Blåbärsmarmelad med vit choklad

Smaksätt blåbärsmarmelad med vit choklad för en extra lyxig och smakrik marmelad.

En variant på vanlig blåbärsmarmelad.

Du kan koka marmeladen med färska eller frysta blåbär

5 dl blåbärsmarmelad med vit choklad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram blåbär, färska eller frysta
  • 2,25 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker eller 2 krm vaniljextrakt eller frön från 1/2 vaniljstång
  • 1 citron
  • 100 gram vit choklad

Tillagning

  1. Rensa blåbären från löv och kvistar.
  2. Lägg blåbären i en kastrull med tjock botten och tillsätt socker samt vaniljsocker.
  3. Pressa saften ur citronen och tillsätt den.
  4. Koka på medelvärme till 105 grader - det tar ca 20 minuter. Kolla med termometer. Rör då och då. Akta så det inte bränns.
  5. Hacka vit choklad eller använd pellets eller knappar.
  6. Ta av från värmen och låt svalna till ca 70 grader. Tillsätt chokladen och rör ut den så att det smälter.
  7. Häll över blåbärsmarmeladen i väl rengjord glasburk och sätt på lock.
  8. Låt svalna och förvara i kylen.
Ingredienser till marmeladen: socker, vanilj, vit choklad, frysta blåbär och färskpressad citron.
Ingredienser till marmeladen: socker, vanilj, vit choklad, frysta blåbär och färskpressad citron.
Blåbären kokas med socker och vanilj till 105 grader och får sedan svalna något innan chokladen tillsätts.
Blåbären kokas med socker och vanilj till 105 grader och får sedan svalna något innan chokladen tillsätts.
Marmeladen fördelas i plastburkar medan den ännu är varm.
Marmeladen fördelas i plastburkar medan den ännu är varm.

Serveringsförslag

Gott till frukostmackan, rostmackan, fikat eller till dessertost.

Tips

  • Istället för vit chokladkaka kan du använda vit chokladpellets eller knappar.
  • Receptet kan dubbleras om du vill koka mer marmelad.
  • Sterilisera gärna burkar och lock - speciellt om du vill spara marmeladen länge. Då kan man också täcka marmeladen med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.
  • Förvara svalt och mörkt 6-12 månader. Öppnad burk förvaras i kylen.

Marmeladprov

Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov/marmeladprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar.

E-mail
Medel: 4.1 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 57 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-03

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...