Blåbärsmarmelad

Blåbärsmarmelad. Laga hemgjord marmelad med blåbär och syltsocker. Enkelt och gott om du plockat blåbär och vill spara dem till frukostmackan eller fikat.

Här med lite citronsaft men det är valfritt. Man kan också smaksätta med en halv stång kanel eller liten bit stjärnanis.

5 dl blåbärsmarmelad eller en liten 1/2 liters glasburk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 7,5 dl blåbär, färska eller frysta
  • 4 dl syltsocker
  • 2 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa blåbären från löv och kvistar.
  2. Lägg bären i en kastrull med tjock botten och tillsätt socker samt citronsaft.
  3. Koka på medelvärme i 20 minuter. Rör då och då. Akta så det inte bränns.
  4. Häll upp i väl rengjord glasburk och sätt på lock. Låt svalna och förvara i kylen när du öppnat marmeladen. Kan även förvaras mörkt och svalt i upp till 6 månader.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Liknande recept:

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer