Servera blåbärskrämen varm eller kall med gräddmjölk eller lättvispad grädde och söta mandelskorpor.
E-mail
Medel: 3.9 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.