Blåbärsmarmelad

Koka egen blåbärsmarmelad med färska eller frysta blåbär och syltsocker. Enkelt att laga om du plockat blåbär eller har frysta bär. Gott till frukostmackan, rostmackan, fikat eller dessertostar.

Här med lite citronsaft men det är valfritt. Man kan också smaksätta med en halv stång kanel eller liten bit stjärnanis.

Receptet kan dubbleras om du vill koka mer marmelad.

Sterilisera gärna burkaren om du vill spara marmeladen länge. Då kan man också täcka marmeladen med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.

Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Marmeladprov

Pektin som gör att marmeladen stelnar finns i syltsocker men man kan tillsätta extra pektin (enligt paket) som Agar flakes, flytande pektin eller pektinpulver om man vill ha den ännu fastare.

Använder du ej syltsocker som i nedan recept så får du tillsätta extra pektin och citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar.

5 dl blåbärsmarmelad eller en liten 1/2 liters glasburk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 7,5 dl blåbär, färska eller frysta
  • 4 dl syltsocker
  • 2 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa blåbären från löv och kvistar.
  2. Lägg bären i en kastrull med tjock botten och tillsätt socker samt citronsaft.
  3. Koka på medelvärme i 20 minuter. Rör då och då. Akta så det inte bränns.
  4. Häll upp i väl rengjord glasburk och sätt på lock. Låt svalna och förvara i kylen när du öppnat marmeladen. Kan även förvaras mörkt och svalt i upp till 6 månader.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept