Blåbärssoppa

Introduktion och förberedelse

Koka hemgjord blåbärssoppa - nyttig, god och enkel att laga.

Serveringsförslag

Kall blåbärssoppa är den god att dricka som den är.

Serverar du blåbärssoppan med tjock vispad grädde passar den som dessert. Man kan också servera med mandelskorpor.

Man kan också ha med blåbärssoppan varm i termos på utflykten.

Med färska eller frysta blåbär

Soppan kan lagas på färska eller frysta blåbär. Godast är svenska blåbär och billigast är att plocka dem själv.

4 portioner blåbärssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 0,5 liter färska eller frysta blåbär
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 liter vatten
  • 2 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Rensa och skölj bären. Frysta bär sköljer du inte.
  2. Koka under tiden upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör tills sockret löst sig.
  3. Tillsätt blåbären och koka dem i 3 minuter.
  4. Smaka av och se om det är lagom sött.
  5. Ta lite vatten i botten på ett glas och rör ut potatismjölet samt tillsätt lite i taget under omrörning till blåbären. Tillsätt så mycket så du tycker att blåbärssoppan blir lagom tjock. Tillsätter du för mycket får du blåbärskräm då kan du spä med lite mer vatten och socker samt ev. mer blåbär.
  6. Koka upp blåbärssoppan och servera varm eller låt svalna. Förvara blåbärssoppan i kylen.
  7. Servera blåbärssoppan kall eller varm.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 119 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.