Blåbär

Här hittar du recept och tips vad du kan laga med blåbär

Blåbär är egentligen inget bär. Det är ett falskt bär - en liten frukt - men vi kallar det ändå bär.

Längst ner på sidan hittar du en lista med alla recept på blåbär.

Blåbär är ett mycket nyttigt och gott bär. Och billigt om du dem plockar själv. Ett superbär som Sveriges skogar kryllar av om vädret varit gynnsamt.

Nyplockade blåbär på fat Det finns mycket gott att göra av nyplockade blåbär. Bland annat kan de sparas som blåbärssylt, blåbärssaft eller frysas. Många andra recept olika bär blir också goda med blåbär. Svenska vilda blåbär är små, har mycket smak och sötma samt intensiv blå färg till skillnad från de odlade men något större ofta importerade blåbären. De odlade är såklart också goda men samma sak är de inte.

Passa på när de är i säsong på sommaren - från juli i södra Sverige och norröver i augusti. Ut i skogen och fynda så kan du njuta av våra goda vilda nyplockade blåbär som de är, baka en paj eller spara i frysen. Dessutom får du skattefritt sälja blåbär upp till några tusen kronor.

Blåbär är mycket gott till desserter som blåbärspaj och blåbärsglass; till bakverk som blåbärsmuffins; att spara som blåbärssylt, saft eller frysta; eller varför inte njuta färska till frukosten med mjölk och flingor eller lätt mosade med socker till gröten. Det finns massor av goda recept med blåbär.blabaerspaj Smulpaj med blåbär på svenska vilda blåbär är bland det godaste som finns med vaniljglass eller vaniljsås. Enkelt är det också att göra.

Lika men ändå så olika

Det finns olika sorters blåbär.

I Sverige är de vilda och lågväxta europeiska blåbären vanliga men också odlade större bär finns att köpa - de är ofta en annan sort och vanligt är amerikanska blåbär.

De vilda svenska lågväxta blåbären du kan plocka i skogen är mindre, har mer smak samt är blåare än de odlade importerade blåbären.

I Sverige är färska, vilda och i storleken mindre blåbär vanligast vid säsong i slutet av sommaren. De mognar i juli i södra Sverige och sedan vidare i augusti längre norröver. I frysdisken hittar vi dem året om. Och enligt mitt tycke oslagbart goda både färska som frysta.

De odlade importerade blåbären finns att köpa året om. De är lite större, har lite mindre smak och mindre blå färg. De är såklart goda de också; framförallt så är de fina att garnera desserter med samt i fruktsallad. De odlade blåbärsbuskarna växer högre än våra blåbärsris och kallas högväxta. Det finns sorter man kan plantera i trädgården och då liknar de vinbärsbuskar. Marängtårta med blåbär Marängtårta med blåbär. Här med importerade odlade stora blåbär. Det blir såklart lika gott om inte godare med bara svenska viltplockade blåbär. Jordgubbar och hallon behövs ju inte heller - blåbär räcker got

I Kanada är det, liksom i Sverige, en stor näring att plocka och exportera blåbär. Staden Oxford i Nova Scotia i Kanada har utnämnt sig till världens blåbärshuvudstad.

Även om vi är vana vid att blåbär ska växa i svensk granskog så är faktiskt Turkiet en av de största exportörerna av blåbär i Europa. Men också Frankrike, Italien, Polen och Ungern samt flera andra europeiska länder exporterar blåbär.

Vi importerar även blåbär från Chile, Argentina, Uruguay, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.

Ett tåligt ris

Blåbär har ett bra skydd mot skogsbränder och kommer snabbt tillbaka om det brunnit främst tack vare det ökade utrymme och minskad konkurrens från andra växter de får efter en brand.

Nyttiga bär

Blåbär är nyttiga och speciellt vilda blåbär innehåller antioxidanter, vitamin C, vitamin B6, vitamin K samt mineraler och fibrer.

Så tar du hand om blåbär

Blåbär kan frysas, saftas eller syltas. Bäst blir blåbären om de läggs ut på bricka och fryses sedan packas i påsar i fryst tillstånd - blåbären blir styckfrysta.

Du kan också blanda blåbären med lite socker - ta ca 1 dl per liter - och packa löst och platt i stora fryspåsar och frysa. Recept på att safta och sylta blåbär hittar du nedan.

Vill göra hållbar sylt som du ska spara länge så är syltsocker enkelt och smidigt samt har recept på paketet. Syltsocker är färdigblandat med pektin (som gör blåbärssylten tjock) samt konserverande ämnen.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages