Karlsbadergifflar

Karlsbadergifflar fyllda med mandelmassa och äppelmos, blåbärssylt eller valfri sylt.

Karlsbaderdeg är en ljus vetedeg med ägg och extra mycket smör i degen som ger saftiga gifflar med gott tuggmotstånd.

24 Karlsbadergifflar

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 sats Karlsbaderdeg, se länk ovan
  • 1 dl vetemjöl till utbakning
  • 200 gram mandelmassa
  • 2 msk mjölk
  • 1 dl äppelmos eller sylt som blåbärssylt, jordgubbssylt, hallonsylt eller blanda
  • 1 ägg att pensla med

Tillagning

  1. Förbered en sats Karlsbaderdeg - se länk ovan.
  2. Dela degen i två delar på mjölat bakbord.
  3. Kavla ut en del deg i taget till en stor rundel.
  4. Sporra eller skär ut 12 tårtbitar/trianglar.
  5. Mosa ihop smulad eller riven mandelmassa med lite mjölk till en grov smet.
  6. Fördela ca 1 tsk mandelmassa och 1 tsk äppelmos eller sylt på den breda delen av triangeln.
  7. Rulla ihop från den breda delen till gifflar.
  8. Lägg på plåtar med bakplåtspapper - 12 gifflar på varje plåt.
  9. Jäs i 40 minuter övertäckta med bakduk.
  10. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  11. Pensla med ett uppvispat ägg.
  12. Grädda gifflarna en plåt i taget i mitten av ugnen i 10 minuter.
  13. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  14. Gifflarna kan frysa in när de svalnat helt.
Förbered först en sats Karlsbaderdeg. Vidare behöver du mandelmassa mosad med mjölk, syt och/eller äppelmos samt ägg till pensling.
Förbered först en sats Karlsbaderdeg. Vidare behöver du mandelmassa mosad med mjölk, syt och/eller äppelmos samt ägg till pensling.
Kavla ut halva degen i taget till en stor rundel.
Kavla ut halva degen i taget till en stor rundel.
Sporra eller skär ut 12 tårtbitar/trianglar.
Sporra eller skär ut 12 tårtbitar/trianglar.
Mosa ihop mandelmassa med lite mjölk och bred ut ca 1 tsk på varje bit i breda änden.
Mosa ihop mandelmassa med lite mjölk och bred ut ca 1 tsk på varje bit i breda änden.
Lägg på en tsk äppelmos eller sylt.
Lägg på en tsk äppelmos eller sylt.
Rulla ihop från den breda änden till gifflar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 12 per plåt.
Rulla ihop från den breda änden till gifflar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 12 per plåt.
Låt jäsa övertäckta i 45 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg.
Låt jäsa övertäckta i 45 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg.
Grädda till fin färg i mitten av ugnen på 225 grader ca 10 minuter.
Grädda till fin färg i mitten av ugnen på 225 grader ca 10 minuter.

Serveringsförslag

Passar som vanliga gifflar till fika, fest och utflykt.

Förberedelse

Varianter

  • Du kan fylla gifflarna med valfri fyllning. Du kan blanda och göra några med äppelfyllning och några med sylt.
  • Du kan dela degen i två delar och baka en plåt bullar och en plåt gifflar.
  • Mandelmassa kan bytas mot marsipan.

Garnering

Efter du penslat gifflarna kan du även strö över flagad mandel och/eller pärlsocker.

I mina gifflar hade jag mandelmassa och äppelmos samt några med blåbärssylt.
I mina gifflar hade jag mandelmassa och äppelmos samt några med blåbärssylt.

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 116 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18

Tillbehör och liknande: