Karlsbadergifflar
Karlsbadergifflar fyllda med mandelmassa och äppelmos, blåbärssylt eller valfri sylt.
Karlsbaderdeg är en ljus vetedeg med ägg och extra mycket smör i degen som ger saftiga gifflar med gott tuggmotstånd.
Tillagning
- Förbered en sats Karlsbaderdeg - se länk ovan.
- Dela degen i två delar på mjölat bakbord.
- Kavla ut en del deg i taget till en stor rundel.
- Sporra eller skär ut 12 tårtbitar/trianglar.
- Mosa ihop smulad eller riven mandelmassa med lite mjölk till en grov smet.
- Fördela ca 1 tsk mandelmassa och 1 tsk äppelmos eller sylt på den breda delen av triangeln.
- Rulla ihop från den breda delen till gifflar.
- Lägg på plåtar med bakplåtspapper - 12 gifflar på varje plåt.
- Jäs i 40 minuter övertäckta med bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Pensla med ett uppvispat ägg.
- Grädda gifflarna en plåt i taget i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
- Gifflarna kan frysa in när de svalnat helt.
Serveringsförslag
Passar som vanliga gifflar till fika, fest och utflykt.
Förberedelse
- Förbered först en sats Karlsbaderdeg.
- Du kan fylla med köpt eller hemgjort äppelmos, blåbärssylt eller annan valfri sylt som jordgubbssylt, hallonsylt eller björnbärssylt.
Varianter
- Du kan fylla gifflarna med valfri fyllning. Du kan blanda och göra några med äppelfyllning och några med sylt.
- Du kan dela degen i två delar och baka en plåt bullar och en plåt gifflar.
- Mandelmassa kan bytas mot marsipan.
Garnering
Efter du penslat gifflarna kan du även strö över flagad mandel och/eller pärlsocker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 116 kcal