Blåbärsmarmelad

Introduktion och förberedelse

Koka egen blåbärsmarmelad med färska eller frysta blåbär och syltsocker. Enkelt att laga om du plockat blåbär eller har frysta bär.

Gott till frukostmackan, rostmackan, fikat eller till dessertost.

Här med lite citronsaft men det är valfritt.

Receptet kan dubbleras om du vill koka mer marmelad.

Sterilisera gärna burkar och lock - speciellt om du vill spara marmeladen länge. Då kan man också täcka marmeladen med lite smält paraffin - finns i sylthyllan och följ paketets anvisningar.

Förvara svalt och mörkt 6-12 månader. Öppnad burk förvaras i kylen.

Varianter

Man kan också smaksätta med en halv stång kanel eller liten bit stjärnanis.

Marmeladprov

Pektin som gör att marmeladen stelnar finns i syltsocker men man kan tillsätta extra pektin (enligt paket) som Agar flakes, flytande pektin eller pektinpulver om man vill ha den ännu fastare.

Använder du ej syltsocker som i nedan recept så får du tillsätta extra pektin och citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar.

Är du noga med att få en fast marmelad så är det en bra idé att göra ett pektinprov/marmeladprov och se så att den stelnar tillräckligt innan du häller upp den på burkar.

5 dl blåbärsmarmelad eller en liten 1/2 liters glasburk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 7,5 dl blåbär, färska eller frysta
  • 4 dl syltsocker
  • 2 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa blåbären från löv och kvistar.
  2. Lägg bären i en kastrull med tjock botten och tillsätt socker samt citronsaft.
  3. Koka på medelvärme i 20 minuter. Rör då och då. Akta så det inte bränns.
  4. Häll upp i väl rengjord glasburk och sätt på lock. Låt svalna och förvara i kylen när du öppnat marmeladen. Kan även förvaras mörkt och svalt i upp till 6 månader.
E-mail
Medel: 3.5 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13