Blåbärssylt med syltsocker
Blåbärssylt med syltsocker går lätt och snabbt att koka. Du får en hållbar och lagom tjock sylt med färska eller frysta blåbär.
Jag tycker det blir godast med svenska små fina blåbär.
Tillagning
- Rensa och skölj färska blåbär. Ta bort löv och kvistar. Frysta blåbär kan användas direkt från frysen.
- Lägg bären i en gryta och tillsätt vattnet.
- Koka upp. Färska bär kokas i 5 minuter. Frysta bär kokas upp så de tinar och sedan i 5 minuter ytterligare. Koka med lock. Rör då och då.
- Tillsätt syltsocker.
- Mosa sönder blåbär och socker med en potatisstöt till så grov sylt du vill ha.
- Koka i 3 minuter på lite över medelvärme.
- Fördela blåbärssylten i rena burkar. Sätt på lock direkt. Låt svalna.
- Kan serveras direkt men ställ gärna i kylen några timmar att stelna till.
- Förvara i kylskåp eller svalt och mörkt. Håller något år. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
Blåbärssylt passar till frukost, pannkakor, plättar, citrontårta, pannacotta, crème caramel eller cheesecake med mera.
Varianter
- Istället för syltsocker kan du koka blåbärssylt med strösocker.
- Du kan minska mängden syltsocker för en mindre söt sylt ned till halva mängden socker.
- Du kan även ha i andra bär som hälften jordgubbar, hallon, vinbär, krusbär eller björnbär.
- En god twist är även att koka med en 1/8 bit vaniljstång och/eller 1/2 kanelstång.
Uppskattat näringsvärde per portion: 39 kcal