Blåbärsmarmelad

Blåbärsmarmelad. Laga hemgjord marmelad med blåbär och syltsocker. Enkelt och gott om du plockat blåbär och vill spara dem till frukostmackan eller fikat. 

Här med lite citronsaft men det är valfritt. Man kan också smaksätta med en halv stång kanel eller liten bit stjärnanis. 

5 dl blåbärsmarmelad eller en liten 1/2 liters glasburk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 7,5 dl blåbär, färska eller frysta
  • 4 dl syltsocker
  • 2 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa blåbären från löv och kvistar.
  2. Lägg bären i en kastrull med tjock botten och tillsätt socker samt citronsaft.
  3. Koka på medelvärme i 20 minuter. Rör då och då. Akta så det inte bränns.
  4. Häll upp i väl rengjord glasburk och sätt på lock. Låt svalna och förvara i kylen när du öppnat marmeladen. Kan även förvaras mörkt och svalt i upp till 6 månader.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens tips på liknande recept:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer