Blåbärsmarmelad med vit choklad
Smaksätt blåbärsmarmelad med vit choklad för en extra lyxig och smakrik marmelad.
En variant på vanlig blåbärsmarmelad.
Du kan koka marmeladen med färska eller frysta blåbär
Tillagning
- Rensa blåbären från löv och kvistar.
- Lägg blåbären i en kastrull med tjock botten och tillsätt socker samt vaniljsocker.
- Pressa saften ur citronen och tillsätt den.
- Koka på medelvärme till 105 grader - det tar ca 20 minuter. Kolla med termometer. Rör då och då. Akta så det inte bränns.
- Hacka vit choklad eller använd pellets eller knappar.
- Ta av från värmen och låt svalna till ca 70 grader. Tillsätt chokladen och rör ut den så att det smälter.
- Häll över blåbärsmarmeladen i väl rengjord glasburk och sätt på lock.
- Låt svalna och förvara i kylen.
Serveringsförslag
Gott till frukostmackan, rostmackan, fikat eller till dessertost.
Tips
- Istället för vit chokladkaka kan du använda vit chokladpellets eller knappar.
- Receptet kan dubbleras om du vill koka mer marmelad.
- Sterilisera gärna burkar och lock - speciellt om du vill spara marmeladen länge. Då kan man också täcka marmeladen med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.
- Förvara svalt och mörkt 6-12 månader. Öppnad burk förvaras i kylen.
Marmeladprov
Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov/marmeladprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 57 kcal